Israëliër Ari Fuld doodgestoken in Gush Etzion door 17-jarige Palestijnse terrorist

Een Israëlische man werd op zondagochtend doodgestoken in een terreuraanslag in een winkelcentrum dat bezocht werd door Israëliërs en Palestijnen naast de Gush Etzion Junction in Judea (aka de Westelijke Jordaanoever), ten zuiden van Jeruzalem. Kort na aankomst in het ziekenhuis, is hij overleden aan zijn verwondingen. Later bleek dat het ging om de 45-jarige Ari Fuld, uit het nabijgelegen Efrat.

Ari Fuld werd zondagmorgen doodgestoken buiten het winkelcentrum ‘Harim’ op de kruising van Gush Etzion door een 17-jarige terrorist van de Palestijnse Autoriteit van de Judeische stad Yatta, een uitgestrekte buitenwijk aan de zuidelijke kant van Hebron. Volgens de Israëlische autoriteiten werd Fuld kort voor zondagmiddag door de terrorist Jabarin langs achteren aangevallen en stak hem in de rug, terwijl ze op het trottoir buiten het winkelcentrum bij de Etzion-kruising stonden.

Nadat Fuld werd neergestoken door de terrorist, wist hij hem toch nog te achtervolgen en neer te schieten voordat hij zelf op de grond neerzeeg. De terrorist werd nog eens beschoten door een gewapende burger. Fuld werd in ernstige, onstabiele toestand overgebracht naar het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem, waar artsen hem even later dood verklaarden.

Fuld, in het bezit van dubbele nationaliteit, Israël en de VS, en een vader van vier, woonde in de nabijgelegen nederzetting van Efrat en was goed bekend in de media en de Israëlische pleitbezorgingscirkels voor zijn online activisme. Fuld werkte als assistent directeur bij Standing Together, een niet-gouvernementele organisatie die ondersteuning biedt aan Israëlische soldaten. Hij beschreef zichzelf ook op zijn website als een “pleitbezorger voor Israël, [die] spreekt tot gemeenschappen over de hele wereld.”

De in de VS geboren Fuld was een bekende voorstander van Israël en een rechtse activist. Zijn moord doorboorde de gemeenschap van pro-Israël advocaten en andere online activisten, die hem eerden voor zijn steun voor de Joodse staat. Zijn dood werd ronduit veroordeeld door het volledige Israëlische politieke spectrum en president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit sprak zich naar verluidt ook uit tegen geweld als reactie op de terreuraanval. Ari Fuld werd onder grote belangstelling gisteravond begraven in Kfar Etzion.

De terrorist, Khalil Jabarin, een 17-jarige Palestijnse tiener uit het dorp Yatta, bij Hebron, werd vervolgens door een andere gewapende burger neergeschoten en in hechtenis genomen, volgens de Israel Defense Forces. De messenboef werd meegenomen naar het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem op de Scopusberg in matige conditie en met meerdere schotwonden, zei een woordvoerder van het ziekenhuis.

Volgens Haaretz: “Een bron dicht bij de familie had Jabarin zijn ouders verteld dat hij van plan was een aanval uit te voeren nabij het graf van de aartsvaders in Hebron. De familie informeerde vervolgens de veiligheidstroepen, maar ze konden hem niet in de buurt van de tombe lokaliseren.” Na de aanval heeft het Israëlische leger een aantal wegversperringen in het gebied opgezet. Soldaten vielen ook de geboortestad binnen van de tiener, volgens de Palestijnse media.

Premier Benjamin Netanyahu heeft zijn medeleven betuigd aan de familie van het terreurslachtoffer Ari Fuld, op zondagmiddag “in naam van elke burger van Israël”. Schrijvend in een bericht op zijn persoonlijke Facebook-pagina, merkte Netanyahu op: “Met zijn laatste krachten vocht Ari heldhaftig tegen de terrorist en verhinderde hij een grotere tragedie. Ari was een geweldige vader voor vier kinderen. Hij was een voorstander van Israël, die streed om de waarheid over Israël te verspreiden. Moge zijn herinnering een zegen zijn.”

Laatste videospeech van pro-Israëlactivist Ari Fuld


Bronnen:

♦ naar een artikelJew murdered in Gush Etzion stabbing attack” en een artikelMan murdered in Gush Etzion attack: Ari Fuld” en een artikelAri Fuld brought to rest” van 16 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Ari Fuld ‘lived and died as a hero” van 17 september 2018 en een artikel “Israeli terror victim shot assailant before dying” en een artikel van Dov Lipman “Appreciation: driven by a love of Israel” van 16 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu: ‘With His Last Strength, Ari Fought Heroically’” van 16 september 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israëliër Ari Fuld doodgestoken in Gush Etzion door 17-jarige Palestijnse terrorist

Reacties zijn gesloten.