Oud-onderhandelaar: we hadden oorlog in 2014 niet mogen stoppen zonder terugkeer van soldaten

Een voormalig ambtenaar die Israëlische pogingen leidde om de lichamen terug te brengen van twee IDF-soldaten die door de Hamas-terreurgroep in Gaza werden vastgehouden, heeft gezegd dat Israël nooit de oorlog van 2014 had moeten beëindigen waarin ze werden gevangen zonder dat ze werden teruggevorderd.

Lior Lotan, een gepensioneerde IDF-kolonel, werd in 2014 benoemd door premier Benjamin Netanyahu om leiding te geven aan de inspanningen om de lichamen van gedode IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul terug te geven en Israëlische burgers terug te brengen die zelf Gaza overstaken en vastgehouden worden door de terreurgroep. Hij nam ontslag uit zijn functie medio 2017.

Op vrijdag vertelde hij Hadashot dat hij was gestopt omdat het kabinet zijn voorstel om onderhandelingen met de terreurgroep te bevorderen niet had aanvaard. Hij benadrukte dat zijn methoden niet ‘een magische oplossing’ waren, maar het potentieel hadden om succesvol te zijn. In opnamen die Army Radio na het aftreden van Lotan publiceerde, zei de onderhandelaar dat Israël een beleid moet aannemen waarbij zij vijandige (Palestijnse) strijders ontvoert om als onderhandelingsmunt te gebruiken bij een eventuele toekomstige gevangenenruil.

Het was niet duidelijk of dit de methoden waren waarnaar Lotan verwees. Lotan voegde hieraan toe: “Er was een moment dat we dicht bij een weg kwamen waar we uiteindelijk een overeenkomst konden zien,” maar hij benadrukte dat een deal nooit voorhanden was toen hij de gesprekken afhandelde.

Hij zei dat “de gouden tijd om onze ontvoerde mannen terug te brengen zonder een massale vrijlating van [Palestijnse] gevangenen … de campagne rekt. En zo niet, dan bij het onderhandelen over de voorwaarden van het einde van de campagne.” Hij zei dat gesprekken op het einde van 2014 het perfecte venster waren voor dergelijke eisen. “Een van onze gevechtsdoelen had moeten zijn de gevangenneming van Hamas-leden. We hadden moeten zeggen: ‘Als jullie ze terug willen moeten jullie onze mannen teruggeven”.

Lotan sprak zijn steun uit voor de positie van de families van soldaten die berichten over een langdurig staakt-het-vuren met Hamas – gemedieerd door de VN en Egypte – alleen vooruit zouden moeten laten gaan als ze een deal opnemen voor de vrijlating van Shaul en Goldin.

Op zondag beschuldigden Simcha en Leah Goldin Netanyahu ervan niets te doen om de terugkeer van het lichaam van hun zoon te verzekeren. Na een ontmoeting met Netanyahu voor een briefing over de inspanningen om de lichamen van de twee IDF-soldaten terug te brengen, spraken het paar hun spijt uit over wat zij het gebrek aan vooruitgang noemden.

Ook aanwezig op de bijeenkomst waren familieleden van Shaul. Netanyahu heeft een stormachtige relatie gehad met de families van de vermiste Israëli’s, die de regering lange tijd hebben beschuldigd van het nalaten actie te ondernemen om de overblijfselen van hun zonen te achterhalen.


Bronnen:

♦ naar een artikelEx-Israeli negotiator: We shouldn’t have ended 2014 war without soldiers’ return” van 8 september 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.