Rusland zendt oorlogsfilm ‘Sobibor’ naar de Oscars als kandidaat beste buitenlandse film

Rusland heeft het Tweede Wereldoorlog-drama ‘Sobibor’, geregisseerd door Konstantin Khabensky, genomineerd voor de beste buitenlandse film Oscar, volgens producent Alexander Rodnyansky, een lid van de Russische Oscarcommissie, die op maandag 10 september met het persagentschap TASS sprak.

Naast de regie speelt Konstantin Khabensky ook de rol van de in gevangenschap verkerende ambtenaar van het Rode Leger, Alexander Pechersky, die de opstand in het doodskamp op 14 oktober 1943 leidde. Rodnyansky zei dat de commissie ‘Sobibor’ over de wedstrijd heeft uitgekozen als de Russische film met de beste kans om een ​​Academy-prijs te winnen.

De Hollywood Academy benoemt de genomineerden voor de Oscars op 22 januari 2019 en de prijsuitreiking vindt plaats op 24 februari in het Dolby Theatre in Hollywood.

Regisseur Vladimir Menshov, wiens film ‘Moscow Does not Believe in Tears’ in 1981 een Oscar ontving als de beste vreemde-talenfilm, en die het Russische Oscarcomité voorzit, weigerde om met TASS te spreken.

De commissievergadering duurde meer dan een uur, en veel leden stemden via het internet. Bestuurders Vladimir Menshov, Nikolai Dostal en Dmitry Meskhiyev, producenten Sergei Selyanov en Jevgeni Gindilis en een aantal anderen woonden de vergadering persoonlijk bij.

Vernichtungslager Sobibor
‘Sobibor’ wijst op een opstand van gevangenen in het vernietigingskamp in het oosten van Polen dat de enige succesvolle opstand bleek te zijn binnen het nazi-systeem in de arbeids- en vernietigingskampen.

Sobibor was een vernietigingskamp dat werd gebouwd en geëxploiteerd door de SS in de buurt van het station van Sobibor tijdens de Tweede Wereldoorlog, binnen het semi-koloniale grondgebied van het Generaal Gouvernement gebied in de bezette Tweede Poolse Republiek. Het kamp maakte deel uit van de geheime Operatie Reinhard, die de meest dodelijke fase van de Holocaust markeerde in het door Duitsland bezette Polen.

Joden uit Polen, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Tsjechoslowakije en de Sovjetunie (inclusief Joodse Sovjet krijgsgevangenen) werden per spoor naar Sobibor vervoerd. De meesten werden vermoord in de gaskamers die werden gevoed met uitlaatgassen van een grote benzinemotor. Maar liefst 250.000 Joden werden vermoord in Sobibor, waardoor het het op drie na slechtste vernietigingskamp werd, na Bełżec, Treblinka en Auschwitz.

Tijdens de opstand van 14 oktober 1943 probeerde een groep van 365 gevangenen door de omheining te ontsnappen waarvan uiteindelijk slechts een 200-tal de bosrand bereikten. De SS organiseerde een klopjacht en slaagde erin zo’n 150 vluchtelingen terug op te pakken. Uiteindelijk overleefden 47 mensen de vlucht. Kort na de opstand sloten de Duitsers het kamp, ​​egaliseerden de aarde en beplantten het gebied met lupienen en dennenbomen en zetten er een kleine boerderij neer om de locatie te verbergen.

Tegenwoordig wordt de site bezet door het Sobibor Museum, dat een piramide van as en verpletterde beenderen van de slachtoffers toont, verzameld uit de crematieputten. In september 2014 heeft een team van archeologen overblijfselen van de gaskamers onder de asfaltweg blootgelegd. Ook ontdekt in 2014 waren een hanger gegraveerd met het woord ‘Palestina (Eretz Israel)’, in het Hebreeuws, Engels en Arabisch, daterend uit 1927; oorbellen; een trouwring met een Hebreeuwse inscriptie; en parfumflesjes die toebehoorden aan Joodse slachtoffers.

Monument in Sobibor ter nagedachtenis aan de slachtoffers

SS’r Karl Frenzel
Naast een reeks gekende Russische acteurs speelt ook de Franse acteur Christopher Lambert in de film, gekend uit oudere kaskrakers zoals Highlander (annex drie vervolgfilms), als Tarzan in Greystoke: Legend of Tarzan en vooral Subway van Luc Besson waarvoor Lambert in 1985 de Cesar kreeg als beste acteur.

In de Russische oorlogsfilm ‘Sobibor’ speelt Christopher Lambert de rol van Karl Frenzel (1911-1996), een SS-onderofficier die in het vernietigingskamp Sobibór diende van 20 april 1942 tot en met de opstand van 14 oktober 1943 en waar in die periode ca. 250.000 Joden vergast en vermoord werden.

Als commandant van Kamp I hield SS-Oberscharführer Frenzel toezicht over het speciale squadron van Joodse gevangenen die werden gedwongen om de moordprocedure af te handelen en ook de slachtoffers naar de gaskamers dirigeerden. Pas twintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Frenzel geïdentificeerd, ingerekend en voor de rechter gebracht.

Op het beruchte Sobibor Proces (1965-1966) werd Frenzel op 20 december 1966 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor oorlogsmisdaden. Hij zal uiteindelijk slechts 16 jaar in de cel zitten en reeds in 1982 vervroegd vrijkomen. Hij  stierf op 2 september 1996 in een bejaardentehuis nabij Hannover en werd 85 jaar oud.

Officiële trailer Russische oorlogsfilm “Sobibor” (2018)


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “‘Sobibor’ to Represent Russia in the Oscars” van 12 september 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Rusland zendt oorlogsfilm ‘Sobibor’ naar de Oscars als kandidaat beste buitenlandse film

  1. Goed de aandacht door de film (als die goed is). Zo’n straf is altijd te laag als iemand vrijkomt in plaats van levenslang. Er zijn zoveel slachtoffers gevallen en ieder redelijk mens zou een keer zo dapper kunnen zijn om te zeggen: ‘nu is het genoeg’. In veel landen krijg je na één moord al levenslang. De samenleving is medeschuldig. Ik vrees nog steeds.

    Like

Reacties zijn gesloten.