Europese Unie dreigt Israël met sancties als het illegale nederzetting Khan Al-Ahmar opdoekt

Updated heden 12U55

Het Europees Parlement zal vandaag donderdag stemmen over een resolutie waarin Israël wordt veroordeeld voor de lopende evaluatie van het illegaal gebouwde Bedoeïenen sloppenkamp Khan al-Ahmar op de Westelijke Jordaanoever.

Hierin wordt gewaarschuwd dat dit een gevaarlijk precedent schept voor nog eens 46 van dergelijke illegale Arabische gemeenschappen in Area C, gebied dat onder de voogdij van Israël staat conform de Oslo Akkoorden van 1993. Blijkbaar lapt de Europese Unie deze Oslo Akkoorden flagrant aan de laarzen.

EU en Khan Al-Ahmar
“De sloop van Khan al-Ahmar en de gedwongen verplaatsting van zijn inwoners zou een ernstige schending van het internationaal humanitair recht vormen”, aldus de tekst van de EU-resolutie. De Europese Unie en de afzonderlijke Europese staten hebben zich in ieder geval het afgelopen decennium solidair getoond met Khan al-Ahmar. De basisschool van Tyre, die ook zou worden verwoest, werd gebouwd met Europese donorfondsen.

“Tien EU-lidstaten ondersteunen humanitaire programma’s in Khan al-Ahmar, inclusief de bouw van een lagere school, en naar schatting 315.000 euro aan EU-gefinancierde humanitaire hulp is nu in gevaar”, aldus de resolutie. Het riep de EU op om krachtdadiger bezwaar te maken tegen de sloop, waaronder het eisen van compensatie voor het verlies van door de EU gefinancierde structuren in Khan al-Ahmar en andere dergelijke dorpjes.

Khan al-Ahmar, gebouwd op Route 1, net onder de Kfar Adumim-nederzetting, is de thuisbasis van ongeveer 180 leden van de Jahalin-stam die Israël in de vroege jaren 1950 naar het gebied vanuit de Negev heeft verplaatst. De staat wil het dorp van tenten en hutten verhuizen naar een nieuw gebouwde wijk van Abu Dis, genaamd Jahalin West.

De bewoners van Khan al-Ahmar hebben bezwaar gemaakt tegen het plan omdat de huizen zich in de buurt van een vuilnisbelt bevinden. Ze willen dat de civiele administratie een masterplan goedkeurt voor hun huizen op hun huidige locatie, of in de buurt. Het Hooggerechtshof van vorige week oordeelde dat er geen juridische reden was om de verplaatsing van het dorp te voorkomen, hoewel het er bij de IDF op aandrong om een ​​vreedzame oplossing te vinden. Een bevel van de High Court om de sloop te voorkomen werd dinsdag om middernacht opgeheven.

De PA en de Europese Unie geloven dat Khan al-Ahmar zich op een strategisch gebied bevindt dat van vitaal belang is voor een toekomstige Palestijnse staat, en dat de afbraak ervan de kans zou verkleinen dat het gebied in Palestijnse handen zou komen in een toekomstige definitieve statusovereenkomst.

Mogherini’s kruistocht tegen Israël
Tijdens een debat in het Europees Parlement over de kwestie op dinsdagavond in Straatsburg, zei Federica Mogherini, hoofd van het buitenlandse beleid van de EU, dat de vernietiging van Khan al-Ahmar “ook een aanslag zou zijn tegen de levensvatbaarheid van de Palestijnse staat en tegen de mogelijkheid van een tweestatenoplossing.”

“De Europese Unie en haar lidstaten uitten hun bezorgdheid over de naderende sloop door herhaalde verklaringen, demarches en ministeriële brieven te sturen aan de Israëlische autoriteiten, en de vertegenwoordigers van verschillende lidstaten waren aanwezig in het dorp op 5 juli toen de Israëlische strijdkrachten het probeerden af te grendelen,” zei ze.

“Tot nu toe hebben deze inspanningen geen zin gehad. Israël beweert dat de gemeenschap is gebouwd zonder de vereiste bouwvergunningen. Het is echter belangrijk op te merken dat het voor Palestijnen vrijwel onmogelijk is om enige bouwvergunning te verkrijgen in zone C van de Westelijke Jordaanoever, zoals bevestigd door het kwartetrapport dat we in juli 2016 hebben opgesteld,” zei Mogherini.

Ze beschuldigde verder dat Israëli’s in gebied C zouden kunnen bouwen, maar Palestijnen niet. De op til staande sloop komt op een moment dat “de tweestatenoplossing wordt tegenwoordig meer dan ooit ernstig bedreigd – en toch is er geen realistisch en haalbaar alternatief dat het conflict zou beëindigen en een rechtvaardige en duurzame vrede zou bereiken.”

“Ik ben blij dat het Europees Parlement de Israëlische autoriteiten ook vraagt ​​om het besluit tot sloop niet ten uitvoer te leggen en niet om een ​​volledige Palestijnse gemeenschap van hun huizen en hun kinderen van de school weg te halen. Nogmaals, ik benadruk dit: dit zou niet in het belang van Israël zijn,” zei Mogherini in een nauwelijks verhuld dreigement.

PA dreigt met geweld
De leider van het Beduin-dorp Khan al-Ahmar zei dat bewoners met geweld zouden reageren op elke poging om het dorp te slopen, in een interview op Army Radio Wednesday.

“De bedoeïenen buitenpost van Khan al-Ahmar kan worden vernietigd”, zei het hoofd van het dorp Eid Jahalin. “Ze hebben ons nog niet geïnformeerd over wanneer ze ons komen evacueren, maar in elk geval blijven we hier. We zullen met geweld reageren op de evacuatie.”

Een gerechtelijk bevel van de Hooggerechtshof dat de sloop van het illegale herdersdorpje verbood, de thuisbasis van 180 Jahalin Bedoeïenen, eindigde om middernacht en voedde speculatie over een dreigende sloop. Palestijnen hebben zich tot het Internationaal Strafhof gewend over het plan van Israël om de gemeenschap van de Westelijke Jordaanoever te slopen.

Dit is niet het eerste dreigement van de bewoners die blijven weigeren Khan Al-Ahmar vrijwillig te verlaten. De Jerusalem Post citeerde onlangs Feisal Abu Dahok, een 45-jarige bewoner van het dorp, die zei: “We zullen niet vrijwillig vertrekken. Als ze ons eruit gooien, keren we terug om op deze plek te blijven. Er is geen andere plaats voor ons om te gaan.”

Nieuwe structuren
Als een gebaar van protest en als onderdeel van een poging om de evacuatie van haar inwoners te voorkomen, hebben Palestijnse activisten maandagavond een zogenaamde ‘nieuwe buurt’ gevestigd in de buurt van Khan al-Ahmar, die zich in de buurt van de Israëlische nederzettingen van Ma’aleh Adumim en Kfar Adumim bevindt. De IDF wil de gezinnen naar permanente huizen in de nabijgelegen stad Abu Dis, de westelijke Jordaanoever, verplaatsen.

Echter, deze donderdagmorgen heeft de Israëlische burgeradministratie voor de bevrijde gebieden vijf gebouwen vernietigd die zijn opgericht door agenten van de Palestijnse Autoriteit in de buurt van het veroordeelde bedoeïenendorp Khan al-Ahmar. Het dorp, gelegen tussen Ma’aleh Adumim en Jeruzalem, is door het Hooggerechtshof voor sloop bestemd.

De structuren die op donderdag werden gesloopt bevonden zich tussen Khan al-Ahmar en de nabijgelegen Joodse nederzetting Kfar Adumim. Ze waren de afgelopen paar dagen geplaatst om PA-agenten buiten het dorp te huisvesten. Ze werden volgens Ha’aretz niet gebruikt door omwonenden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “European parliament could denounce Israel over Khan Al-Ahmar” van 13 september 2018 en een artikelThreat of Violence as demolition of Khan Al-Ahmar looms” van 12 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van David Israël “Israel Demolishes 5 New Structures Erected by PA Agents near Khan al-Ahmar” van 13 september 2018 op de site van The Jewish Press

6 gedachtes over “Europese Unie dreigt Israël met sancties als het illegale nederzetting Khan Al-Ahmar opdoekt

 1. Bij iedere windzucht roept de PA; wij eisen geld of wij plegen geweld !! wat voor een toekomstige “staat” willen zij worden?? chantage en afpersingsstaat ?? de EU stapt met gestrekt been in een grote emmer st@#@d !!! de do-gooders uit brussel weten hun anti-Israel verhaaltjes mooi in te pakken ! maar toch mooi van UW belastingopbrengsten !!!

  Like

 2. Update: “Vernietiging van de illegaal gebouwde sloppen is een grove breuk van de Internationale Humanitaire wetgeving en bedreigt de vredeskansen en de 2-staten oplossing”.

  “Bovendien moet Israel ons compenseren voor het vernietigen van deze illegale structuren”.

  Yep, er zitten een boel grapjassen daar in Brussel en dan vragen ze nog waarom niemand hen nog serieus neemt!

  Like

 3. Shapira heeft 100% gelijk !! van die “humanitaire” hulp van brussel kan men beter europese migrantenkampen bouwen ! kijk eens goed naar de foto’s van dit zooitje en vraag je eens af wie die subsidies in zijn zakken stopt !??EU heeft niks te zoeken in Israel !!

  Like

 4. Iemand zou de EU & Mevr. Mogherini nogmaals moeten duidelijk maken dat Israel géén lid en géén Vazalstaat is van de EU en niet de zoveelste colonie van Brussel.

  Ze kunnen dreigen & stemmen wat ze willen maar illegale bouwwerken worden neergehaald….ja, ook Israelische en daar hoor ik onze EU “vrienden” nooit over klagen!

  Europa zou er beter aan doen haar huishouden beter op orde te hebben en op te houden illegale & bodemloze putten te blijven financieren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.