Trump heeft de PLO gedumpt en relikwieën gemaakt van de ‘vluchtelingen’

Twee belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week toonden aan hoe een groot deel van Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) herenigd kon worden met Jordanië – zoals dat bestond tussen 1948 en 1967 – of een Jordaanse enclave worden – onder president Trumps nog te verschijnen ‘ultiem akkoord‘ bedoeld om het 100 jaar oude Arabisch-Joodse conflict op te lossen.

Die ontwikkelingen waren: 1. Trump stopte onmiddellijk alle verdere Amerikaanse financiële hulp aan UNRWA en 2: De PLO weigerde iets te maken te hebben met de vredesvoorstellen van Trump, nadat Trump Jeruzalem in december 2017 als hoofdstad van Israël had erkend.

Deze PLO anti-Trump houding is onverminderd doorgegaan, ondanks de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties – Nikki Haley – die in januari publiekelijk de PLO waarschuwde toen hem werd gevraagd naar toekomstige Amerikaanse financiering voor het VN-hulp- en werkagentschap (UNRWA) voor Palestijnse Arabische vluchtelingen:

“De president heeft in principe gezegd dat hij geen extra financiering wil geven, de financiering wil stopzetten, totdat de Palestijnen akkoord gaan om terug te komen naar de onderhandelingstafel. We willen nog steeds heel graag een vredesproces. Daar verandert niets aan. De Palestijnen moeten nu laten zien dat ze dat willen. Vanaf nu komen ze niet naar de tafel, maar ze vragen om hulp. We geven de hulp niet. We gaan ervoor zorgen dat ze naar de tafel komen.”

Deze week gaf Trump het wachten op – en eindigde alle toekomstige donaties aan UNRWA inclusief $ 300 miljoen toegezegd voor dit jaar. Meer dan 2 miljoen UNRWA geregistreerde Palestijnse Arabische vluchtelingen wonen in Jordanië – van wie de meesten de volledige nationaliteit hebben. Bijna 370.000 – of 18 procent – leven in 10 vluchtelingenkampen. Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) heeft bijna 775.000 door de UNRWA geregistreerde Palestijnse Arabische vluchtelingen, waarvan een kwart uit 19 kampen.

De bewezen neiging van Trump om die landen financieel te helpen die hem helpen zijn doelen te bereiken zou goed aantonen dat een groot deel van deze uitgestelde UNRWA-financiering wordt omgeleid naar Jordanië – als Jordanië de PLO vervangt en directe onderhandelingen met Israël begint over het definitief oplossen van de soevereiniteit op de Westelijke Jordaanoever. De PLO kondigde aan dat Trump’s voorstel om een ​​Jordaan-Westelijke Jordaanoeverconfederatie te creëren, had afgewezen.

Israël en de PLO zijn het niet eens geworden over de oprichting van een extra Arabische staat tussen Israël en Jordanië na vruchteloze onderhandelingen in de afgelopen 25 jaar. Het verwerpen van een confederatie met de Jordaan-Westelijke Jordaanoever ziet de PLO  Jordanië verlaten om de slapende diplomatieke leegte te vullen door te onderhandelen met Israël om de terugkeer van Jordanië naar een groot deel van de Westelijke Jordaanoever te bewerkstelligen – bezet door Jordanië vanaf 1948 tot het verlies ervan door Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Herstel van het Jordaanse burgerschap aan de Arabische bevolking van de ‘Westelijke Jordaanoever’ – zoals die bestond tussen 1950 en 1988 – zou opnieuw de gelijkheid van rechten tussen de Arabische bevolkingen aan weerszijden van de Jordaan opnieuw tot stand brengen. De 29 vluchtelingenkampen in Jordanië en de ‘West Bank’ konden worden gesloten en hun inwoners werden geïntegreerd in de algemene bevolking. ‘Palestijnse vluchtelingen’ zouden overblijfselen worden van het verleden.

Geen enkele Arabier of Jood die in de ‘Westelijke Jordaanoever woont’ zou gedwongen worden te verhuizen. Palestijnse Arabieren die in andere Arabische landen woonachtig zijn, zouden kunnen emigreren naar deze nieuw-gefuseerde Jordanië-‘West Bank’-entiteit – die er zelfs voor zou kunnen kiezen om zichzelf ‘Palestina’ te noemen – bestaande uit ongeveer 80% van het grondgebied in het Volkenbond Mandaat voor Palestina (Joods Palestina). Israël zou uiteindelijk ongeveer 19% soevereiniteit uitoefenen – soevereiniteit achterlaten in de resterende 1% – Gaza – te bepalen door Israël, Jordanië en Egypte.

Zoals met elke goede regeling het geval is zou niemand 100% gelukkig zijn – maar 100 jaar conflicten zouden worden beëindigd en Trump zou weer een prachtig succes hebben behaald.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Singer “Trump has dumped the PLO and made relics of the ‘refugees’ – Looming large: Jordan’s entry into the scene, making the ‘refugees’ into relics of the past” van 13 september 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Trump heeft de PLO gedumpt en relikwieën gemaakt van de ‘vluchtelingen’

 1. De Jordaanse ‘optie was altijd de énige haalbare voor de 2-staten oplossing……Israel & Jordanie (het grootste gedeelte van het gecoloniseerde Brits Mandaat Palestina).

  Het is Europa dat een stoorfactor blijft (door haar onvoorwaardelijke steun aan de zogenaamde palestijnen) en er daardoor voor zorgt dat er géén einde kan komen aan het Israelisch/Arabische conflict….begonnen in 1948.

  Het wordt tijd om de EU met de marxistische buitenland hoge commissaris Mogherini wat realiteits zin bij te brengen over het Midden Oosten, haar geschiedenis en de aldaar geldende ‘normen & waarden’.

  Europa zal moeten inzien dat ze gedurende haar geschiedenis (ondanks alle mooie praatjes & zelfverschoning) meestal aan de verkeerde/foute kant heeft gestaan en dit is nu weer zo.

  Like

 2. De Jordaanse ‘optie’ was altijd de énige haalbare voor een 2-staten oplossing.
  Het wordt tijd om de EU met ‘contra revolutionaire ma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.