De rol van Italiaanse burgers in de Holocaust onthuld na decennialange stilte

Plaatje hierboven: Het Italiaanse transitkamp Fossoli (Fossoli di Carpi), een open gevangenis waar ca. 2844 Italiaanse Joden werden opgesloten in afwachting van hun deportatie naar het vernietigingskamp KZ-Auschwitz-Birkenau, waar ze bijna allemaal werden vermoord bij aankomst 1943-1945 [beeldbron: Times]

Duizenden Italiaanse burgers hielpen de nazi’s de Joden van het land te vermoorden tijdens de Holocaust, volgens een onlangs vertaald Italiaans boek. Het boek is in tegenspraak met de gangbare opvattingen dat Italianen niet hebben meegewerkt aan de genocidale moordmachine. Pas 75 jaar later wordt de waarheid onthuld. Beter laat dan nooit …

In zijn boekThe Italian Executioners: The Genocide of the Jews of Italy‘ (boekomslag onderaan) onderzocht auteur Simon Levis Sullam het lot van meer dan 6.000 Italiaanse joden die werden opgespoord, gedeporteerd en vermoord tijdens de laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog. De hoogleraar moderne geschiedenis publiceerde voor het eerst zijn zogenaamde ‘historiografische tegenreactie’ in 2015, en hielp mythes over zogenaamde ‘goede Italianen’ die niet langer joden onder hun joden vervolgen, omverwerpen.

Grotendeels vergeten door de geschiedenis, introduceerde Italië anti-Joodse raciale wetten in 1938, twee jaar voordat het land zich aansloot aan Hitlers zijde en de oorlogbegon. Joden werden uit hun banen ontslagen, uit scholen geschopt en in de media aangeklaagd. Net als in Duitsland en Nederland hielp het zorgvuldig bijgehouden archiefmateriaal bij het identificeren van de 46.000 Joden van het land, van wie velen onder toezicht werden gehouden.

In ‘The Italian Executioners‘ richt Levis Sullam zich op de geschiedenis van de lokale Holocaust, benoemt hij de leidende antisemieten in verschillende steden en citeert hij uit radio-uitzendingen, politieke toespraken en antisemitische schoolboeken.

“Joden worden een voor een verbrand en hun as wordt door de wind verspreid”, luidde een radiozender op Radio Roma in 1938 die in het boek wordt geciteerd. Drie jaar voordat de Holocaust begon in de veroverde Sovjetlanden, isoleerden de Italianen reeds in alle lagen van de samenleving de Joden van hun land en vervolgden ze, volgens Levis Sullam.

“De anti-Joodse polemiek was, zoals aanwezig in de fascistische pers, de spreekbuis van de militanten, functionarissen en de hogere echelons van de Sociale Republiek, zoals in de kranten die het katholicisme en het fascisme combineren met culturele besprekingen,” schreef Levis Sullam in een hoofdstuk over de ideologische context van genocide.

Zoals in Duitsland, schreef Levis Sullam, “werd het belangrijkste politieke belang het labelen van Joden tot ‘buitenlanders’ en ‘vijanden’ herhaald in het voortdurende herhalen van sterotiepe vooroordelen, beschuldigingen en antisemitische mythen en het aanroepen van radicale oplossingen net als het mobiliseren en het definiëren van factoren achter de nieuw leven ingeblazen fascistische beweging. “

‘Ze konden hun inkomsten verdubbelen’
De Holocaust werd in 1943 in Italië geïmplementeerd. Totdan werd de bevolking een half decenium lang overgoten met antisemitische vitriool. Net als in andere delen van Europa speelden burgers een essentiële rol in het niet alleen identificeren en informeren over Joden, maar soms ook eigenhandig Joden arresteerden. Gedurende bijna twee jaar dienden burgers als vrachtwagenchauffeurs, doorgangskampwachters, treinbegeleiders of in tal van andere hoedanigheden om de ‘Eindoplossing’ in Italië uit te voeren.

“De meerderheid van de Italiaanse beulen was niet noodzakelijk ideologisch gemotiveerd”, schreef Levis Sullam. “De genocide werd op grote schaal uitgevoerd met bureaucratische middelen, door politiemaatregelen en acties: acties die politieke imperatieven vertegenwoordigden voor sommigen, voor anderen gewoon orders van superieuren, en voor weer anderen een gelegenheid voor winst of vendetta.”

In Milaan schreef Levis Sullam ‘gingen Fascisten in de stad rondsnuffelen op zoek naar Joden of tips.” Met “tips” bedoelde de auteur informatie over ondergedoken Joden, waarvan de aanklagers goed en ook financieel van konden profiteren.

Het hoofdstuk ‘Jagen op Joden in Florence’ schetst verschillende razzia’s van Joden die plaatsvonden in november 1943. De massale arrestaties werden uitgevoerd door Duitse militairen en Italiaanse fascisten, waaronder leden van de beruchte Carita-bende, “een van de meest gemeene acteurs” van het tijdperk, volgens Levis Sullam.

“In de nacht van 16 op 17 november nam de beruchte bende deel aan de overval op het Franciscaner klooster aan de Piazza del Carmine, waar talloze Joodse vrouwen en hun kinderen hun toevlucht hadden gezocht”, schreef Levis Sullam. “Ze werden vier dagen gevangen gehouden in het klooster voordat ze per vrachtwagen naar Verona werden overgebracht – het Fossoli [transit] -kamp was nog niet operationeel – en vervolgens naar Auschwitz gedeporteerd.”

Volgens de verhalen van overlevenden, “onderwierpen de fascisten die de gevangenen bewaakten de vrouwen aan seksuele mishandeling en afpersing.” Een andere holocaust-rol uitgevoerd door ten minste honderden Italianen betrof het zich voordoen als ‘gidsen’ om Joden over de grens naar veiligheid te smokkelen. Deze locale ‘huisindustrie’ van het verraden van Joden op deze manier vulde een hoofdstuk genaamd “On the Border: Jews on the Run”, waarin Levis Sullam de dodelijke oplichterij schetste.

“Gidsen eisten over het algemeen tussen de vijf en tienduizend lire per persoon om mensen over de grens te begeleiden, hoewel de vergoeding kon oplopen tot veertigduizend als de route bijzonder moeilijk was”, schreef Levis Sullam. “Ze zouden hun inkomsten kunnen verdubbelen door hun klanten te verraden: ze zouden de kosten innen, evenals de beloning voor het inleveren van hen aan de nazi’s.”

Tegen het einde van de Holocaust waren 8.869 Joden gedeporteerd uit Italië. Van die personen werden er 6.746 naar Auschwitz-Birkenau gestuurd en bijna allemaal werden ze bij aankomst in de gaskamers vermoord. Nog eens 303 Joden werden gedood in bloedbaden gepleegd op Italiaanse bodem.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Matt Lebovic “Italy’s Holocaust executioners revealed in ‘historiographical counterblast’” van 13 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

7 gedachtes over “De rol van Italiaanse burgers in de Holocaust onthuld na decennialange stilte

 1. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  GEEN VERRASSING. DE MEESTE VOLKEREN HEBBEN MEEGEDAAN, DAAR KUN JE VANUIT GAAN. JALOUZIE EN HAAT. ZELFDE VERHAAL ALS AL DIE “MOEDIGE” BURGERS DIE TIJDENS DE OORLOG IN HET VERZET HEBBEN GEZETEN. DE ECHTE VERZETSSTRIJDERS ZIJN ZE NIET TEGENGEKOMEN.

  Geliked door 1 persoon

 2. Gelukkig kunne we daarvan zeggen dat al die huichachtige christenen later zullen BRANDEN IN DE HEL.Dat is het lot van huichelaars én farizeeërs.

  Like

 3. Waarom Joden de PVV afwijzen? Om dezelfde reden dat de meest Vlaamse Joden het Vlaams Belang afwijzen: omwille van hun allianties met andere rechtse partijen in het buitenland die niet helemaal kosjer op de graat zijn, om het vriendelijk uit te drukken.

  Destijds in de beginjaren van het VB waren er nogal wat neonazi’s, negationisten, notoire antisemieten e.a. actief in die partij.

  Op zondag 2 september ’18 was Geert Wilders op bezoek in Antwerpen om de verkiezingscampagne van het Vlaams Belang een duwtje in de rug te geven.

  Het Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) werd in 1978 opgericht door de kinderen van de collaboratie met nazi-Duitsland. Het leverde het VB in 1989 een cordon sanitaire op dat tot op vandaag wordt gehandhaafd. Dat cordon houdt in dat geen enkele andere partij met het VB mag samenwerken op eender welk bestuursniveau.

  In 2004 werd het Vlaams Blok terecht veroordeeld door het aanzetten tot racisme en discriminatie en veranderde prompt haar naam en logo in het tegenwoordige Vlaams Belang.

  Dat betekent niet dat het huidige Vlaams Belang geen sympathie heeft met bv. Israël. Integendeel. Filip De Winter en Sam Van Rooy bv. outen zich als uitermate pro-Israëlactivisten. Maar veel meer dan om een handvol mensen binnen die partij gaat het niet.

  Vriendschap tussen de Joodse gemeenschap en het Vlaams Belang werkt al helemaal niet en zal nooit werken.

  Toch ken ik een aantal Joden die met het VB sympathiseren en er ook op stemmen tijdens verkiezingen. Hoewel er veel zijn overgestapt naar die andere meer gematigde Vlaamsnationalistische partij N-VA van Bart De Wever, waartoe ook een aantal Joden zich openlijk bekende.

  Like

 4. toen Jezus op aarde rondliep in Israel wisten ze het ook niet ! het Vaticaan hielp wel de Joden , maar dat deden ze ook met de Duitsers , dat de meeste Italianen niet voor de Joden waren was de hetze tegen de jood , en de dubbele visie van het Vaticaan en de toenmalige paus!!

  Like

 5. Vreselijk voor de Joodse mensen.Aan de andere kant zie je dat bijvoorbeeld in Nederland veel Joodse mensen de PVV afwijzen.Een van de weinige partijen die het openlijk opneemt voor de Joden
  Ik snap de Joodse mensen niet ,wat willen ze nou?Vertelt u het mij maar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.