Palestijnen, jullie hoeven niet eeuwig en altijd als vluchtelingen te leven

Dramatische verschuivingen zijn zeldzaam in het Amerikaanse buitenlandbeleid. Een onmiskenbaar voorbeeld is het besluit van de Trump-regering vorige week om de United Nations Relief and Works Agency, het belangrijkste U.N.-agentschap dat hulp verleent aan de Palestijnen, te staken. Meteen is een bijna 70-jarige Gordiaanse knoop doorgesneden, maar wat komt er nu?

Vanaf de oprichting van UNRWA in 1949 negeerde elke Amerikaanse overheid de centrale rol van het bureau bij het verlengen van het Arabisch-Israëlische conflict. Zoals we hebben opgemerkt in ons boekReligion, Politics and the Origins of Palestine Refugee Relief‘ in 2013, heeft de VS zich sinds het begin van de jaren vijftig gericht op het stabiliseren van de Palestijnse samenleving door middel van hulpverlening, die meer dan een kwart van Unrwa’s financiering biedt. Maar het effect was om de Palestijnse afhankelijkheid van buitenlandse steun te bevorderen. Zoals de huidige regering erkent, blijven de Palestijnse elites hulp vragen zelfs als ze op alle mogelijke manieren fulmineren tegen de VS.

Het besluit om UNRWA’s financiering te verlagen komt overeen met het bredere perspectief van de Trump-regering op het buitenlands beleid. Net als het handelsbeleid, de Amerikaanse ambassade en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, benadrukt president Trump dat buitenlandse hulp op een substantiëlere manier ten goede moet komen aan de VS dan alleen maar aan stabiliteit te blijven doen. UNRWA doet dat niet en heeft dat ook nooit gedaan. Het vertraagt ​​de ontwikkeling van Palestijnse civiele instellingen en bevestigt verschillende zelfvernietigende grieven van de Palestijnen.

Het zogenaamde ‘recht op terugkeer’ voor Palestijnse vluchtelingen, dat door UNRWA via haar onderwijs- en beleidsorganen wordt afgekondigd, versterkt het gevoel van disenfranchisement onder Palestijnen over de hele wereld. UNRWA’s definitie van ‘vluchtelingen’ om miljoenen mensen te omvatten die nooit voet aan wal hebben gezet in Palestina tijdens het Britse Mandaat, druist in tegen het internationale recht en de praktijk. En op de lange termijn kan de aanname door het bureau van taken die behoren tot het Palestijnse volk de opkomst van een tweestatenoplossing de impasse met Israël vertragen.

De Palestijnse Autoriteit moet nu haar schok en woede overwinnen en de realiteit erkennen. Meldingen dat ze gokken op democratische zeggenschap over het Congres in november, geven aan dat ze gokken op het verleden. Zelfs als de Democraten winnen, is het onwaarschijnlijk dat ze genoeg steun zullen opbouwen om de financiering van het veto van de president te ondersteunen.

Sommige leden van de Amerikaanse en Israëlische defensie-instellingen hebben ook geklaagd over de de-financiering van de UNRWA, maar hun bezorgdheid is misleidend. Ze zijn bang dat Israël de verantwoordelijkheid op zich zal moeten nemen voor het onderwijs en de gezondheidszorg die UNRWA momenteel aan Palestijnen levert. Maar daarmee onderschatten ze de waarde van president Trump’s toewijding om ontwikkelingslanden om ze te laten zinken of zwemmen, en meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen sociale welzijn.

Ondertussen zal de Europese Unie waarschijnlijk proberen de verloren financiering te vervangen. Maar de fiscale problemen en lokale migratiecrises in Europese landen zullen het moeilijk maken om de fondsen te verzamelen. Net als bij de NAVO, Iran en andere kwesties zal Europa uiteindelijk de leiding van Amerika volgen.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe aanpak effectief is, moet de VS de hulp verleggen naar specifieke Palestijnse instellingen – scholen, ziekenhuizen en andere maatschappelijke hoekstenen – met of zonder de hulp van de Palestijnse Autoriteit. De totale ineenstorting van de infrastructuur zou noch de Palestijnen, noch enige partij die geïnteresseerd is in vrede dienen.

De volgende stap voor de Trump-regering is om Amerikanen te overtuigen van de voordelen die zullen voortvloeien uit het buiten spel zetten van de UNRWA. De regering erkent de manieren waarop de Palestijnse klachten de opkomst van de vrede in het Midden-Oosten hebben vertraagd, en het weet dat Amerikaanse belastingbetalers bereid zijn om landen te ondersteunen en dat dit het doel van een vreedzame wereld verder bevordert. Ze ondersteunen geen afhankelijkheid en anti-Amerikaanse vijandigheid, waardoor UNRWA al sinds het begin is vooruitgegaan.

Deze nieuwe richting is gekomen op een overgangsmoment in de Palestijnse politiek. Met berichten dat de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, in slechte gezondheid verkeert, zullen er snel nieuwe leiders verschijnen om de richting van de Palestijnse samenleving te bepalen. In het bijzonder zullen zij de cruciale taak hebben om te voorkomen dat Hamas de controle over de Westelijke Jordaanoever overneemt. Maar als er geen gematigde democratisch gekozen leider komt, dan moet de VS de hulp rechtstreeks aan verschillende Palestijnse steden en regio’s leveren totdat een levensvatbare politiek – vrij van Hamas en extremisme – kan worden hersteld.

De bewijslast is verschoven en voorgaande afspraken zijn weggevaagd. Israëli’s moeten reageren met verbeeldingskracht en grootmoedigheid en Palestijnen met de erkenning dat dit niet 1948, 1967 of 1993 is. Het UNRWA-besluit is een nieuwe kans, en Palestijnen zouden het moeten omarmen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alex Joffe en Asaf Romirowsky “Palestinians, You Don’t Have to Live Like a Refugee – Trump is right to defund Unwra, whose anti-Israel propaganda undermines efforts to make peace” van 6 september 2018 op de site van The Washington Post

Een gedachte over “Palestijnen, jullie hoeven niet eeuwig en altijd als vluchtelingen te leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.