Trump regering stopt financiering van Palestijnse ziekenhuizen in oostelijk Jeruzalem

De regering-Trump heeft 25 miljoen dollar aan financiering voor Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem bevroren als onderdeel van de bestraffende campagne tegen de Palestijnse Autoriteit omdat ze weigerde deel te nemen aan haar vredesinspanningen.

De aankondiging van zaterdag wees erop dat de fondsen voortaan worden bestemd voor “projecten met een hoge prioriteit elders.” Hij merkte ook op dat de beslissing komt na een herziening die bedoeld was “om ervoor te zorgen dat Amerikaanse fondsen werden besteed in overeenstemming met Amerikaanse nationale belangen en van waarde zijn voor de Amerikaanse belastingbetaler.”

Een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het plan deze week om de fondsen door te storten naar andere niet-gespecificeerde ‘prioriteiten’, kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump de financiering van het VN-hulp- en werkagentschap stopzette, 200 miljoen dollar aan hulp aan Gaza en de Westelijke Jordaanoever stopte en waarschuwde van een volledig einde aan alle financiering van Palestijnse zaken, tenzij de PA zinvolle onderhandelingen met Israël begint.

Het Oost-Jeruzalem Ziekenhuisnetwerk, dat zes ziekenhuizen omvat, heeft routinematig Amerikaanse hulp ontvangen. En bij het reguleren van bedreigingen van hulp aan de Palestijnen, heeft het Congres altijd vrijstellingen gemaakt voor humanitaire hulp, zoals ziekenhuisfinanciering. Palestijnse functionarissen sloten de communicatie met het Witte Huis af na het besluit van Trump om Jeruzalem vorig jaar te erkennen als hoofdstad van Israël.

Een ambtenaar van de PA zei dat Ramallah, als een van de recente besnoeiingen op het ziekenhuis, haar inspanningen om de Amerikaanse regering en zijn vredesplan in wording nog zou verdubbelen. “Het nieuwe Amerikaanse beleid is gericht op het liquideren van de Palestijnse zaak onder valse en magere voorwendselen door middel van de zogenaamde ‘Deal of the Century’,” zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit in een verklaring die het publiceerde op Palestina News Agency Wafa.

“Deze gevaarlijke en ongerechtvaardigde Amerikaanse escalatie heeft alle rode lijnen overschreden en wordt als een directe agressie tegen het Palestijnse volk beschouwd, inclusief het humanitaire aspect, omdat het de levens van duizenden Palestijnse patiënten en hun families bedreigt en de toekomst en het levensonderhoud van duizenden werknemers van deze ziekenhuizen,” zei het ministerie.

Voormalig USAID-assistent-beheerder David Harden, die op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza werkte, zei dat tussen de instellingen wegens verlies van middelen o.a. het Augusta Victoria Hospital en de oogkliniek St. John of Jerusalem omvatten. Hij twitterde: “Dit zijn christelijke ziekenhuizen, Israëlisch gelicenseerde, cultureel Palestijnse,” en hij merkte op dat slechts een paar maanden geleden “het Witte Huis loopbaanpersoneel had ontslagen omdat het niet snel genoeg was over bilaterale hulp aan de christenen in Irak.”

“Deze beslissing zou de ineenstorting van deze twee gerespecteerde ziekenhuizen ten dienste van de Palestijnse gemeenschap kunnen veroorzaken,” zei Harden en voegde eraan toe dat “deze ziekenhuizen werkten ook nauw samen met de medische centra Hadassah en Shaare Zedek in West-Jeruzalem.”

In een telefoongesprek op donderdag met Amerikaanse rabbijnen voorafgaand aan het nieuwe jaar, zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij dergelijke financiële steun gebruikte als hefboom om de Palestijnen terug te brengen naar de onderhandelingstafel. ‘Ik stopte enorme bedragen die we aan de Palestijnen en de Palestijnse leiders betaalden. Wij waren – de Verenigde Staten betaalden hen enorme bedragen. En ik zou zeggen, je krijgt geld, maar we betalen je niet tot we een deal sluiten. Als we geen deal sluiten, betalen we niet,” zei Trump.

Eerder dekten de VS de kosten van medische behandeling voor Palestijnse Autoriteit (PA) en Gaza-Arabieren die zorg ontvangen in deze ziekenhuizen. Vorige week kondigde Trump aan dat de VS UNRWA, de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor de ca. 5 miljoen nazaten van Palestijnse “vluchtelingen” van 1948, niet langer zouden financieren. In augustus kondigde de Amerikaanse regering een verlaging van 200 miljoen dollar aan in de financiering van humanitaire behoeften en de ontwikkeling van infrastructuur in Gaza en in de door de PA-gecontroleerde gebieden van Judea en Samaria.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Wilner en Tovah Lazaroff “Trump frees funding to East Jerusalem hospitals’ van 9 september 2018 en een artikel van Michael Wilner “Trump: no peace deal, no Palestinian aid” van 6 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Orly Harari “US cuts $25 million in funding for PA-run hospitals” van 8 september 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Trump regering stopt financiering van Palestijnse ziekenhuizen in oostelijk Jeruzalem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.