13.000 jaar oude bierbrouwerij ontdekt in Israël, de oudste ter wereld

Wat was er eerst: bier- of broodproductie? Het 60-jaar oude archeologische debat komt naar een (schuimend) hoofd als een nieuwe studie van de Stanford Universiteit van drie 13.000 jaar oude stenen voegcementsel het vroegst bekende fysieke bewijs levert voor een uitgebreide oude bierbrouwerij.

Een internationaal team van wetenschappers ontdekte en testte residu’s van de cementresten die werden gebruikt door de semi-nomadische Natufians en ontdekt in de buurt van een kerkhofsite genaamd de Raqefet-grot, in het Carmelgebergte nabij Haifa, Israël, volgens een artikel van Stanford News over de ontdekking. De Natufians woonden in de Levant tussen de Paleolithische en de Neolithische periode (tussen 13.050 en 9.500 jaar v.Chr.).

De vondst komt na een rapport uit juli dat archeologen die in het noordoosten van Jordanië werkten, de verkoolde overblijfselen van gebakken brood ontdekten dat ongeveer 11.600 tot 14.600 jaar geleden door Natufians werd gebakken. Volgens de Stanford-wetenschappers komt het oude bierresidu van 11.700 tot 13.700 jaar oud, mogelijk ouder dan het brood.

 

Ongeacht wat er het eerste was, zowel de brouwerij als de broodproductie gaan vooraf aan het bewijs van gedomesticeerde granen in de Levant, die zo’n 4000 jaar later arriveerde.

De bevindingen van het Stanford-team zullen worden gepubliceerd in de 2018 editie van het peer-reviewed Journal of Archaeological Science in een artikel met de titel: “Gefermenteerde drank- en voedselopslag in 13.000 jaar oude stenen cementresten in Raqefet Grot, Israël: onderzoek naar Natufisch ritueel feesten.”

Door middel van laboratoriumanalyses, andere archeologische vondsten in de grot en de slijtage van de stenen, ontdekte het team dat de oude Natufians soorten uit zeven plantenfamilies gebruikten, “inclusief tarwe of gerst, haver, peulvruchten en bastvezels (inclusief vlas)”, volgens het artikel.

“Ze verpakten plantaardig voedsel, inclusief gemoute tarwe / gerst, in vezelgemaakte containers en bewaarden die in keimassa’s. Ze gebruikten gesteentemortels voor het beuken en koken van plantaardig voedsel, inclusief het brouwen van op tarwe / gerst gebaseerd bier dat waarschijnlijk in rituele feesten wordt geserveerd zowat 13.000 jaar geleden,” schrijven de wetenschappers.

Volgens teamleider Li Liu, de heer Robert Ho Tung, hoogleraar in de Chinese archeologie aan de School of Humanities and Sciences van Stanford, “is dit het oudste staal van door mensen gemaakte alcohol ter wereld.”

“Er wordt al lang gespeculeerd dat de honger naar bier de stimulans kan zijn geweest voor de domesticatie van granen, wat heeft geleid tot een grote sociaal-technologische verandering in de geschiedenis van de mensheid; maar deze hypothese is zeer controversieel geweest,” zeggen de Stanford-auteurs. “We rapporteren hier over het vroegste archeologische bewijs voor het brouwen van bier op basis van granen door semi-sedentaire, foeragerende mensen.”

Waar de Israëliërs hun bier halen …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “13,000-year-old brewery discovered in Israel, the oldest in the world” van 12 september 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “13.000 jaar oude bierbrouwerij ontdekt in Israël, de oudste ter wereld

Reacties zijn gesloten.