Oekraïense stad Lviv herinnert omgekomen Joden op 75ste Holocaust-herdenking

De Oekraïense stad Lviv, ooit een belangrijk centrum van het Joodse leven in Oost-Europa, herdacht op zondag 2 september ’18 de 75ste verjaardag van de vernietiging van de Joodse bevolking van de stad door nazi-Duitsland (en hun talloze Oekraïense collaborateurs!) en eerde de mensen die vandaag werken om te behouden wat ze kunnen van die verdwenen wereld.

Gemeente autoriteiten eerden de ontvangers tijdens een ceremonie op zondag met 75 gebeeldhouwde glassleutels gemodelleerd door een Amerikaanse kunstenaar gemodeleerd naar een oude metalen sleutel van een synagoge die ze op een markt in Lviv vond.

De herdenkingen, waaronder een concert te midden van de ruïnes van synagogen, komen temidden van een grotere poging om de onderdrukte herinneringen van de Joden te doen herleven die eens een integraal onderdeel waren van het leven in de regio.

“God verhoede dat onze stad ooit zo’n ongeluk heeft getroffen,” zei Lviv burgemeester Andriy Sadovyi tijdens de ceremonie. “Vandaag kunnen we ons niet eens een moment voorstellen welke pijn, vernedering en verdriet duizenden mensen van Lviv in de vorige eeuw hebben geleden.”

Iryna Matsevko, adjunct-directeur van het Centrum voor Stadsgeschiedenis van Oost-Europa en een van de organisatoren, zei dat het de eerste keer was dat de West-Oekraïense stad de inspanningen op zo’n uitgebreide manier erkende. Ze zei dat het komt te midden van een groeiend bewustzijn in de Oekraïense samenleving van de noodzaak om de Joden te herinneren die werden vernietigd door de nazi-troepen tijdens hun bezetting van Oost-Europa, die in een aantal gevallen plaatsvond met de bereidwillige deelname van de lokale bevolking.

De nieuwe inspanningen omvatten Joodse geschiedeniscursussen aan universiteiten, nieuw onderzoek door jonge Oekraïense wetenschappers en inspanningen van de basis door lokale leraren en andere vrijwilligers die anders weinig aandacht krijgen. Vrijwilligers hebben ook gewerkt aan het herwinnen van Joodse grafstenen die werden gebruikt om wegen te banen en ze terug te brengen naar begraafplaatsen.

“Dit is onderdeel van het proces om de herinnering aan het Joodse erfgoed nieuw leven in te blazen. Natuurlijk verloopt dit proces traag. Ik wil dat het sneller gaat, maar de afgelopen tien jaar hebben we gezien hoe het Joodse erfgoed terugkeert naar het bewustzijn van mensen en er veel activiteiten plaatsvinden,” zei Matsevko. “Het is heel belangrijk dat mensen worden erkend voor hun werk in het Joodse erfgoed.”

Vóór de Tweede Wereldoorlog behoorden Lviv en het omliggende gebied tot Polen. Toen het Lwow werd genoemd, kende de stad op twee na grootste Joodse gemeenschap in het vooroorlogse Polen na Warschau en Lodz, met de meeste die werkten als handelaren, fabrikanten of ambachtslieden. Vóór de Eerste Wereldoorlog maakten Lviv en het omliggende gebied deel uit van de oostelijke regio Galicië van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk en de stad heette de Duitse naam Lemberg.

In juni 1941 viel Duitsland de voormalige bondgenoot van de Sovjet-Unie aan. Toen de Duitse troepen de stad binnenkwamen vermoordden zij samen met hun Oekraïense collaborateurs, de Joden in de stad en op het platteland. Terwijl ze het gebied bezetten, vermoordden Duitsers Joden in het getto en in het nabijgelegen vernietigingskamp Belzec en in het concentratiekamp ​​Janowska, met de laatste vernietiging in 1943, de verjaardag die op zondag werd gemarkeerd.

In Lviv, dat destijds een bevolking telde van ongeveer 150.000 Joden, overleefde slechts een geschatte 1 procent.

In de naoorlogse jaren, met Oekraïne als deel van de Sovjet-Unie, begonnen de herinneringen aan de vermoorde Joden te verdwijnen. Historicus Omer Bartov heeft het gebied een “land van herinnering en vergetelheid, coëxistentie en uitvagen, hoge verwachtingen en ondermijnde illusies” genoemd.

Het herdenkingswerk vindt plaats op een ogenblik dat Oekraïne verwikkeld is in een crisis en conflict na de annexatie van Oekraïne van het Oekraïense Krim-schiereiland en met een door Rusland gesteunde opstand in het oosten. Met Oekraïne aangevallen, is het nationalisme in opkomst, met sommigen die hun steun betuigen aan nazi gelieerde groepen, die vochten tegen het Sovjetleger in de Tweede Wereldoorlog.

In hoeverre dit heeft geleid tot meer antisemitisme is onderwerp van discussie, maar sommigen die op het terrein werken in het westen van Oekraïne zijn van mening dat dit niveau van zuiver antisemitisme overdreven wordt en deel zou uitmaken van de Russische propaganda.

Slavenarbeid in het concentratiekamp Janowska, Oekraïne

 


Bronnen:

♦ naar een artikel van Vanessa Gera e.a. “Ukrainian city remembers slain Jews on Holocaust anniversary” van 2 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Larry Lerner “Two Ukrainian Cemeteries Housing Holocaust Victims Are In Danger Of Destruction — To Make Room For A Hotel” van 19 januari 2018 op de site van Forward

3 gedachtes over “Oekraïense stad Lviv herinnert omgekomen Joden op 75ste Holocaust-herdenking

 1. Geen enkel land is brandschoon. GB met bijv. Chamberlain, en Palestina, Frankrijk met Vichy, België en Nederland hebben vaak al te graag meegewerkt met de bezetter, in het neutrale Scandinavië werden uitstekende zaken gedaan met onze bezetter.
  Ga zo maar door.
  Dat laat onverlet dat er ook onverlet dat er overal verzet was in de bezette gebieden en dat individuen en groepen buiten de bezette gebieden zich altijd hard gemaakt hebben.
  Bovendien heeft een deel van Italië zich al vrij snel in de oorlog losgemaakt. De scheiding in Italië tussen Noord en Zuid is nog steeds aanwezig.
  Na al die jaren is de tragedie nog onverwerkt. Hoewel er een jonge generatie is, die dit ontkent zijn de oorzaken zo diepgeworteld dat die er niet komt met een eenvoudige ontkenning.
  Oekraïne mag, als het zich verantwoordelijk gedraagt, er best bij. We klagen toch al genoeg over besluiten van de EU. We weten helemaal waar Oekraïne voor staat. Staat het land open voor goede betrekkingen met Israël en draagt het toe aan wederzijdse welvaart en veiligheid, dan vind ik dat wel een goed ding. Misschien vind Putin zo’n relatie helemaal niet zo slecht, want zo heeft hij toch een vinger in de pap. Laat dat maar aan de Israëli’s over.

  Like

 2. Als oekraine bij de EU komt zal dat vele problemen opleveren met Rusland! herdenkingen zijn natuurlijk nooit slecht, we mogen de geschiedenis niet vergeten!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.