Verenigde Staten maken $ 1,2 miljard vrij voor militaire hulp voor Egypte

Plaatje hierboven: De grens tussen Gaza en Egypte op 13 januari 2018. Sinds president Sisi aan de macht is, heeft het Egyptische leger de grens verstevigd, de veiligheidszone uitgebreid naar 1000 meter, wachtposten, uitkijktorens, camera’s, loopgraven en wegen gebouwd om dezelfde redenen als Israël: de Palestijnse terreur van Hamas en Co buiten de deur houden [beeldbron: A-A]

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft toestemming gegeven voor de vrijgave van $ 1,2 miljard aan Amerikaanse militaire hulp aan Egypte, berichtte de The Associated Press. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat het het Congres op de hoogte brengt dat Pompeo nationale veiligheidsvrijstellingen heeft ondertekend, waardoor het geld dat bekend staat als buitenlandse militaire financiering, of FMF, kan worden uitgegeven.

Het Congres heeft nu 15 dagen om te wegen op de vrijstellingen, die op 21 augustus zijn ondertekend maar niet eerder openbaar zijn gemaakt, merkte het AP op. Het was niet meteen duidelijk waarom de melding vertraging had. Het geld omvat $ 1 miljard voor het huidige begrotingsjaar 2018 en $ 195 miljoen toegeëigend voor 2017 dat naar de Schatkist had moeten worden teruggegeven indien het niet was uitgegeven op 30 september.

De banden tussen de VS en Egypte raakten gespannen onder de regering-Obama, die de Amerikaanse militaire hulp aan Egypte opschortte na de afzetting van Mohammed Morsi in 2013, boegbeeld van de Egyptische Moslim Broederschap waarvan overigens ook Hamas een ent van is. Obama gaf de hulp twee jaar later vrij. Na de verkiezing van president Donald Trump prees de Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi echter Trump en zei hij dat hij meer betrokkenheid verwachtte in het Midden-Oosten van zijn regering.

Ondanks de opwarming van de banden besloten de VS vorig jaar om $ 95,7 miljoen aan hulp te weigeren en nog eens $ 195 miljoen uit te stellen vanwege het falen van Egypte om vooruitgang te boeken bij het respecteren van mensenrechten en democratische normen. In juli verloor Pompeo de $ 195 miljoen. De afdeling zei vrijdag dat de Trump-regering “nog steeds ernstige zorgen had over de mensenrechtensituatie in Egyptee en zou deze bezorgdheid blijven uiten bij hoge Egyptische functionarissen.

“Tegelijkertijd,” zei hij, “is versterkte samenwerking op veiligheidsgebied met Egypte belangrijk voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Secretaris Pompeo heeft vastgesteld dat voortzetting van de verplichting en besteding van deze FMF-middelen belangrijk is om onze veiligheidssamenwerking met Egypte te versterken.”

Onafhankelijke controlegroepen hebben de voortdurende schendingen van de mensenrechten in Egypte het afgelopen jaar gedocumenteerd en een dergelijke organisatie, Human Rights First, veroordeelde vrijdag de aankondiging. “Het sturen van meer militaire hulp is slechts een verdubbeling van de verschrikkelijke beslissing van juli,” zei het. “Dit is een duidelijk signaal dat de Trump-regering meer dan oke is met de aanpak van mensenrechtenverdedigers door president Sisi. Groene lichten kunnen moeilijk groter zijn dan dit.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “US releases some military assistance to Egypt – Secretary of State Pompeo authorizes release of $1.2 billion in US military assistance to Egypt” van 9 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Matthew Lee “US to release $1.2 billion in military aid to Egypt – Despite ‘serious concerns’ about Cairo’s human rights record, State Department says releasing funds will help strengthen security ties” van 8 september 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Verenigde Staten maken $ 1,2 miljard vrij voor militaire hulp voor Egypte

  1. ik zou toch maar voorzichtig zijn als ik van de VS was, Heeft Egypte al iets gedaan tegen terreur , ik geloof het niet !!

    Like

Reacties zijn gesloten.