Het is nu officieel: niét in Jeruzalem maar in Tel Aviv zal Eurosong 2019 plaatsvinden

Plaatje hierboven: Israel’s zangeres Netta Barzilai heeft zonet de finale van de 63ste editie van de Eurovision Song Contest 2018 gewonnen in de Altice Arena in Lissabon, Portugal, 12 mei 2018 [beeldbron: AFP/Francisco Leong]

De European Broadcasting Union (EBU) maakte vandaag, donderdag, bekend dat het jaarlijkse songfestival van het Eurovisie Songfestival zal plaatsvinden in Tel Aviv, van 14 tot 18 mei 2019. De wedstrijd wordt gehouden in Pavilion 2 van het Fairgrounds complex in Tel Aviv.

De aankondiging volgt op een periode van speculatie over de identiteit van de stad die de wedstrijd zou organiseren. Eind augustus reisden EBU-functionarissen naar Israël om potentiële locaties te beoordelen, waaronder de Pais Arena in Jeruzalem, het havencomplex in Eilat en de uiteindelijke locatie van Tel Aviv.

Na de aankondiging zei minister van Cultuur Miri Regev: “Zoals ik vanaf het begin al zei, vond ik het passend dat Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, het Eurovisie Songfestival mocht ontvangen. Vanaf het moment dat het besluit is genomen om het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv te organiseren, twijfel ik er niet aan dat de staat Israël en de stad Tel Aviv het Eurovisie Songfestival op de beste en meest eervolle manier zullen organiseren.”

“Ik wens succes toe aan de omroepvereniging die verantwoordelijk is voor de productie en wens natuurlijk ook succes aan de Israëlische artiesten die ons zullen vertegenwoordigen in de competitie,” zei ze

Israël wint Eurosong 2018
“Ik ben zo blij. Heel erg bedankt voor het kiezen van het verschil. Heel erg bedankt voor het accepteren van verschillen tussen ons. Bedankt voor het vieren van diversiteit. Dank je. Ik hou van mijn land. De volgende keer in Jeruzalem,” vertelde Barzilai aan de toekijkende wereld. Ze voerde het nummer vervolgens een tweede keer uit.

Geïnterviewd door Israël Kan TV, de staatszender, zei ze dat ze uitkijkt naar de wereld die ‘het Israëlische carnaval’ zal zien wanneer Jeruzalem de wedstrijd volgend jaar organiseert. “Mensen zullen zien hoe geweldig we zijn. Wat een sfeer hebben we. Beste mensen … de beste plek ter wereld!” “Wees goed voor anderen. En wees goed voor jezelf,” voegde ze eraan toe.

Echter, het festival zal dus niet in Jeruzalem plaatsvinden maar in Tel Aviv.

Het was reeds de vierde keer dat Israël Eurovison/Eurosong won. De laatste keer was in 1998 met popster Dana International’s “Diva.” Het won eerder twee keer op rij in 1978 en 1979 met de liedjes “A-Ba-Ni-Bi” gebracht door Izhar Cohen & Alphabeta en vervolgens “Hallelujah” gezongen door Gali Atari & Milk and Honey.

BDS-boycot
Enkele dagen geleden hebben een hele reeks artiesten – geleid door Roger Waters – gepleit voor een culturele boycot van Israël. In een brief die vrijdag in The Guardian werd gepubliceerd, riepen meer dan 100 muzikanten, acteurs, schrijvers en anderen, landen op om de 2019-wedstrijd niet bij te wonen. “Wij, de ondertekenaars van Europa en daarbuiten, steunen de oprechte oproep van Palestijnse artiesten om het Eurovisie Songfestival 2019, gehost door Israël, te boycotten”, schreven de kunstenaars.

Maar ondanks de aangekondigde boycot hebben minstens 17 landen hun deelname aan de Eurovisie-wedstrijd in Israël volgend jaar al bevestigd – inclusief Azerbeidzjan waar nochthans moslims in de meerderheid zijn. De andere landen die volgens ESCToday.com hebben aangegeven dat ze van plan zijn om volgend jaar deel te nemen, zijn Zweden, Denemarken, Noorwegen, Cyprus, Malta, Duitsland, Servië, Letland, Litouwen, Frankrijk, Zwitserland, België, , Tsjechië , Estland, Slovenië en Nederland.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tai Polon “It’s official: Tel Aviv to host Eurovision – EBU announces annual song contest will be held in Tel Aviv. Culture Minister: I preferred Jerusalem, but Tel Aviv will do a fine job” van 13 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Amy Spiro “‘Let me show you Tel Aviv’” van 13 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Het is nu officieel: niét in Jeruzalem maar in Tel Aviv zal Eurosong 2019 plaatsvinden

  1. waters & co zullen NIET gemist worden in Tel-Aviv !! wat heeft zo’n feest aan doorgezopen gedrogeerde bejaarde anti-semieten !! wegblijven is beter !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.