20 jaren na de opening ligt de verwoeste luchthaven van Gaza er net zo bij als het vredesproces zelves

Plaatje hierboven: Deze foto, genomen op 9 september 2018, toont een beeld van de verwoeste en verlaten terminal van de voormalige ‘Yasser Arafat International Airport’ nabij de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook [beeldbron: AFP/Said Khatib]

Op 24 november 1998 werd de eerste Palestijnse luchthaven in het zuiden van de Gazastrook in gebruik genomen en enkele weken later officieel ingehuldigd in de aanwezigheid van president Bill Clinton en Yasser Arafat op maandag 14 december 1998. De luchthaven was een symbool van hoop op Palestijnse soevereiniteit en vrede die getriggerd werd door de Oslo Akkoorden.

Maar 25 jaar nadat de Israëlische en Palestijnse leiders de eerste van de historische overeenkomsten op 13 september 1993 ondertekenden, ligt het vliegveld in Gaza in scherven, samen met de Palestijnse hoop op een onafhankelijke staat. Vandaag blijven de betonnen aankomsthallen op hun plaats, maar veel van de rest van de site is bedekt met hopen afval en puin – de overblijfselen van jarenlange oorlog en verwaarlozing.

De landingsbaan, 60 meter breed, is bezaaid met vuilnis, aangebracht met ezelkarren vanuit de nabijgelegen vluchtelingenkampen. Daifallah al-Akhras, de hoofdingenieur van de luchthaven, gaf toe dat hij huilde tijdens een recent bezoek aan de terminal. “We hebben de luchthaven gebouwd als het eerste symbool van soevereiniteit”, zei hij. “Nu zie je niets anders dan vernietiging en ruïnes.”

Toen de luchthaven eind 1998 werd geopend, was het een van de meest tastbare symbolen van de Oslo Akkoorden. Velen zagen de deals als het pad effenen voor de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat, maar hun overgangsperiode van vijf jaar verstreek zonder een oplossing voor het conflict.

De luchthaven werd geopend ondanks de moord op de Israëlische premier Yitzhak Rabin door Yigal Amir, een Joodse radicaal die tegen de overeenkomsten was. Tegen 1998 waren de akkoorden aan het rafelen, maar Clinton, samen met zijn vrouw Hillary, woonden nog steeds de ceremonie bij om de Internationale Luchthaven Yasser Arafat in te wijden.

Gebouwd met het geld van landen over de hele wereld, hostte het de nieuw gevormde Palestijnse Luchtvaartmaatschappij en kon honderdduizenden passagiers per jaar afhandelen, waarbij veel luchtvaartmaatschappijen routes openden. Ambtenaren zeiden dat de luchtvaartmaatschappij een Boeing 727 had, die 145 passagiers kon vervoeren en twee kleinere vliegtuigen. De Israëlische veiligheidstroepen waren beperkt aanwezig om paspoorten en tassen te controleren.

De Palestijnse functionaris Nabil Shaath, die aanwezig was tijdens het bezoek van Clinton, zei dat voor alle betrokkenen de luchthaven en plannen voor een grotere haven in Gaza belangrijke herkenningspunten waren. “Het vliegveld en de haven waren niet alleen tekenen van soevereiniteit, het waren tekenen van vrijheid”, zei hij tegen AFP. “Ze zouden ons bevrijden van Israëls totale controle over alles wat in Palestina komt en alles wat uit Palestina komt. Daarom waren ze voor ons heel erg belangrijk.”

De geplande uitbreiding van de haven is nooit gebeurd. Nog maar twee jaar na het bezoek van Clinton, met het Oslo-proces dat schijnbaar in elkaar zakte en Clinton’s poging om een ​​permanent akkoord tussen Arafat en de toenmalige Israëlische premier Ehud Barak, mislukte – een mislukking waarvoor de Amerikaanse president de schuld legde bij de PLO leider – brak de tweede Palestijnse intifada uit. De revolte, gekenmerkt door een strategische aanval van Palestijnse zelfmoordaanslagen op Israëlische doelwitten zal zeker vijf bloedige jaren aanslepen.

In 2001 bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen een landingsbaan als reactie op een Palestijnse terreuraanslag waarbij vier soldaten werden gedood en waarbij verschillende gebouwen zwaar werden beschadigd. In 2005 haalde Israël al zijn inwoners en strijdkrachten uit de Strook. Sommigen zagen de zogenaamde ‘terugtrekking’ als een kans voor Palestijnen om zelfbestuur uit te oefenen.

Het gebied werd echter vrijwel onmiddellijk een lanceerplatform voor aanvallen van raketten door Palestijnse terreurgroepen. In 2007 nam de terreurgroep Hamas de controle over Gaza over. Hamas, dat zich heeft toegelgd op de vernietiging van Israël, vocht in de tussenliggende jaren drie oorlogen met Israël, en de luchthaven werd verder verwoest door Israëlische bombardementen. Geen vliegtuigen zijn bijna 20 jaar van start gegaan of geland, en dieven hebben de locatie met waardevolle uitrusting, waaronder radars, verwijderd.

Toen AFP onlangs een bezoek bracht, waren een aantal jonge mannen met handgereedschap de muren van de belangrijkste aankomsthal aan het wegkappen. Jonge mannen en kinderen waren het puin aan het ziften op zoek naar waardevolle stenen of ijzeren staven om te verkopen. Aan de rand van de site lieten Bedoeïenenvrouwen schapen grazen.

Zuhair Zomlot, coördinator van de Civil Aviation Authority in het door Hamas bestuurde Gaza, vervoegde AFP tijdens de tournee. “De luchthaven zat altijd vol met duizenden reizigers en we hebben presidenten en wereldleiders ontvangen,” zei hij, wijzend op delen van de site in verschillende stadia van verval. “Nu is het veranderd in een ruïne, een vuilnisbelt. Het is een tragedie.”


Bronnen:

♦ naar een artikel20 years after its opening, destroyed Gaza airport embodies grounded peace hopes” van 12 september 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “20 jaren na de opening ligt de verwoeste luchthaven van Gaza er net zo bij als het vredesproces zelves

 1. Yasser Arafat International Airport.

  Wie een luchthaven naar de grondlegger van het internationale terrorisme benoemd, die moet niet verbaasd zijn.

  Het mocht niet zo zijn….net zoals het land van ‘the river to the sea’ een totale utopie is, gebaseerd op leugens.

  “Palestina” zal geintegreerd worden met Jordanie/Palestina….en daarmee is de 2-staten oplossing een feit en het probleem opgelost.

  De “palestijnen” krijgen weer hun Jordaans paspoort terug (van hen afgepakt door koning Hoessein) en dan kan er eindelijk een beetje orde in de palestijnse puinhoop worden geschapen.

  Like

Reacties zijn gesloten.