Ca. 7000 vrijdagse relschoppers aan Gaza grens stichten opnieuw branden in Israël

Rond 7.000 Palestijnen kwamen vrijdagmiddag samen aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël om er deel te nemen aan de wekelijkse protesten aan de Israëlische grens.

Het Israëlische leger zei dat betogers stenen en molotovcocktails naar soldaten gooiden, die reageerden met traangas en andere minder verspreidingsmiddelen om rellen te onderdrukken. Soldaten schoten op Palestijnen die probeerden de grensafsluiting te doorbreken en Israël binnen te komen.

Het leger zei dat het twee Hamas-posten in de Strook trof. Eén werd aangevallen als reactie op een granaat die naar troepen langs de grens werd gesmeten, terwijl een andere werd geraakt nadat protestanten de militaire infrastructuur hadden beschadigd. Het door Hamas gerunde gezondheidsministerie van Gaza zei dat een 17-jarige tiener tijdens de demonstraties werd gedood en dat 94 mensen gewond raakten, waarvan er 30 gewond waren geraakt door geweerschoten.

Ballonnen met daaraan gehechte brandbommen werden opnieuw over de grens gevlogen, nadat ze de afgelopen weken grotendeels afwezig waren geweest. Twee branden braken uit in Israël als gevolg van de aanslagen. Sommige demonstranten voerden een schijnvertoning uit van Israëlische en Amerikaanse leiders, knoopten afbeeldingen op van premier Benjamin Netanyahu, minister van defensie Avigdor Lieberman en de Amerikaanse president Donald Trump.

De protesten van vrijdag zijn de eerste sinds de VS aankondigden dat het alle hulp aan UNRWA staakte, het VN-agentschap dat verantwoordelijk is voor Palestijnse humanitaire hulp. “De rechten van het Palestijnse volk zullen niet worden bepaald door het Witte Huis,” zei Hamas in een verklaring. “Ze worden bepaald door marsen en de offers van de mensen.”

Trump vertelde donderdag aan de Joodse leiders dat de VS geen hulp aan de Palestijnen zouden geven totdat ze een overeenkomst met Israël hebben bereikt. “Wat ik je zal vertellen is dat ik enorme hoeveelheden geld stopte dat we aan de Palestijnen en de Palestijnse leiders betaalden,” zei Trump. “De Verenigde Staten betaalden hun enorme bedragen. En ik zeg: ‘Je krijgt geld, maar we betalen niet tot je een deal sluit. Als je geen deal maakt, betalen we niet.'”

In de afgelopen weken is aan de grens veel minder geweld gebruikt dan op het hoogtepunt van de protesten enkele maanden geleden. Maar Hadashot TV meldde dat de demonstraties van vrijdag naar verwachting de grootste waren sinds lange tijd, met de Hamas-leider in Gaza, Yahya Sinwar, die zei dat Israël terughoudendheid vertoonde om vooruitgang te boeken bij onderhandelingen over het staakt-het-vuren, en waarschuwde voor hernieuwde druk op de bijeenkomsten.

Sinds de protesten in maart zijn begonnen, zijn volgens het gezondheidsministerie van Gaza minstens 125 demonstranten gedood door Israëlische geschut. Hamas, dat Israël wil vernietigen, heeft erkend dat tientallen van de doden leden waren van de terreurgroep. Gedurende die tijd heeft een sluipschutter uit Gaza een Israëlische soldaat gedood.

Tijdens de demonstraties hebben demonstranten ook brandgevaarlijke vliegers en ballonnen naar Israël gelanceerd, waarbij ze branden aanstoken die bossen hebben vernietigd, gewassen hebben verbrand en vee hebben gedood. Meer dan 7000 hectare land is verbrand, waardoor voor miljoenen euros schade werd aangericht, volgens Israëlische functionarissen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF strikes 2 Hamas posts as thousands protest along Gaza border” en een artikelIsraeli aircraft strikes incendiary balloon squad in Gaza — IDF” van 7 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF attacks Hamas observation posts – IDF aircraft attack observation posts belonging to Hamas after a grenade from Gaza causes damage to security infrastructure” van 7 september 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Ca. 7000 vrijdagse relschoppers aan Gaza grens stichten opnieuw branden in Israël

  1. 125 gedood sinds begin van de protestacties ?? dat sterft PER DAG in syria !! hoor je niemand over !! zelfs UN is oorverdovend zwijgzaam !! half miljoen doden ? ach , gebbetje weetjewel ! “palestijn met pleister”? veiligheidsraad !! NO JEWS- NO NEWS

    Like

Reacties zijn gesloten.