Hamas: ‘Mahmoud Abbas wil het beleg en de PA-boycot van Gaza handhaven’

Intussen blijft de broedertwist tussen West-Palestijnen (Hamas in Gaza) en Oost-Palestijnen (Abbas/Al Fatah op de Westbank) onverminderd voortduren. Abbas handhaaft een ecoomische en financiële boycot van de Gazastrook totdat Hamas ontwapent en de controle van het gebied overgeeft aan de Palestijnse Autoriteit (PA). Echter Hamas weigert pertinent te ontwapenen en aldus zit het verzoeningsakkoord tussen beide rivalen in de terreur in een diepe impasse.

Ismail Radwan, een hooggeplaatst lid van Hamas in Gaza, heeft zaterdag PA-president Mahmoud Abbas aangevallen omwille van zijn ontmoeting met het hoofd van de Israel Security Agency (Shin Bet) en zijn veiligheidscoördinatie met Israël. Op een conferentie van het dagblad Al-Risala van Hamas, zei Radwan dat de uitspraken van Abbas volledig in tegenspraak waren met de beslissingen van de PLO Centrale Raad en de Nationale Raad.

Radwan zei verder dat de opmerkingen de tegenspraak weerspiegelen in het beleid van Abbas, dat enerzijds spreekt van een strijd tegen de ‘deal van de eeuw’ van de Trump-regering en tegelijkertijd een centrale rol speelt in het Amerikaanse diplomatieke initiatief door voortdurende veiligheid coördinatie en ontmoetingen met functionarissen van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Radwan merkte op dat hij geen serieuze benadering van de kant van Abbas of de Fatah-beweging zag met betrekking tot de verzoeningsovereenkomst met Hamas, en benadrukte dat alle Palestijnse organisaties het erover eens zijn dat de economische sancties die door de PA op Gaza zijn opgelegd, moeten worden opgeheven als een voorwaarde voor verzoening.

Met betrekking tot een staakt-het-vuren met Israël zei Radwan dat het doel van de besprekingen is om het staakt-het-vuren akkoord te bereiken dat in 2014 is bereikt volgens de Palestijnse consensus en zonder enige politieke betaling. Hij beschuldigde de PA van het verzet tegen het bestand en zei dat het geïnteresseerd was om de ‘belegering’ in Gaza voort te zetten in een poging het Palestijnse volk in Gaza te onderwerpen.

Abbas vertelde een delegatie van de linkse Peace Now-organisatie dat hij gesprekken voerde met het hoofd van de Shin Bet, Nadav Argaman, en dat hij met hem overeenkwam over ongeveer 99 procent van de besproken kwesties. De terreurgroep Islamitische Jihad bekritiseerde later Abbas over de verklaring en zei dat de PA-voorzitter zich zou moeten schamen en niet moet opscheppen over zijn veiligheidssamenwerking met Israël, en dat hij onmiddellijk moet stoppen in overeenstemming met beslissingen van Palestijnse instellingen.

Een ander rapport gaf aan dat Abbas had onthuld dat een PA-delegatie een ontmoeting had met veiligheids- en inlichtingenfunctionarissen in Washington, DC voor gesprekken met de CIA. Het bezoek vond plaats ondanks aanhoudende spanningen tussen de PA en de Trump-regering over de houding van president Donald Trump tegenover Jeruzalem. De PA besloot de Trump-regering te boycotten nadat Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël had erkend en de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem had verplaatst.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas: Abbas wants to maintain the siege on Gaza” van 9 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas: Abbas foiled truce talks, should be brought for high treason” van 8 september 2018 en een artikel van Yasser Okbia “Abbas treatens to cut ties with Israel if it negotiates with Hamas” van 7 september 2018 en een artikel van Tovah Lazaroff “Netanyahu: No Gaza arrangement unless Israeli captives returned” van 2 september 2018 op de site van The Jerusalem Post