De Wereld anno 5779: 14,7 miljoen Joden; versus 1,8 miljard moslims en 2,2 miljard christenen

Plaatje hierboven: De multiculturele melting pot van Israël’s bevolking wordt goed geïllustreerd met een plaatje zoals dit van de IDF, aka het Israëlische leger

Aan de vooravond van het Joodse nieuwe jaar 5779 zijn er ongeveer 14,7 miljoen Joden in de wereld, een stijging van ongeveer 100.000 sinds vorig jaar, met de overgrote meerderheid van hen in Israël en de Verenigde Staten.

Volgens cijfers vrijgegeven door Sergio Della Pergola, de demograaf aan de Hebreeuwse Universiteit, is Israël de thuisbasis van ’s werelds grootste Joodse bevolking, met ongeveer 6,6 miljoen Joden in Israël. Nog eens 8,1 miljoen Joden wonen buiten Israël [*], met ongeveer 5,7 miljoen inwoners in de VS. Andere belangrijke populaties zijn Frankrijk (453.000), Canada (391.000) en Groot-Brittannië (290.000).

[*] Tegenwoordig huisvest België meer dan 30.000 Joden, waarvan tweederde in Antwerpen woont. Vóór de Tweede Wereldoorlog bestond de Joodse gemeenschap van België uit ongeveer 70.000 Joden (35.000 woonden in Antwerpen, 25.000 in Brussel en de rest elders in het land). Ca. 28.900 Belgische Joden werden vermoord door de nazi’s. In Nederland wordt het aantal Joden op 29.900 geschat (in 1941 nog 154.887). Ca. 108.000 Nederlandse Joden werden vermoord door de nazi’s.

Volgens studies uitgevoerd door Della Pergola, is de Joodse bevolking van de wereld met ongeveer 100.000 per jaar gestegen. Het groeipercentage van 0,7 procent is aanzienlijk lager dan het algemene wereldwijde groeipercentage van de bevolking van 1,1 procent. De criteria die werden gebruikt om Joden te definiëren waren iedereen die zichzelf als Joods bestempelde en zich niet identificeerde met een andere religie. Het onderzoek toonde echter ook aan dat er 23,5 miljoen mensen zijn die zich zouden kwalificeren om te emigreren naar Israël onder de Law of Return.

De Israëlische wet van terugkeer geeft elke Jood, kind of kleinkind van een Jood, het recht op Israëlisch staatsburgerschap op verzoek. Volgens Della Pergola zijn Arabische en islamitische landen de thuis van slechts 27.000 Joden, met 15.000 in Turkije, 8.500 in Iran en 2.000 in Marokko.

De islamitische wereld was de thuisbasis van naar schatting 850.000 Joden vóór de oprichting van de staat Israël in 1948. Duitsland is daarentegen de thuisbasis van 119.000 Joden, tegenover ongeveer 37.000 Joden onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. Zes miljoen Joden werden gedood in de Holocaust. Er zijn in totaal 98 landen waar 100 of meer Joden wonen, de nieuwe gegevens zijn vastgesteld.

Israël is nu de thuisbasis van 8.907 miljoen burgers in totaal – 162.000 meer dan een jaar geleden, volgens gegevens die dinsdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn gepubliceerd. De Israëlische Joodse bevolking telt 6.625 miljoen mensen – 74.4% van de bevolking van het land. Zowat 1,864 miljoen, of 20,9%, zijn Arabisch en de overige 418.000 zijn andere minderheden.

De bevolking van het land zal naar verwachting eind 2024 10 miljoen bereiken, volgens de gegevens. Zo’n 44,3% van de Israëli’s omschrijven zichzelf als seculier, terwijl 21,4% traditioneel is, 12,3% traditioneel met religieuze neigingen, 11,5% religieus en 10,2% ultra-orthodox.

Het vruchtbaarheidscijfer van Israël, met gemiddeld 3,11 kinderen geboren per vrouw, bleef het hoogst onder de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ongeveer 175.000 baby’s werden geboren en 43.000 mensen stierven het afgelopen jaar, met 25.000 mensen die aliya maakten.

President Reuven Rivlin bracht een Engelstalige welkomstzaterdag uit om het Joodse nieuwe jaar te markeren waarin hij het belang benadrukte van de onderlinge banden tussen het Joodse volk, waarbij hij de gedeelde wortel opsomt in de Hebreeuwse woorden “voor ‘vriend’ en ‘verbinding’ houden ons vandaag samen over de hele wereld en diep in onze gedeelde geschiedenis. Ik weet dat we ons in een tijd bevinden waarin sommigen de dingen zien die ons duidelijker verdelen dan degenen die ons verenigen,” zei Rivlin.

éVoor sommigen kan het moeilijk zijn om te zien wat we gemeen hebben. Ik weet dat er momenten zijn dat we het niet met elkaar eens zijn. Ik weet dat er tijden zijn dat we ons geen vrienden voelen. Dus, wanneer we deze Rosj Hasjana naderen, laten we nadenken over wat we delen, over de banden die ons samen binden,” zei hij.

Zijn boodschap komt na een jaar dat bittere discussies tussen Israël en de Joodse gemeenschappen in Diaspora heeft gekend, met name over een beslissing om een ​​beslissing van 2016 op te schorten om niet-orthodoxe Joden een permanente toegang te garanderen voor pluralistisch gebed aan de Kotel (de Westelijke Muur of Klaagmuur).


Bronnen:

♦ naar een artikelHow many Jews are there in the world? – Statistics show slight rise in number of Jews in Israel and around the world” van 9 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelAhead of Rosh Hashanah, figures show 14.7 million Jews around the globe” van 8 september 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “De Wereld anno 5779: 14,7 miljoen Joden; versus 1,8 miljard moslims en 2,2 miljard christenen

 1. We moeten de wereld niet indelen in aparte groepen mensen , we leven niet in een apartheidswereld met ieder op zijn eiland, mensen moeten leren samenleven en dit overstijgt religie , maar elk individu is uniek en heeft zijn of haar identiteit !!

  Like

  1. “mensen moeten leren samenleven en dit overstijgt religie”

   Haha, da’s lang geleden dat ik dat nog heb gehoord. Dat is de juiste spirit Willy. Er komt binnenkort een vacature vrij bij de VN als vredesonderhandelaar in het M-Oosten. Dat lijkt jou op het lijf geschreven. Ze sturen je meteen naar Gaza, om die koppensnellers van Hamas te vertellen dat “ze moeten leren samenleven met de Joden en dat dit religie overstijgt”.

   Ik zal je opwachten aan de Israëlische kant van de grens met Gaza want ik ben zeker dat je terugkomt. Alleen weet ik niet in hoeveel stukken en brokken dat zal zijn.

   Bonne chance Willy. Zet ‘m op! 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.