Opmerkelijk: stad in Tunesië noemt vier straten naar locale prominente Joden

Plaatje hierboven: Sousse, 8 september 2018. Enkele straten in Sousse, Tunesië werden hernoemd naar vooraanstaande locale Joden [beeldbron: Kapitalis]

De Tunesische stad Sousse heeft besloten om vier straten te noemen voor lokale prominente Joden, berichtte JTA op vrijdag. Volgens het rapport erkent de gemeente Claude Sitbon, een advocaat; Daniel Uzan, een arts; Yvonne Bessis, een verloskundige; en de families Ghouila-Houri en Ichoua van stadsontwikkelaars.

De straten bevinden zich in een nieuwe wijk met villa’s in het noorden van de stad. Sousse, een kustplaatsstad die een populaire vakantiebestemming is voor westerlingen, werd in 2015 aangevallen door islamistische terroristen. Een schutter doodde 38 toeristen, voornamelijk uit Groot-Brittannië, in de aanval die werd opgeëist door de Islamitische Staat (ISIS).

De Tunesische Vereniging voor Steun aan Minderheden (ATSM), die vaak expressies van antisemitisme markeert, prees de beweging van de gemeente Sousse en noemde het “belangrijk voor het aanmoedigen van multiculturalisme.” De regering van Tunesië heeft zijn Joodse erfgoedsites tentoongesteld, waaronder Djerba, wiens oude synagoge vorig jaar stond op de lijst van Tunis voor plaatsen die door de Verenigde Naties zijn uitgeroepen tot werelderfgoedsites.

Tunesië onderhoudt evenmin diplomatieke betrekkingen met Israël. In 1996 openden Tunesië en Israël belangengroepen in elkaars land, maar Tunis bevroor de relaties in 2000 uit protest tegen de reactie van Israël op de Tweede Intifada. In 2014 kreeg de minister van toerisme in Tunesië kritiek van parlementariërs op een reis naar Israël die ze in 2006 ondernam om deel te nemen aan een VN-trainingsprogramma voor Palestijnse Arabische jongeren.

Zij kreeg, samen met een andere minister, ook later dat jaar te maken met censuur nadat zij beschuldigd was van het bevorderen van ‘normalisatie’ met Israël. Die moties zijn ingetrokken. Vorig jaar verbood Tunesië de filmWonder Woman‘ waarin de Israëlische steractrice Gal Gadot de hoofdrol speelt, omdat Gadot het verdediginingsoffensief van Israël in 2014, aka Operation Protective Edge, op Facebook had verdedigd. Dit jaar heeft een Tunesisch parlementslid tijdens een parlementszitting een Israëlische vlag verscheurd om zijn eisen te stellen aan een wet die de betrekkingen met Israël strafbaar stelt.

In 1948 woonden er nog ongeveer 110.000 Joden in Tunesïe. Sinds de oprichting van de Israëlische staat in 1948 worden zij permanent vervolgd wat tot een grote uittocht leidde begin jaren 1950. Op dit ogenblik wordt de Joodse gemeenschap in Tunesië al naargelang de bronnen op 700 tot 1.600 leden geschat waarvan het grootste deel op het Tunesische eiland Djerba woont. Meer over de geschiedenis van de Joden van Tunesië op JVL: The Virtual Jewish History Tour Tunisia

Plaatje hierboven: De verlaten en sterk verwaarloosde Grote Synagoge van Sousse in Tunesië ten prooi aan vandalen en plunderaars [beeldbron: Facebook]


Bronnen:

♦ naar een artikelTunisian city names 4 streets after prominent local Jews” van 14 september 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelTunisian city to honor local Jews – Tunisian city of Sousse to name four streets for local prominent Jews” van 15 september 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.