België schort samenwerking op met Palestijns Onderwijs voor verheerlijken van terroristen

België heeft zijn relaties met het Palestijnse Autoriteit (PA) bureau dat verantwoordelijk is voor het onderwijs, verbroken vanwege het verheerlijken van terroristen en zal niet langer de bouw van zijn scholen financieren, zei een woordvoerder van de overheid, volgens JTA.

Het Belgische ministerie van Onderwijs kondigde deze week de actie aan, de eerste in zijn soort door een Europees land, berichtte het Joodse magazine Joods Actueel op haar website. “Zolang schoolnamen worden gebruikt om het terrorisme te verheerlijken, kan België niet langer samenwerken met het Palestijnse ministerie van Onderwijs en zal het geen begrotingen geven voor de bouw van scholen”, zei de verklaring, zoals geciteerd door JTA.

Vorig jaar oktober bevroor België $ 3,8 miljoen aan financiering voor de bouw van twee PA-scholen nadat een van de scholen die het hielp gefinancierd werd omgedoopt tot een terrorist die Joodse burgers doodde. Talloze oproepen van de Belgische overheid om de naam van de school om te dopen bleken tevergeefs wat uiteindelijk heeft geleid tot het einde van de samenwerking, aldus de verklaring.

Enige tijd na 2013, werd een school in Hebron gebouwd met Belgisch geld, omgedoopt tot Dalal Mughrabi, een Fatah-terrorist die meehielp aan de Coastal Road Massacre uit 1978, waarin 12 Israëlische kinderen en 25 volwassenen werden afgeslacht. De school werd in 2013 ingewijd als de Beit Awwa Elementary School for Girls. Mughrabi wordt gezien als een heldin in de PA en wordt vaak verheerlijkt door scholen, zomerkampen en pleinen die naar haar vernoemd zijn.

Vorig jaar onthulde Palestinian Media Watch dat door de Verenigde Naties en Noorwegen verstrekte middelen waren gebruikt om een ​​vrouwencentrum te steunen dat naar Mughrabi was vernoemd in de stad Burqa. De Noorse minister van buitenlandse zaken Brende eiste dat de PA het gedoneerde geld onmiddellijk terugstuurde en het logo van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken van het gebouw haalt.

Ondanks het tumult, vertelde het hoofd van de dorpsraad, Sami Daghlas, het Wafa persbureau dat de stad het vrouwencentrum niet zou hernoemen, zeggende dat de “de naam Dalal Mughrabi werd gekozen door de dorpelingen om een ​​Palestijnse heldin te herdenken die zichzelf heeft opgeofferd voor haar land en daarom zijn ze niet van plan om de naam te veranderen, ongeacht de prijs.”

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, die de affaire nauwlettend heeft gevolgd, feliciteerde minister Alexander De Croo van Onderwijs met zijn ‘moedige beslissing’, zoals Freilich het noemde. Freilich voegde eraan toe dat hij hoopte dat andere Europese regeringen zouden volgen, ‘zodat minder Palestijnse kinderen worden opgeleid om te haten – althans niet met Europees geld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Belgium cuts ties with PA’s education system” van 15 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelBelgium ends funding for Palestinian schools over honoring of terrorist” van 14 september 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelBelgië schort samenwerking op met Palestijns Onderwijs na artikel Joods Actueel” van 14 september 2018 en een artikel “Palestijnen zetten Belgische Ontwikkelingssamenwerking voor schut” van 9 September 2018 op de site van Joods Actueel Magazine

♦ naar een artikel van Brabosh “België volhardt in boosheid: Belgisch gesponsorde Palestijnse scholen vernoemd naar terroristen” van 4 september 2018 op de site van EAIG

♦ naar een artikel van Itamar Marcus en Nan Jacques Zilberdik “PA mocks Belgium: Names two more schools after terrorist murderer” van 3 september 2018 op de site van Palestinian Media Watch aka Palwatch (PMW)

3 gedachtes over “België schort samenwerking op met Palestijns Onderwijs voor verheerlijken van terroristen

Reacties zijn gesloten.