In Boedapest werd een eeuwenoude middeleeuwse synagoge opnieuw gewijd

In het bijzijn van honderden kijklustigen en in aanwezigheid van de Hongaarse president Janos Ader werd op donderdagavond 6 september 2018 in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een eeuwenoude synagoge nieuw leven ingeblazen die honderden jaren lang had gesluimerd. Meer dan drie eeuwen lang bleef deze middeleeuwse synagoge onbekend & onbemind, maar werd thans terug tijdens een plechtige ceremonie ingewijd en in religieus gebruik genomen. Opmerkelijk!

In de tweede helft van de 13de eeuw, na de Mongoolse invasie werden buitenlandse kolonisten verwelkomd en ook Joodse gezinnen immigreerden naar het desolate gebied. In juni 1307 arriveerden de eerste Joodse migranten in Boedapest en in 1364 openden Sefardische Joden er een twee kamers tellende synagoge in het Buda Kasteel, een door UNESCO beschermd erfgoed.

In 1686 na een bloedige pogrom die volgde nadat een coalitie van Christen legers het Buda Kasteel annex synagoge heroverde op de Ottomaanse Turken, werden de Joden verdreven uit hun synagoge. De synagoge werd vervolgens omgeturnd tot woonhuis en compleet vergeten.

De overblijfselen van de oudste bekende Buda-synagoge en het bijbehorende rituele bad, waarvan de exacte locatie pas in de jaren 1960 herontdekt onlangs door archeologen, toen ze Joodse symbolen ontdekten op de bogen en plafond bedekt onder vele lagen verf en vuil, tijdens een renovatie van het gebouw ten tijde van het Hongaarse communistische regime.

Sindsdien werd de ruimte opengesteld voor het publiek als een spaarzaam gevuld museum, maar tot nu toe niet als een plaats van religieuze eredienst. Tot nu toe. Na vele jaren toegewijde restoratie en ruim drie eeuwen nadat de synagoge gedwongen werd verlaten, werd deze 654 jaar oude middeleeuwse synagoge opnieuw ingewijd.

In een gebedsmantel omhangen en met gesloten ogen heen en weer schommelend, reciteerde Rabbijn Asher Faith de zegeningen die hem als rabbijn van zijn nieuwe congregatie donderdagavond cementeerden. Terwijl leiders en leden van de Unified Hungarian Congregation (EMIH) – nauw verbonden met de Chabad Hasidische beweging – dansten en zongen in de strakke kamers van het middeleeuwse Joodse Gebedshuis, zaten toeschouwers in een grote tent direct naast het kleine heiligdom om de inwijding te volgen op grote televisieschermen.

“’Vandaag, wanneer we deze kans hebben om een ​​synagoge te heropenen die al bijna 350 jaar verlaten is, strekken we onze oprechte zegen uit naar zijn nieuwe rabbijn,” zei EMIH uitvoerende rabbi Slomo Koves. “Deze plek zien 70 jaar na de Holocaust, het zien van honderden mensen die deze speciale gebeurtenis vieren in de Buda Castle met hun hoofd hoog gehouden, in aanwezigheid van de eervolle president, ik kan de voetstappen horen van de uiteindelijke verlossing van Israël.”

Onder de gasten bevond zich de Nederlandse opperrabbijn Benjamin Jacobs. “Je kunt de Joodse natie niet vernietigen,” vertelde Jacobs aan The Times of Israel. “Wij blijven. Ja, we lijden van tijd tot tijd, maar als je hier kijkt en een nieuwe rabbijn ziet, een nieuwe sjoel, is het geweldig.”

Er was hoop dat de opening van het nieuwe spirituele centrum in de hoofdstad wat energie zou opwekken onder de ongeveer 100.000 Joden van Boedapest, die grotendeels niet-gelieerd en ongeïnteresseerd zijn in het Jodendom na de Holocaust en decennia van Communistische heerschappij. Hoge assimilatie en huwelijken tussen echtgenoten zijn ook kenmerkend voor Hongaarse Joden en nog meer bij de jongere bevolking.

“Hier in het Buda Kasteel hebben we in buitengewone omstandigheden een oude synagoge geopend, en we kijken uit naar goede dingen”, vertelde Faith The Times of Israel vlak na het toespreken van de menigte in het middeleeuwse Joodse gebedshuis. “We zullen de sjofar hier opnieuw op deze Rosj Hasjana blazen, en misschien, in deze termijn, zullen we de Messias zien.”

Plaatje hierboven: Rabbijn Asher Faith draagt ​​een nieuwe Torarol die naast de nieuwe congregatie wordt gewijd bij de inwijding van de gebedsruimte in het middeleeuwse Joodse Gebedshuis in Boedapest, 6 september 2018 [beeldbron: Márton Merész]


Plaatje hierboven: Het interieur van het middeleeuwse Joodse gebedshuis, dat zal dienen als de nieuwe congregatie van Rabbi Asher Faith. Een nieuwe ark, estafette en andere meubels zijn toegevoegd [beeldbron: Yaakov Schwartz/Times of Israel]

Plaatje hierboven: Joodse grafstenen die dateren uit de Middeleeuwen in het Middeleeuwse Joodse Gebedshuis in Boedapest [beeldbron: Gabor Mayer]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Schwartz “In Budapest, a medieval synagogue dormant for hundreds of years is rededicated” van 9 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelA legendák felszínre kerülnek – a budavári zsidóság középkori zsinagógái” (Middeleeuwse synagogen van de Joodse gemeenschap in Budapest) van 10 juni 2016 op de site van Zsido.com – Chabad Lubavics

Een gedachte over “In Boedapest werd een eeuwenoude middeleeuwse synagoge opnieuw gewijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.