Premier van door Rusland bezet Abchazië omgekomen in auto accident?

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 19 oktober 2015. Bezoek van de Georgische president Giorgi Margvelashvili aan Israël waar hij werd ontvangen door de Israëlische president Reuven Rivlin [beeldbron: Georgia Today]

De premier van de separatistische republiek Abchazië in Georgië stierf zaterdag in een auto-ongeluk, zei de lokale overheid. De 70-jarige Gennady Gaguliya kwam om het leven een aanrijding op de weg tussen Psou in het zuiden van Rusland en Soechoemi in de afgescheiden regio, volgens een verklaring op de Abchazië-kabinetswebsite. Het incident vond plaats op 8 september ’18 in de buurt van de politiepost van Misesera (district Gudauta).

Naala Avidzba, de woordvoerster van de president van Abchazië, sloot een terroristische aanslag of moord uit als mogelijke oorzaak van het ongeluk. “Het was een ongeluk, de premier werd gedood bij een auto-ongeluk, van een terroristische aanslag of moord is hier geen sprake van,” zei Avidzba. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken raakten nog twee mensen gewond bij het verkeersongeval.

Genady Gagulia was 70 jaar oud. Voor de eerste keer diende hij als plaatsvervangend premier van bezet Abchazië in 1995-1997, daarna in 2002-2003. In 2003-2004 was hij het hoofd van de regering van de Abchazische vice-president, geleid door de Kamer van Koophandel en Industrie van Abchazië sinds 2004. Op 25 april 2018 werd hij opnieuw benoemd tot vicepremier.

Het Russische persbureau TASS meldde dat Gaguliya op reis was in een delegatie die terugkeerde uit Syrië. Zijn chauffeur en bewakers waren niet gewond, zo citeerde het persbureau een woordvoerder van de regering. De republiek wordt geleid door president Raul Khajimba. Moskou was een van de weinige hoofdsteden die de onafhankelijkheid van Abchazië erkenden, samen met de afgescheiden republiek Zuid-Ossetië, na een oorlog tussen Rusland en Georgië tien jaar geleden. De twee regio’s vormen 20 procent van het grondgebied van Georgië.

Georgië en zijn westerse bondgenoten hebben de voortdurende ‘bezetting’ van Rusland van zijn grondgebied veroordeeld en hebben het Kremlin verzocht de erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië ongedaan te maken. Georgië en Moskou leven al sinds het einde van Sovjettijdperk ​​op gespannen voet met elkaar.

Het streven van Tbilisi (hoofdstad van Georgië) om toe te treden tot de Europese Unie en de NAVO, waarbij de spiraalvormige confrontatie culmineerde in een volwaardige oorlog in augustus 2008. Rusland stationeerde permanente militaire bases in de afgescheiden regio’s na de conflict.

2008: Rusland bezet Georgië: Israël en Europa zwijgen
Tien jaar geleden, op 8 augustus 2008 viel Rusland de Republiek Georgië binnen. Die oorlog duurde nauwelijks vijf dagen maar had verschrikkelijke gevolgen voor de soevereiniteit van het land. Rusland kaapte twee provincies, Abchazië en Zuid-Ossetië, en het duurde nog maanden vooraleer de Russische troepen zich volledig hadden teruggetrokken. Maar het behield wel de twee veroverde provincies!

Opmerkelijk is de rol die Israël heeft gespeeld in de opbouw van de Russisch-Georgische oorlog van augustus 2008 waar velen niks over weten en waar in het Westen nauwelijks aandacht aan werd besteed. Ondanks toezeggingen van de Europese Unie en de VS om Georgië bij te staan in geval van een conflict, werd de Kaukasische staat compleet aan zijn lot overgelaten. Ook Israël stak geen vinger uit om Poetin niet voor het hoofd te stoten.

De aandacht van het Westen werd pas getrokken toen Rusland in 2014 de Oekraïne binnenviel en de Krim bezette en annexeerde in februari 2014, direct gevolgd door de Oorlog in Donbass in het oosten van Oekraïne die tot op heden aan de gang is en o.m. geleid heeft tot een wederzijdse boycot tussen de Europese Unie en de Russische Federatie. Ook hier hield Israël zich compleet afzijdig.

Wat Georgië tien jaar geleden overkwam, kan vroeg of laat ook met Israël in het Midden-Oosten gebeuren en wie zal er dan bereid zijn om Israël bij te staan als straks president Trump er niet meer is om Israël een hand boven het hoofd te houden? Juist: niemand.

Israël zal het opnieuw helemaal zélf moeten klaren, net zoals dat altijd al het geval is geweest. De afloop van de Rusland-Georgië Oorlog is een hele dikke waarschuwende vinger naar Israël dat het enkel op zichzelf en de IDF kan rekenen.


Bronnen:

♦ naar een artikelPrime minister of Georgia separatist region dies in car crash” van 9 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelაფხაზეთის დეფაქტო პრემიერმინისტრი გენადი გაგულია ავარიაში დაიღუპა” (‘Genady Gagulia, de de facto premier van Abchazië stierf bij het ongeluk’) van 9 september 2018 op de site van Imedi News

♦ naar een artikel van Umer Jamshaid “UPDATE – Prime Minister Of Abkhazia Gagulia Killed In Car Accident” van 9 september 2018 op de site van Urdu Point

Een gedachte over “Premier van door Rusland bezet Abchazië omgekomen in auto accident?

  1. zou het wel een ongeval zijn, Poetin was vroeger bij de KGB . Er gebeuren teveel rare dingen waar op één of andere manier Rusland bij betrokken is, toeval???

    Like

Reacties zijn gesloten.