Paraguay sluit ambassade in Jeruzalem; Israël sluit eigen ambassade in Paraguay

Plaatje hierboven: In mei 2018 gaf de ontslagnemende president van Paraguay Horacio Cartes opdracht om de Paraguyaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Zijn opvolger president Mario Abdo Benitez maakt dit besluit thans ongedaan en de ambassade verhuist terug naar Tel Aviv

Drieënhalve maand na het overbrengen van zijn ambassade naar Jeruzalem, heeft de regering van Paraguay aangekondigd dat het de ambassade terugbrengt naar Tel Aviv. In reactie heeft Israêl besloten haar ambassade in Paraguay te sluiten.

De Paraguayaanse president Mario Abdo Benitez heeft donderdag bij Israël aangedrongen de sluiting van zijn ambassade in Asuncion te heroverwegen, een stap die Israël heeft aangekondigd in reactie op het besluit van het Zuid-Amerikaanse land om zijn ambassade terug te brengen naar Tel Aviv. De diplomatieke flater van de huidige Paraguyaanse regering blijft dus niet zonder gevolgen.

“Ik betreur het besluit van Israël. De reactie van het sluiten van de ambassade is een beetje overdreven en we dringen er bij de autoriteiten op aan om het opnieuw te bekijken,” zei Abdo Benitez op een persconferentie, volgens The Associated Press. Hij zei dat Paraguay “zich zou houden aan het internationale recht en de resolutie van de Verenigde Naties die het nog steeds als een conflictgebied beschouwt” tussen Israël en de Palestijnen.”

De Paraguayaanse ambassade is in mei naar Jeruzalem verhuisd. Met de verhuizing volgde Paraguay in de voetsporen van de VS en Guatemala, die op 16 mei zijn nieuwe ambassade in Jeruzalem onthulde, twee dagen nadat de VS haar ambassade naar Jeruzalem hadden verplaatst.

Maar op woensdag kondigde de Paraguayaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Castiglioni aan dat de ambassade terug zou gaan naar Tel Aviv. Met de verklaring dat “Paraguay wil bijdragen aan een intensivering van regionale diplomatieke inspanningen om een ​​brede, eerlijke en duurzame vrede in het Midden-Oosten te bereiken.”

Benitez legde later uit dat het besluit om de ambassade terug te brengen naar Tel Aviv was bedoeld voor Israëli’s en Palestijnse Arabieren “om een ​​alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken.”

Vice-president Mike Pence van de VS sprak woensdag met Abdo Benitez en”‘moedigde” de Paraguayaanse leider aan om door te gaan met zijn eerdere toezegging om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, zei het Witte Huis eerder in een verklaring eerder op donderdag.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Paraguayan President: Israel’s response was exaggerated” van 7 september 2018 en een artikel van Tal Polon “Paraguay announces return of embassy to Tel Aviv” van 5 september 2018 op de site van Arutz Sheva

5 gedachtes over “Paraguay sluit ambassade in Jeruzalem; Israël sluit eigen ambassade in Paraguay

 1. Ach, arm Paraguay…Dat zullen ze nog wel merken….
  Ben er zeker van, dat ook de Amerikaanse hulp naar dit land wel
  zal opdrogen door dit domme besluit.
  Om met POTUS DJT te spreken, ” sad, very sad “!

  Like

 2. Jammer. Hoop toch dat de Israëlische regering voet bij stuk houdt en één lijn trekt bij andere landen. Aan zulke vrienden heb je niets.

  Like

 3. Paraguay kan zich nu voor hulp & ontwikkeling wenden tot ‘palestina’, dat zich dan weer kan wenden tot Europa voor financiele hulp om nóg een paar ambassades te openen.

  LOL.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.