Abbas dreigt met golf van geweld als VS verder snoeit in financiering van PA

De Palestijnse Autoriteit overweegt haar laatste banden met de Amerikaanse regering te verbreken, waaronder cruciale samenwerking op het gebied van veiligheid, na een reeks stappen van de Trump-regering tegen de Palestijnen, waaronder het sluiten van het PLO-kantoor in Washington DC, berichtte het Israëlische Channel 10 News op dinsdag.

Nauwe medewerkers van PA President Mahmoud Abbas waarschuwden ervoor dat de Amerikaanse maatregelen, waaronder het snoeien van hulp aan het vluchtelingenagentschap van de VN dat zich bezighoudt met Palestijnen (aka de UNRWA) en de financiering van Palestijnse ziekenhuizen in oostelijk Jeruzalem, kunnen leiden tot een opleving van geweld in de regio.

“De banden tussen de PA en Trump zijn dusdanig verslechterd tot een ongekend dieptepunt dat Ramallah overweegt om alle resterende contacten te verbreken. Trump is een vijand van het Palestijnse volk en een vijand van vrede geworden”, aldus de functionarissen van de PA. “De Amerikaanse president moedigt terreur en extremisme aan met zijn beleid dat kan leiden tot geweld in de regio, dat zal exploderen in het gezicht van Israël en de VS.

UNRWA faalt
Intussen is UNRWA Commissaris-generaal Pierre Krähenbühl naarstig op zoek naar 200 miljoen dollars om het verlies aan financiële steun van de Verenigde Staten te compseneren. Op dinsdag was hij in Caïro om een beroep te doen op de Arabische Liga om hem te helpen donorfinanciering bijeen te brengen.

Van de 22 lidstaten van de Arabische Liga zijn er slechts drie landen die tot op heden op regelmatige basis bijdragen aan de UNRWA:  Saoedi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten, die samen een schamele 7,40 % van het jaarbudget van de UNRWA (in 2017) op zich nemen.

“Wat we sindsdien hebben kunnen mobiliseren is $ 238 miljoen. Dat is een heel goede hoeveelheid. Dat kwam voornamelijk uit de Golfstaten, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië zijn zeer belangrijk geweest in die bijdragen, plus een aantal landen van Japan tot Canada, tot India,” zei Krähenbühl.

Volgens de Trump-regering is het hulpagentschap voor Palestijnen van de VN (UNRWA) het obstakel dat vrede tussen de Arabische wereld en Israël in de weg staat. “UNRWA is het probleem en niet de oplossing voor de 5,9 miljoen Palestijnse vluchtelingen”, oordeelde de VS die prompt de Amerikaanse geldkraan naar de Palestijnen dichtschroefde en hervorming van de UNRWA eist.

Opvallend is dat wanneer Krähenbühl overal gaat pleiten bij de donoren om meer geld aan de UNRWA te geven, hij het enkel heeft over de voortzetting van het onderwijs aan de 526.000 Palestijnse leerlingen die in de UNRWA -scholen les volgen. Over algemene hulp aan Palestijnen en het oplossen van het 70 jaar oude Palestijnse vluchtelingenprobleem spreekt hij nooit.

Hij sloeg zich gisteren op de borst dat vorig jaar de beste Palestijnse studente een meisje was van het Yarmouk vluchtelingenkamp in Syrië.

Plaatje hierboven: Het Grote Bedrog. Functionarissen van de UNRWA, waaronder Pierre Krähenbühl (helemaal rechts), het VN-hulpagentschap voor Palestijnse vluchtelingen, poseren hier met Palestijns-Arabische schoolmeisjes die volgens een bijzonder “aangepast” VN-statuut worden beschouwd als ‘vluchtelingen van 1948’. Échte vluchtelingen zouden in feite allemaal 70-plussers moeten zijn maar dat zijn deze meisjes duidelijk niet  [beeldbron: US]


Bronnen:

♦ naar een artikelAfter US shuts PLO mission, Abbas said to mull severing last ties with Trump” van 11 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van JNi.Media “Netanyahu on US Closing PLO Mission in Washington: Correct Decision” van 11 september 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “UNRWA head appeal to Arab League, says regional stability at stake” en een artikel van Herb Keinon “US closes PLO offices, vows to protect Israel from ICC” van 12 september en een artikel van Michael Wilner “Trump broadens pressure on PA, closing its DC office” van 10 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Abbas dreigt met golf van geweld als VS verder snoeit in financiering van PA

  1. En toen schrok Uncle Donald zo verschrikkelijk dat hij metéén de PLO “ambassade” sloot!

    Eindelijk iemand die de palestijnse leiders op hun plaats zet!

    Like

Reacties zijn gesloten.