VN: Donorfinanciering voor Palestijnen is afgelopen decennium met een derde gedaald

De donorfinanciering voor de Palestijnse Autoriteit is in het laatste decennium met een derde gedaald, zeiden de Verenigde Naties op woensdag 12 september. Het sprak zich uit over deze kwestie, aangezien de VN en de PA zich opmaken om de gevolgen van het besluit te incasseren van de Trump-regering om de financiering van de Palestijnen stop te zetten, zowel in directe bilaterale hulp als via VN-bijdragen.

“In 2017 daalde de begrotingssteun van donoren met 10,5 procent ten opzichte van het niveau van 2016”, verklaarde de VN Conferentie over Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) in een 16-pagina’s tellend rapport over de Palestijnse economie.

“De totale internationale steun bedroeg $ 720 miljoen, slechts een derde van de $ 2 miljard in 2008. Voor dezelfde periode zakte de begrotingssteun van $ 1,8 miljard tot $ 544 miljoen, een afname van 70 procent”,  aldus de UNCTAD.

De UNCTAD verstrekte geen gegevens per donorland, maar volgens een rapport van het Congres reserveerde de VS in 2012 $ 396 miljoen aan bilaterale hulp aan de PA via haar Economisch Ondersteuningsfonds (ESF).

Dat aantal zakte naar $ 290 miljoen in 2015, $ 370 miljoen in 2015 en $ 230 miljoen in 2017, voordat de VS zeiden dat het $ 200 miljoen van dat bedrag niet zou uitbetalen. De UNCTAD verklaarde dat de Palestijnse Autoriteit bovendien ongeveer $ 300 miljoen per jaar verloor vanwege de gedeelde aangepaste envelop met Israël, die namens de PA belastingen int.

“Palestijnse fiscale middelen, in het bereik van $ 300 miljoen per jaar, worden nog steeds gelekt naar Israël vanwege de regeling waarbij de regering van Israël namens de Palestijnse regering belastingen op de Palestijnse internationale handel int, en vervolgens de inkomsten uit dergelijke belastingen overmaakt,” verklaarde de UNCTAD.

Het pleitte voor een heroverweging van het Protocol van Parijs van 1994 dat de economische betrekkingen tussen Israël en de PLO regelt, inclusief gratis bomen, douanediensten, belastinginning en werkvergunningen voor Palestijnen in de gebieden. UNCTAD nam echter problemen met aspecten van de overeenkomst die Israël de macht geven om externe handelstarieven en -voorwaarden vast te stellen voor de PA.

“Het negatieve gevolg van de douane-unie voor de Palestijnse economie kan niet worden overschat”, zei UNCTAD. In de Palestijnse gebieden worden “de voorwaarden van de douane-unie eenzijdig door Israël vastgesteld zonder rekening te houden met de enorm verschillende behoeften van de Palestijnse economie”, zei de UNCTAD. Hij riep Israël op de Palestijnse handelsbeperkingen, met name in Gaza, te versoepelen, niets dat de Palestijnse economie belet om met ongeveer 10% te kunnen laten groeien.

Over het geheel genomen merkte het rapport op: “De economische vooruitzichten zijn somber vanwege de riskante politieke horizonten en ongunstige trends in hulp, de wederopbouw van Gaza en de door krediet gefinancierde uitbreiding van de consumptie.” Het rapport, dat in juli werd opgesteld en op woensdag werd gepubliceerd, gaf de internationale gemeenschap in de eerste plaats de schuld en Israël voor de barre economische omstandigheden in de Palestijnse gebieden.

“Onder internationaal recht hebben Israël en de internationale gemeenschap niet alleen de verantwoordelijkheden om acties te vermijden die de ontwikkeling belemmeren, maar ook om positieve stappen te ondernemen om de ontwikkeling in de bezette Palestijnse gebieden te bevorderen,” zei Mahmoud Elkhafif, coördinator van de UNCTAD-bijstand aan de Palestijnse Volkshuishouding.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “U.N.: Donor funding for Palestinians dropped by a third in last decade” van 12 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

 

3 gedachtes over “VN: Donorfinanciering voor Palestijnen is afgelopen decennium met een derde gedaald

 1. Bij monde van alexander de croo gaat belgie ook verschillende sponsorprojecten stopzetten in Judea-Samaria !! welke is nog niet duidelijk . binnenkort bedreigingen van P.A richting brussel?

  Like

 2. En dat is nog stééds 2/3e te veel!

  Na alle jaren van verspilde miljarden is het hoog tijd om de ‘hulpprogramma’s’ naar deze bodemloze put te stoppen en de volgende generatie palestijnse leiders niet meer te voorzien van miljarden om in buitenlandse banken te plaatsen.

  Dit zal deze militante dwarsliggers dwingen om aan tafel te komen zitten en eindelijk een oplossing te vinden voor hun ‘probleem’ ….in samenwerking met Jordanie/Israel & US.

  Europa, die een partij in het conflict is geworden kan beter eerst een oplossing/structuur vinden voor haar eigen problemen (26 landen/EU- West/EU-Oost/Immigratie & democratisch leiderschap)….heeft daar niets te zoeken en is alleen maar een stoorfactor!

  Like

Reacties zijn gesloten.