Vrijdagse Gazarellen veroorzaken nieuwe branden, doden en gewonden

Plaatje hierboven en onderaan: Vrijdag, 14 september 2018. Minderjarige Palestijnen proberen met ware doodsverachting het veiligheidshekken met Israël over te steken en stichten opnieuw branden op Israëlische akkers en velden [beeldbron: Al-Qassam Brigades (Hamas)]

Rond 12.000 Palestijnen namen deel aan wekelijkse demonstraties langs de grens van de Gazastrook met Israël vrijdagavond. Het leger zei dat oproerkraaiers banden verbrandden en stenen gooiden naar Israëlische soldaten, die reageerden met rubberen kogels of met scherp conform de rules of engagement van de IDF.

In verschillende incidenten werden granaten en brandbommen naar de soldaten gesmeten. Granaatscherven van één pijpbom verwondden lichtelijk een officier van het IDF die ter plaatse werd behandeld. Als reactie zeiden de militairen dat een vliegtuig en een tank twee Hamas-posten troffen.

Pallywood, de propagandamachine van Hamas dat zich soms ‘gezondheidsministerie’ noemt om de westerse pers te misleiden, zei dat drie mensen werden gedood door IDF-geschut tijdens de rellen, waaronder een 14-jarige jongen die ten oosten van Jabaliya in het noorden van Gaza was neergeschoten.

De tweede man zou zijn neergeschoten in het Khan Younis-gebied in het centrum van Gaza, en de derde sneuvelde ten oosten van Bureij in het centrum van Gaza. Het ‘gezondheidsministerie’ zei dat ten minste 30 mensen gewond raakten, waarvan er 11 door kogels werden geraakt.

Er braken ook twee branden uit in Israëlische gemeenschappen nabij de grens als gevolg van brandende ballonnen. Brandweermannen slaagden erin om de vlammen onder controle te krijgen. Eerder op de dag vonden en vernietigden de Israëlische militairen een geïmproviseerd explosief langs de zuidelijke grens van Gaza, het tweede geval in twee dagen.

Daarnaast landde een cluster van ballonnen met een onverlichte explosieve detonator, die kennelijk vanuit Gaza was gelanceerd, in een speeltuin in de zuidelijke Israëlische stad Kiryat Gat. Het leger zei dat het geïmproviseerde explosievenapparaat verborgen was onder een stapel aarde naast het veiligheidshek, ten oosten van Khan Younis.

Er zat een ontvanger aan vast, waardoor het apparaat vanop afstand kon worden uitgeschakeld, volgens de Israel Defense Forces. Het apparaat werd tot een gecontroleerde ontploffing gebracht door IDF-troepen, zei het leger. Dit was het tweede dergelijke explosief dat langs de veiligheidshek van Zuid-Gaza was geplant en dat deze week werd ontdekt door de IDF.


Bronnen:

♦ naar een artikel3 Gazans killed in border riots; IDF hits Hamas posts after officer lightly hurt” van 14 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van JNi.Media “Watch: Gazan Shot Dead after Attempting to Sabotage Security Fence” van 15 september 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Vrijdagse Gazarellen veroorzaken nieuwe branden, doden en gewonden

Reacties zijn gesloten.