VS: Palestijnen krijgen geen hulp meer totdat ze bereid zijn om vrede te sluiten met Israël

De Amerikaanse president Donald Trump vertelde donderdag aan de Joodse leiders dat de VS geen hulp aan de Palestijnen zouden geven totdat ze een overeenkomst met Israël hebben bereikt. Hij zei ook dat het Iraanse regime “zijn mojo kwijt was” sinds hij zich terugtrok uit de nucleaire deal van 2015 en nu vocht voor zijn overleving. Toen hij de deal stopzette, zei hij, had hij “een geweldige zaak voor Israël” gedaan.

In een conferentie gesprek met enkele tientallen Amerikaanse Joodse leiders voorafgaand aan Rosj Hasjanah, merkte Trump op dat hij onlangs gesnoeide heeft in de hoeveelheden Amerikaanse hulp aan de Palestijnen – een verwijzing naar de recente verlagingen door de regring van de totale hulp aan de Palestijnse Autoriteit en de volledige definanciering van het hulpagentschap voor de nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen van de VN (UNRWA). De VS zouden de financiering hervatten, zei hij, maar alleen als de Palestijnen een deal met Israël bereikten.

“Wat ik u wil vertellen is dat ik enorme geldstroom heb stilgelegd die we aan de Palestijnen en de Palestijnse leiders betaalden,” zei Trump tegen de Joodse leiders. “De Verenigde Staten betaalden hun enorme bedragen. En ik zeg: ‘Je krijgt geld, maar we betalen niet tot je een deal sluit. Als je geen deal maakt, betalen we niet.”

“Ik vind dat helemaal niet respectloos omdat Amerikaanse hulp kan worden gebruikt als onderhandelingschijf,” voegde de president eraan toe. Integendeel: “Ik denk dat het respectloos is als mensen niet aan tafel komen.” Ook tijdens de oproep, sprak de Amerikaanse president zijn vertrouwen uit dat een Israëlisch-Palestijnse deal zou worden afgesloten.

Gevraagd door prof. Alan Dershowitz: “Moet de joodse gemeenschap optimistisch zijn over het feit dat u kunt helpen om een ​​vreedzame oplossing te vinden voor het conflict waar we allemaal voortdurend om bidden?”, antwoordde de president: “Het antwoord daarop is een zeer krachtig antwoord, ja – dat zou ue wel moeten zijn. Het is, zoals ik al eerder zei, echt beschouwd als een van de zwaarste deals die we ooit hebben gesloten. Ik weet niet over welk soort akkoord u het heeft. Als je naar Israël en de Palestijnen kijkt, staat het altijd boven aan ieders lijst in termen van moeilijkheidsgraden.”

Trump zei ook dat hij het eerste obstakel voor een deal had weggenomen: Jeruzalem – dat Trump in december vorig jaar erkende als de hoofdstad van Israël en waarnaar hij in mei zijn ambassade verhuisde. Verderop zou Israël iets moeten doen voor de Palestijnen, zei hij, zonder te specificeren. “Het feit is dat ik iets van de tafel heb gehaald,” zei Trump. “Als je teruggaat en je onderhandelingen met de Palestijnen door de jaren heen bekijkt, was het eerste ding Jeruzalem en de ambassade naar Jeruzalem verhuizen, waardoor het de hoofdstad werd. En ik zal je vertellen dat we dat van tafel hebben gehaald.”

Hij voegde eraan toe: “Betekent dit dat Israël iets gaat doen dat (onhoorbaar) is voor de Palestijnen? Ja. Wat zal het zijn? Ik kan het je niet vertellen. Maar ik kan je vertellen dat door het doen van wat ik deed, Alan, we het grootste twistpunt hadden, een punt waar niemand ooit meer overheen kwam voor het tweede dilemma – voor het tweede probleem – ze raakten er nooit voorbij. Wij haalden het van de tafel. En ik denk dat het echt veel gaat helpen bij het sluiten van een deal, zoals we zeggen, met de Palestijnen. Nu denken de meeste mensen precies het tegenovergestelde. Ze zeiden: ‘Oh, je hebt een fout gemaakt.’ Wel, ik ben het daar niet mee eens. Ik ben het er niet mee eens. Dus ik denk dat we een goede kans hebben om het te doen slagen.”


Bronnen:

♦ naar een artikelTrump to US Jews: I won’t give Palestinians aid until they make deal with Israel” van 6 september 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “VS: Palestijnen krijgen geen hulp meer totdat ze bereid zijn om vrede te sluiten met Israël

  1. Door iemand onder druk te zetten kun je geen vrede sluiten, trouwens dit conflict is veel ruimer je moet ook de burgeroorlog in Syrie bekijken, trouwens alle leiders zijn bij elkaar in Moskou als ik mij niet vergis!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.