Tijdens 17de herdenking van 9/11 in de VS is het feest bij de Palestijnen en Arabieren

Plaatje hierboven: Cartoon van Al Fatah op haar facebookpagina van 11 september 2018. Tekst op het gebouw: ‘De Palestijnse Zaak’ en tekst rechtsbovenaan op de cartoon ‘Trump’s besluit om de Palestijnse Zaak te liquideren’ [beeldbron: PMW]

Op de 17de verjaardag van de terreuraanslag op 9/11 plaatste de Fatah-beweging van Mahmoud Abbas de bovenstaande cartoon en bespotte de gruwelijke aanval waarbij bijna 3.000 Amerikanen werden vermoord.

De cartoon toont de Amerikaanse president Donald Trump op het punt een vliegtuig naar een gebouw te sturen in de vorm van de PA-kaart van ‘Palestina’ waarin Israël is verdwenen en de PA-gebieden presenteert als ‘Palestina’. Het gebouw is geschilderd in de kleuren van de Palestijnse vlag en er stijgt al rook uit.

De cartoon volgt op het recente besluit van de Amerikaanse regering om alle Amerikaanse financiering aan UNRWA (VN-hulp- en werkorganisatie voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten) in te korten. De VS beschouwt de UNRWA als een organisatie die de menselijke tragedie voor miljoenen inwoners van vluchtelingenkampen bestendigt door hen de status van ‘vluchtelingen’ op te leggen en hen te beletten een productief leven te leiden.

De PA en Fatah geven er de voorkeur aan om de status van vluchtelingen op te leggen aan miljoenen mensen, zodat zij zichzelf als slachtoffers van Israël zullen zien en eisen dat ze terugkeren naar ‘Palestina’.

Palestinian Media Watch heeft eerder andere Palestijnse cartoons becommentarieerd die de spot drijven met de aanslagen van 11 september 2001 (9/11) en of de aanslagen ophemelen [klik hier].


Plaatje hierboven: Op 11 september 2001 in het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatilla in Libanon. Uitgelaten van vreugde om zovele stervenden Amerikanen tijdens 9/11 vuren Palestijnen vuurwapens af in de lucht

Op 9/11 dansten de Palestijnen in de straten om de aanslagen op het World Trade Center en de gruwelijke moord op zovele Amerikanen te vieren. Fox News berichtte dat in Ein Gr-Hilweh, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Libanon, de feestneuzen uitgelaten hun wapens leegschoten in de lucht; gelijkaardig feestgeweervuur weerklonk in het kamp Rashidiyeh dichtbij de zuidelijke stad van Tyre.

De Palestijnse Nationale Instantie (PNA), zich realiserende dat dit een reusachtige public relationsramp was, achtte het raadzaam om officieel de aanslagen te veroordelen en trachtte tevergeefs uitzendingen en andere nieuwsrapporten over feestvierenden Palestijnen te censureren en te discrediteren.

Maar rapporten en beelden van juichende Palestijnen in [Oost-]Jeruzalem, Nabloes en Libanon die in de straten aan de vieringen deelnamen, waren al de hele wereld rond geweest en werden overgenomen in talloze kranten en tijdschriften, op websites en bedrijven die foto’s verspreiden.

De Palestijnse Autoriteit beweerde dat dergelijke vieringen niet representatief waren voor “het gevoel van verslagenheid dat leefde bij het Palestijnse volk” en Yasser Abed Rabbo, minister voor Informatie van de PNA zei dat “een handvol kwajongens” “het ware gelaat van de Palestijnen besmeurden”.

In een poging om verder verslaggeving [van de feeststemming] te verhinderen, zei Ahmed Abdel Rahman, de secretaris van het Kabinet van Arafat, dat de Palestijnse Autoriteit “geen borg kon staan voor het leven” van een cameraman van Associated Press (AP) wanneer hij het zou wagen zijn gefilmd verslag van de 9/11 feestelijkheden in Nabloes uit te laten zenden. Die verklaring van Rahman veroorzaakte een formeel protest van Dan Perry, de toenmalige dienstleider van AP.

Fox video: Palestijnen vieren 9/11 in Oost-Jeruzalem

Bronnen:

♦ naar een artikel van Itamar Marcus en Nan Jacques Zilberdik “Fatah mocks 9/11 in cartoon” van 14 september 2018 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

3 gedachtes over “Tijdens 17de herdenking van 9/11 in de VS is het feest bij de Palestijnen en Arabieren

Reacties zijn gesloten.