Washington sluit PLO kantoor omdat Palestijnen geen vredesonderhandelingen willen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde maandag dat het de sluiting van de missie in Washington van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie heeft bevolen en zei dat de Palestijnen vredesbesprekingen met Israël niet ondersteunen.

“We hebben het PLO-kantoor toegestaan ​​operaties uit te voeren die de doelstelling ondersteunen om een ​​duurzame, alomvattende vrede te bereiken tussen Israëli’s en de Palestijnen sinds het vervallen van een eerdere verklaring van afstand in november 2017,” zei woordvoerster Heather Nauert van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Echter, de PLO heeft geen stappen ondernomen om de start van de directe en zinvolle onderhandelingen met Israël te bevorderen … Integendeel. Het PLO leiderschap heeft een Amerikaanse vredesplan dat ze nog niet gezien hebben veroordeeld en weigert verder om samen met te werken met de Amerikaanse overheid met betrekking tot de vredeiinspanningen en anderszins. Als zodanig, en wat het Congres betreft, heeft de regering besloten dat het het PLO-kantoor in Washington zal sluiten.”

Ze zei: “de Verenigde Staten blijven geloven dat directe onderhandelingen tussen beide partijen de enige manier zijn om verder te gaan … Deze actie mag niet worden uitgebuit door diegenen die als spoilers willen optreden om af te leiden van de noodzaak om een ​​vredesakkoord te sluiten. We trekken ons niet terug van onze inspanningen om een ​​duurzame en alomvattende vrede tot stand te brengen.”

Nauert voegde eraan toe dat het besluit tot sluiting consistent was met de bezorgdheid van de VS over Palestijnse pogingen om een ​​onderzoek voor vermeende oorlogsmisdaden van Israël door het Internationaal Strafhof (ICC) op gang te brengen. De aankondiging kwam toen de woede in de VS toenam over het Palestijnse verzet tegen vredesonderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit die Israël voor het Internationaal Strafhof wil dagen.

Israël verwelkomde de stap, waarbij het kantoor van de premier zei: “De oproep van de Palestijnen aan het ICC en hun afwijzing van onderhandelingen met Israël en de VS zijn niet de manier om vrede te bereiken, en het is goed dat de VS een duidelijke houding heeft aangenomen in deze kwestie.”

Eerder haalde een Palestijnse topambtenaar uit naar de Verenigde Staten over het nieuws van de aanstaande beslissing en beschuldigde de Trump-regering van het “collectief straffen van het Palestijnse volk”. Saeb Erekat zei in een verklaring dat de Palestijnen op de hoogte waren van het besluit om PLO-missie te sluiten door een Amerikaanse functionaris en associeerde de actie met de recente Amerikaanse bezuinigingen op hulpprogramma’s voor de Palestijnen.

“Deze gevaarlijke escalatie laat zien dat de VS bereid zijn om het internationale systeem te ontbinden om Israëlische misdaden en aanvallen op het land en de bevolking van Palestina te beschermen, evenals tegen vrede en veiligheid in de rest van onze regio,” zei hij. Hij herhaalde ook zijn oproep aan het ICC om “Israëlische misdaden” te onderzoeken en beloofde dat de Palestijnen niet zouden “bezwijken voor Amerikaanse dreigementen en pesterijen”.

“Het neerhalen van de vlag van Palestina in Washington DC betekent veel meer dan een nieuwe klap van de regering-Trump tegen vrede en gerechtigheid,” zei Erekat. “Het symboliseert de Amerikaanse aanvallen op het internationale systeem als geheel, waaronder het Verdrag van Parijs, de UNESCO en de Raad voor de mensenrechten,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de terugtrekking van de VS uit internationale overeenkomsten en organisaties onder president Donald Trump.

De Koning van Palestina, Mahmoud Abbas, wil alleen onderhandelen over vrede als de Joden verdwijnen uit het Midden-Oosten en Donald Trump ontslag neemt als president van de VS. Intussen eist hij meer miljarden dollars van de VS en de EU om het gat te dichten in zijn begrotingskas om de lonen en premies van zijn terroristen te betalen. De EU heeft al enthousiast gereageerd met “ja, wij geven meer, want ook wij willen Israël kapot”, nu de rest nog.


Bronnen:

♦ naar een artikelUS officially announces closure of PLO mission in Washington” en een artikelBolton warns ICC not to go after Israel, confirms closure of PLO’s DC office” en een artikelPalestinians seethe over planned US closure of Washington office” en een artikelUS to announce closure of PLO office in Washington” van 10 september 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Washington sluit PLO kantoor omdat Palestijnen geen vredesonderhandelingen willen

  1. Zolang alle palestijnse afgevaardigden niet tot persona non grata worden verklaard, begrijpen ze de boodschap niet en blijven zij vasthouden aan hun eigen waanbeelden & slachtoffer rol.

    Like

Reacties zijn gesloten.