Joden en Arabieren zijn het erover eens: Palestijnen zouden Israël vernietigen als ze konden

Israëlische Joden geloven dat inwoners van de Palestijnse Autoriteit het bestaan ​​van Israël niet kunnen verteren ​​en de Joodse staat zouden vernietigen als ze daartoe de kans krijgen – maar toch onderling sterk verdeeld blijven over de kwestie van de Palestijnse staat, vertelt een nieuwe opiniepeiling.

Volgens de laatste Peace Index-enquête van het Israel Democracy Institute (IDI) en de Universiteit van Tel Aviv, is een solide meerderheid van zowel Israëlische Arabieren als Joden het eens met de stelling dat “de meeste Palestijnen het bestaan ​​van Israël niet hebben aanvaard en het zouden vernietigen als zij konden.”

Bijna tweederde (65,6%) van de Israëlische Joden en ruim de helft (57,6%) van de Israëlische Arabieren zegt akkoord te gaan met de bovenstaande verklaring. Desondanks beweert een overweldigende meerderheid (94,1%) van de Arabische Israëli’s en bijna de helft (49,6%) van de Israëlische Joden dat ze de oprichting van een Palestijnse staat ondersteunen, althans in principe.

De meeste Israëli’s zijn echter van mening dat, zelfs als een definitief statusakkoord zou worden bereikt, dit in de praktijk onmogelijk zou kunnen worden uitgevoerd. Slechts 38% van de Joden en 39,9% van de Israëlische Arabieren zegt dat het haalbaar is om een ​​definitieve statusovereenkomst te implementeren om een ​​Palestijnse staat te creëren, terwijl 55,8% van de Joden en 55% van de Arabieren zeggen dat het onmogelijk is.

Als het echter mogelijk zou zijn om zo’n deal te bereiken, zou bijna de helft van de Israëlische joden (46,8%) de oprichting van een Palestijnse staat steunen, terwijl bijna evenveel (46,1%) zich ertegen zou verzetten. Bijna driekwart (72,8%) van de Israëlische Arabieren zou ook een dergelijke deal steunen, vergeleken met 24,3% die zich hiertegen zou verzetten.

De kloof is echter veel groter wanneer specifieke voorwaarden van een mogelijke definitieve statusovereenkomst worden onderzocht. Terwijl de Palestijnse Autoriteit Oost-Jeruzalem heeft opgeëist als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat en de evacuatie van alle Israëlische nederzettingen in Judea en Samaria die niet zijn ingelijfd in ruil voor landruil, verwerpen Israëlische Joden overweldigend beide eisen.

Slechts 20% van de Israëlische Joden zegt dat als Israël op het punt staat een definitieve statusovereenkomst met de PA te sluiten, ze een nieuwe Palestijnse staat zouden accepteren die Oost-Jeruzalem als hoofdstad zou verklaren. Meer dan driekwart (75,4%) zou zich tegen een dergelijke stap verzetten, zelfs als dit een noodzakelijke voorwaarde was voor het bereiken van een definitieve statusovereenkomst.

Israëlische Joden verzetten zich ook tegen het evacueren van ‘geïsoleerde nederzettingen’ in Judea en Samaria – een verwijzing naar de tientallen gemeenschappen die tienduizenden Israëli’s huisvesten en die zich buiten het veiligheidshekken bevinden. Slechts 27,4% van de Israëlische Joden steunde het evacueren van geïsoleerde nederzettingen, vergeleken met 69,9% die zich verzetten tegen een dergelijke stap.

De meeste (82,7%) Israëlische Arabieren zouden echter een dergelijke stap ondersteunen, terwijl slechts 10,4% daar tegen zou zijn. Het onderzoek laat ook zien dat de Israëlische Joden zich stevig achter de eis van premier Binyamin Netanyahu scharen, dat de erkenning door de PA van Israël als natiestaat van het Joodse volk een voorwaarde moet zijn voor het hervatten van de onderhandelingen.

Meer dan vier vijfde (82,7%) van de Israëlische Joden zei dat de PA Israël moet erkennen als de natiestaat van het Joodse volk als de besprekingen over de definitieve status moeten worden voortgezet, vergeleken met slechts 13,6% die het niet eens waren. Slechts 17,1% van de Israëlische Arabieren ging akkoord met deze eis, vergeleken met 71,7% die het afwijst.

Peace Index – augustus 2018


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Jews, Arabs agree: Palestinians would destroy Israel if they could – Poll shows Israelis overwhelming oppose evacuation of ‘isolated’ settlements, but are evenly divided on Palestinian statehood” van 7 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Prof. Tamar Hermann en Prof. Ephraim Yaar “Is the Two-State Solution Still Relevant?” van 5 september 2018 op de site van het Israel Democracy Institute (IDI)

Een gedachte over “Joden en Arabieren zijn het erover eens: Palestijnen zouden Israël vernietigen als ze konden

  1. De PA zal Israel nooit erkennen als staat ! Hun doel is van Jeruzalem hun hoofdstad te maken en alle middelen zijn daar goed voor !!

    Like

Reacties zijn gesloten.