Netanyahu: UNRWA schaadt de Palestijnse vluchtelingen en wordt beter opgedoekt

Plaatje hierboven: Zondag, 2 september 2018. Eerste schooldag in Israël. Premier Benjamin Netanyahu bezocht de religieuze lagere Breuer school in Yad Binyamin in centraal Israël [beeldbron: Avi Ohayon/GPO]

Premier Benjamin Netanyahu uitte vrijdag zijn steun aan het Amerikaanse besluit om de financiering voor het Amerikaanse agentschap dat Palestijnse vluchtelingen ondersteunt volledig stop te zetten en zegt dat “de Verenigde Staten een heel belangrijke stap hebben gezet.”

Tijdens een bezoek aan een school in de centrale Israëlische gemeenschap van de zondag Yad Binyamin zei Netanyahu dat het Hulp- en werkagentschap van de Verenigde Naties, bekend als UNRWA, de Palestijnen in feite schaadt door hun erfbare status als vluchteling te bestendigen eerder dan deze op te lossen.

“Zijn ontheemde mensen van over de hele wereld niet aangekomen in Israël? Hebben we ze als vluchtelingen gehouden? Nee, we hebben ze opgenomen. Dat omvat ook degenen die uit Arabische landen kwamen. Hebben we hun vluchtelingenstatus bestendigd? Neen. Maar dat is precies wat niét gebeurd is met de Palestijnen. Ze creëerden een speciale instelling, niet om de vluchtelingen te integreren en te rehabiliteren, maar om de vluchtelingenstatus te bestendigen. UNRWA zou moeten sluiten en de vluchtelingen gerehabiliteerd moeten worden,” zei de premier.

Netanyahu zei dat het aantal overgebleven Palestijnse vluchtelingen dat vluchtte na de oprichting van de staat Israël in 1948 “veel lager was dan het aantal dat door de UNRWA werd gerapporteerd”. Het kabinet van de premier sprak ook zijn steun uit voor de [Amerikaanse] actie.

“De bestendiging van Palestijnse vluchtelingen door UNRWA is een van de centrale problemen die het conflict bestendigen,” zei het kantoor van de premier in een verklaring. “Het geld moet worden besteed aan andere instanties die er goed gebruik van zullen maken ten behoeve van de bevolking en niet het voortbestaan ​​van vluchtelingen.”


UNRWA bemeestert ca. 300 Palestijnse scholen en ca. 320.000 kinderen in de gebieden die gecontroleerd worden door de Palestijnse Autoriteit, geleid door Abu Mazen. Via het Palestijnse leerprogramma en lesboeken stimuleert de UNRWA indirect de cultuur van Joden- en Israëlhaat in de Arabische gebieden.

“Met het aanleren van Joden- en Israëlhaat kan je nooit vroeg genoeg beginnen,” vertelt de agenda van UNRWA aan de wereld en bedankt in één adem de landen van de Europese Unie voor haar steun en uitermate gulle bijdragen die zowat de helft van het jaarbudget van de UNRWA vormen.

“Niét om het Palestijnse vluchtelingeprobleem van 1948 op te lossen,” dat is haar taak niet beweert UNRWA,  maar om het te bestendigen “totdat zij kunnen terugkeren naar het land van hun voorouders” waar ze zelf nooit zijn geweest en enkel kennen uit de fantastische verhalen van hun grootouders.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “Netanyahu: UNRWA harms Palestinian refugees, should close down” van 2 september 2018 en een artikelUNRWA: US decision unrelated to our performance” van 1 september 2018 op de site van Israel Hayom en Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.