Roger Waters leidt de BDS-artiesten boycot van Eurosongfestival 2019 in Israël

Roger Waters, de voormalige zanger/bassist van de megagroep Pink Floyd, maar er in maart 1983 na de opnames voor The Final Cut er met veel ruzie en kabaal uitstapte en sindsdien blijft teren op de muzikale productie The Wall en oudere successen van de Floyd, heeft zich als artiest de voorbije jaren ontwikkeld tot een van de boegbeelden van de antisemitische boycot-Israël beweging BDS.

De gaststad voor het Eurovisie Songfestival van volgend jaar moet nog worden aangekondigd, maar een hele reeks artiesten – geleid door Roger Waters – pleiten al voor een boycot. In een brief die vrijdag in The Guardian werd gepubliceerd, riepen meer dan 100 muzikanten, acteurs, schrijvers en anderen, landen op om de 2019-wedstrijd niet bij te wonen.

“Wij, de ondertekenaars van Europa en daarbuiten, steunen de oprechte oproep van Palestijnse artiesten om het Eurovisie Songfestival 2019, gehost door Israël, te boycotten”, schreven de kunstenaars. “Eurovisie 2019 zou geboycot moeten worden als het gehost wordt door Israël terwijl het zijn ernstige, tientallen jaren oude schendingen van de Palestijnse mensenrechten voortzet.”

Volgens de auteurs moet de European Broadcasting Union (EBU) “Israel’s hosting van de wedstrijd helemaal annuleren en verplaatsen naar een ander land met een betere reputatie op het gebied van mensenrechten.” Longtime BDS-activist en voormalig Pink Floyd-frontman Waters ondertekenden de brief, net als andere voorspelbare namen als de Britse regisseur Ken Loach en muzikant Brian Eno. Ook te zien op de lijst waren actrice Alia Shawkat, bekend om haar rollen in ‘Arrested’.

Maar zelfs zonder dat besluit hebben minstens 17 landen hun deelname aan de Eurovisie-wedstrijd in Israël volgend jaar al bevestigd – inclusief Azerbeidzjan waar nochthans moslims in de meerderheid zijn. De andere landen die volgens ESCToday.com hebben aangegeven dat ze van plan zijn om volgend jaar deel te nemen, zijn Zweden, Denemarken, Noorwegen, Cyprus, Malta, Duitsland, Servië, Letland, Litouwen, Frankrijk, Zwitserland, België, , Tsjechië , Estland, Slovenië en Nederland.

De publieke omroepen in Ierland en IJsland hebben de meest uitgebreide oproepen binnen hun land ontvangen om zich terug te trekken uit de competitie van volgend jaar. De Ierse publieke omroep reageerde vorige maand niet op een verzoek om commentaar. Felix Bergsson, van de RUV in IJsland, vertelde de Post vorige maand dat IJsland “zoals gewoonlijk de beslissing over deelname aan ESC in september zal bekendmaken.”

Kort na de overwinning van Israël op het Eurovisie Songfestival eerder dit jaar, vertelde een woordvoerder van RUV de Post dat IJsland waarschijnlijk de beslissing van de andere Noordse landen zal volgen. Met Denemarken, Zweden en Noorwegen bevestigd, zou het geen verrassing zijn als IJsland volgend jaar zou deelnemen aan Israël.

Hoewel de EBU vorige week gepland was om de gaststad aan te kondigen, heeft het de beslissing met minstens enkele dagen vertraagd. Een EBU-woordvoerder vertelde vrijdag aan The Jerusalem Post dat “Tel Aviv en Jeruzalem beide extreem sterke biedingen hebben ingediend die voldoen aan de behoeften van de wedstrijd. We onderzoeken de voorstellen zorgvuldig om de beste algemene locatie voor het evenement van volgend jaar te kiezen.”

Roger_WatersRock Werchter, 20 juli 2013. Fascistoïde schweinhund Roger Waters etaleert wat graag zijn perverse voorliefde voor outfit en symboliek, die verdacht veel lijkt op die van de nazi’s. Waters, die bij herhaling andere muzikanten en artiesten aanport en aanschrijft om Israël te boycotten en de Joodse staat vergeleek met Apartheid in Zuid-Afrika, trad toen op onder een reusachtige zwevende ballon met varken en Davidster, met in zijn handen een machinegeweer en gekleed in zwarte lederen mantel met een rood-witte armband.

Met veel passie zong hij de tekst uit zijn song “In the Flesh“:

“get him up against the wall,
that one looks Jewish and that one’s a coon,
who let all of this riff-raff into the room”

[“zet hem tegen de muur, die daar lijkt Joods en die andere is een neger, wie heeft al dat uitschot binnengelaten”]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amy Spiro “Roger Waters leads call to boycott Eurovison” van 9 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel‘De dag dat de muziek stierf’: internationale artiesten boycotten Israël” van 11 september 2018 op de site van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

3 gedachtes over “Roger Waters leidt de BDS-artiesten boycot van Eurosongfestival 2019 in Israël

  1. Jammer genoeg zit bij Roger Waters gewoon een steekje los.

    Een aan kunstenaars en artiesten denken zich in te zetten voor de ‘goede zaak’ zonder kennis van zaken. In ieder geval levert het geen bijdrage. Ik krijg alleen maar afkeer van artiesten waarvoor ik eerst nog bewondering had, zelfs als ze joods zijn en goede prestaties geleverd hebben.

    Like

  2. Gewoon schandalig is het en wie zijn schuld is dat ? Het Westen met hun onnozele GMO , waar de belastingbetaler ook nog moet voor geven, want die zien Israel als een bezettingsmacht en de Palestijnen zijn een onderdrukt volk , ja watte!!!!

    Like

Reacties zijn gesloten.