Israëlische luchtmacht herdenkt 11de verjaardag van vernietiging nucleaire reactor in Syrië

Plaatje hierboven: IAF luitenant-kolonel A. Dror nam op 5 september 2007 deel aan Operatie ‘Out of the Box’, waarbij de nucleaire centrale nabij Deir Ezzor door de Israëlische luchtmacht werd vernietigd [beeldbron: J-Post]

Een ceremonie werd gehouden op donderdag ter gelegenheid van de 11de verjaardag van Operatie ‘Outside the Box’, tijdens welke de Israëlische Luchtmacht (IAF) de kernreactor in Syrië trof, en om de prestaties van de IAF tijdens de operatie te herdenken.

Het vliegtuig dat deelnam aan de operatie behoorde toe aan drie verschillende squadrons: het 69ste ‘Hammers’ Squadron, het 119de ‘Bat’ Squadron en het 253ste ‘Negev’ Squadron. De ceremonie van donderdag, die plaatsvond op de Hatzerim-vliegbasis, was gewijd aan de 69ste en 253ste eskadrons, terwijl een andere ceremonie op 14 september voor het 119de squadron zal plaatsvinden.

Het vliegtuig was gemarkeerd met een sticker met het logo van de operatie. Het logo toont een driehoek, die de aanval weergeeft, in de kleuren van de Syrische vlag (twee groene sterren bovenop een rode, zwarte en witte achtergrond), en in het midden ervan een waarschuwingslogo voor straling, dat de kernreactor symboliseert.

Piloten die deelnamen aan de operatie, professionele stafleden die het vliegtuig hadden voorbereid en uitgerust voorafgaand aan hun betrokkenheid bij de operatie, en de squadroncommandant, luitenant-kolonel G., plaatsten deze stickers op het toestel van het 69ste squadron.

In de nacht van 5 september 2007 troffen IAF-gevechtsvliegtuigen een kernreactor die was gevestigd in Deir Ezzor in Syrië die daar gebouwd werd door het militaire regime van Noord-Korea. De reactor werd snel en efficiënt vernietigd voordat deze operationeel werd.

Operation “Outside the Box” duurde enkele uren en de uitvoering ervan werd uitgevoerd zoals gepland. De operatie toonde de creativiteit, professionaliteit en flexibiliteit van de IAF bij het reageren op verschillende situaties en het accommoderen van de beslissingen van de politieke echelons, en de betrokken troepen toonden veel moed bij het uitvoeren van hun missie.

Inside Story: Israel’s Attack on the Syrian Nuclear Reactor


Bronnen:

♦ naar een artikel van Kobi Finkler “IAF marks planes that destroyed Syrian nuclear reactor” van 7 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Yaakov Katz “Pilot who bombed Syrian reactor recalls role in history: ‘We understood the significance of what we were doing’” van 21 maart 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Israëlische luchtmacht herdenkt 11de verjaardag van vernietiging nucleaire reactor in Syrië

Reacties zijn gesloten.