Spanje en Duitsland stellen een voorbeeld in om de BDS-beweging ten val te brengen

Vorige week legden twee steden in Spanje een gewaagde verklaring af nadat ze een belofte ongedaan maakten om zich bij de BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) -beweging aan te sluiten. Villarrobledo, een kleine stad op ongeveer 100 kilometer van de hoofdstad Madrid, had zich oorspronkelijk aangemeld om deel te nemen aan de BDS-beweging en Israëlische producten te boycotten in april 2017.

Dit was echter van korte duur: een Spaanse burgerrechtengroep genaamd Acción y Comunicación sobre Oriente Medio (ACOM) ondernam juridische stappen om de motie om te keren – en won. Villarrobledo veranderde hun standpunt op 21 augustus.

De week erna draaide een andere kleine Spaanse stad genaamd Sagunto een motie om die het op 26 juni aannam. De lokale raad verklaarde dat zij een ‘ruimte vrij van de Israëlische apartheid’ wilden. Deze recente omkeringen zijn slechts enkele voorbeelden van de overwinningen van ACOM, die meer dan 30 anti-BDS-polissen hebben omgekeerd in steden in heel Spanje.

In dezelfde beweging werd Frankfurt de eerste Duitse stad die de BDS-beweging vorige zomer verbood. Deze actie zou de stad verbieden om gemeentelijke fondsen en faciliteiten voor BDS-activiteiten te gebruiken. “Frankfurt is een stad met sterke Joodse tradities … BDS-activiteiten zijn geen bijdrage aan een democratische discussie, maar ze proberen bedrijven, artiesten, politici enz. Te intimideren”, aldus Uwe Becker, burgemeester van Frankfurt, “dreigementen voor Israël worden gevoeld als bedreigingen voor [onze] mensen ook.”

Deze twee voorbeelden zijn slechts een kleine greep uit wat we kunnen bereiken als we samenkomen en onze stem laten horen. Elke stad die zijn anti-BDS standpunt omkeert zal een overwinning zijn voor de toekomst van Israël en Israëlisch gemaakte producten. Samen zijn we sterker.

Het goede nieuws is dat je geen stadsfunctionaris hoeft te zijn om stelling te nemen tegen de BDS-beweging. Iets eenvoudigs als het bestellen van een abonnementsbox van Lev HaOlam zorgt ervoor dat uw geld wordt besteed aan het ondersteunen van kleine familiebedrijven in de regio’s Judea en Samaria in Israël, die het hardst door de boycots zijn getroffen. Door deze hardwerkende mensen te ondersteunen, kunnen we allemaal een verklaring afleggen en stelling nemen tegen vooroordelen en haat!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aryeh Tavor “Spain and Germany Set an Example to Overturn BDS Movement” van 4 september 2018 op de site van Lev Haolam

Een gedachte over “Spanje en Duitsland stellen een voorbeeld in om de BDS-beweging ten val te brengen

Reacties zijn gesloten.