Palestijnse mensenrechtenactivist in EU-parlement: Stop met financieren van BDS-beweging!

Tijdens zijn toespraak in het EU-Parlement in Brussel, bekritiseerde de in Jeruzalem wonende Palestijnse mensenrechtenactivist Bassem Eid Europa omdat het decennialang de economische situatie van Gaza had verdoezeld door te zeggen dat “waardigheid alleen via economische welvaart kan worden bereikt”.

De BDS-beweging beschuldigen van “proberen de Palestijnen te gebruiken om macht en geld te verdienen”, zei Eid dat als Europa zijn financiering zou verlagen, zoals Trump de financiering van UNRWA zou verlagen, de BDS-beweging binnen zes maanden zou ophouden te bestaan.

Europa zou het geld rechtstreeks aan de Palestijnen moeten geven, zei hij, eraan toevoegend dat de leuzen van de leden van de BDS dat kortdurend lijden noodzakelijk was om voordelen op de lange termijn te verkrijgen, vergelijkbaar waren met leuzen die de Arabische leiders in 1948 hadden uitgesproken. De Palestijnse autoriteit tracht te voorkomen dat activisten deelnemen aan evenementen voor co-existentie.

Bassam Eid:

“Naar mijn mening heeft de meerderheid van de Europese parlementsleden geen idee wat er werkelijk aan de hand is en waar het conflict over gaat. Ik heb altijd gezegd dat de economische samenwerking en de economische welvaart op een dag de weg effenen voor vrede tussen de Israëli’s en de Palestijnen.

Helaas heeft Europa eeuwenlang bijna het hele vraagstuk van de economie in de gaten gehouden, en in de tussentijd heeft Europa bijna geen politieke oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict gevonden. Het is nu de tijd voor de Palestijnen en de Israëli’s om samen te werken, ver weg van de leiders.

We zouden niet in angst hoeven te leven. Ik moet u zeggen dat er tientallen Palestijnse zakenmensen zijn die een uitnodiging hebben ontvangen om aan deze conferentie deel te nemen, en in de afgelopen 48 uur hebben zij spijt van deelname, omdat zij bedreigd werden door de inlichtingendiensten van de Palestijnse Autoriteit.

In deze fase zaten we hier tientallen, om te praten over de economische situatie. Maar helaas probeert de Palestijnse Autoriteit elke vorm van samenwerking tussen de Israëli’s en de Palestijnen te bestrijden, omdat de Palestijnse Autoriteit er belang bij heeft de Palestijnen te laten lijden. Door alleen te lijden kunnen we hen regeren.”

Palestinian Activist at EU Parliament: Europe Should Cut BDS Funding Like Trump Cut That of UNRWA


Bronnen:

♦ naar een artikel en een videoPalestinian Human Rights Activist Bassem Eid at EU Parliament: Europe Should Cut the Funding of BDS Like Trump Cut That of UNRWA” van 5 september 2018 op de site van MEMRI

4 gedachtes over “Palestijnse mensenrechtenactivist in EU-parlement: Stop met financieren van BDS-beweging!

 1. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  Een Palestijnse mensenrechten activist in het EU parlement? Hij moet in Qatar zijn, en Kuwait, en de VAE waar de EU subsidies – dus ons belastinggeld – terecht is gekomen bij ZIJN leiders!!!

  Like

 2. Dat is toch niet waar? Heb je het artikel wel goed gelezen? Als een Palestijn voorstelt om meer Palestijns-Arabierse zakenlieden te laten samenwerken, dan is dat toch alleen maar goed? Elders hier zien we dat Palestijnen in Gaza rijk kunnen worden door handel met Israël. Hoe, dat weet ik niet, maar dit gebeurt toch.
  Ik lees wel eens over projecten en dat zijn lang niet altijd illegale activiteiten. Als dat nu wordt bemoeilijkt door de PA dan houdt dat de welvaart aldaar laag. Tja, Qatar is ver weg. Sommige Israëli’s vinden blijkbaar dat Qatar wel mag financieren, zolang het geen wapens zijn. Dat haal ik alleen maar uit het nieuws en is zeker geen beleid.
  Isolatie is niet goed. Handel is wel goed. De bemoeienissen van de EU en de VN hebben weinig goed gedaan.
  Overigens zijn landjes als Qatar nu nog rijk. Maar hoe lang nog?

  Like

 3. Ik denk niet dat de EU snel overstag zal gaan en haar politiek over het ‘vredesproces & 2-statenoplossing’ zal veranderen daar dit een toegeven zou zijn van hun eigen bias & falen….en dát zien we onze EU vrienden zo gauw niet doen.

  Like

 4. Op het niveau van steden en regio’s gebeurt er toch wel wat, toch? Kijk maar naar Amsterdam, Frankfurt, verschillende regio’s in het zuiden en in het oosten.
  Hoe dan ook is het beter om te werken voor de welvaart van Palestijnse Arabieren en dat wil de BDS klaarblijkelijk niet, want dat is een struikelblok voor hun doelstelling.

  Like

Reacties zijn gesloten.