Duitse Joden noemen anti-vreemdelingen rellen een bedreiging voor de democratie

nazi-groetB

Plaatje hierboven: Chemnitz, Duitsland, 26 augustus 2018. Op de rechtse anti-vreemdelingen manifestatie in Chemnitz brachten verscheidene neonazi’s de Hitlergroet uit [beeldbron: T Online]

Anti-vreemdelingenrellen in de voormalige Oost-Duitse stad Chemnitz baren Joodse leiders en activisten zorgen omtrent de stabiliteit van de Duitse democratie. De rellen vonden plaats tijdens anti-migranten demonstraties nadat twee mannen van Arabische afkomst werden gearresteerd voor de  moord op een Duitse man op 26 augustus j.l. in Chemnitz, in de deelstaat Saksen.

Extreem-rechtse activisten verzamelden supporters binnen enkele uren en meer dan twee dagen achtervolgden enkele extremisten in de menigte mensen die zij als buitenlanders beschouwden. Journalisten zouden ook zijn aangevallen. Sommige rechtse demonstranten vielen ook naar verluidt de politie aan, die met waterkanonnen en knuppels trachtten de menigte onder controle te houden.

Zowel de excessen van de demonstranten als de schijnbare hulpeloosheid van de politie brachten Joodse leiders ertoe zich bij politici in het reguliere politieke spectrum aan te sluiten en hun ernstige bezorgdheid te uiten.

Josef Schuster, hoofd van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, zei in een verklaring van 28 augustus dat het uiterst zorgwekkend was dat rechtse extremisten radicaler en professioneler zijn geworden in hun activiteiten. Hij beschuldigde de extreemrechtse politieke partij, Alternative für Deutschland (Afd), ervan te proberen te willen profiteren van de tragedie van een moord.

Afgelopen september werd de AfD de eerste extreem-rechtse partij in het naoorlogse Duitsland om zetels te verdienen in de Bondsdag. Schuster zei dat het zorgwekkend was dat zo veel mensen niet aarzelden om “bepaalde groepen mensen te achtervolgen op basis van geruchten en te pleiten voor rechtvaardigheid van de burgerwacht”.

Nora Goldenbogen, hoofd van de Joodse gemeenschap van Dresden en van de Regionale vereniging van Joodse Gemeenschappen in Saksen, zei dat ze ‘erg bang’ was door de schijnbare ‘escalatie en radicalisering’ van extreem-rechts. In een essay voor het Joodse weekblad van Duitsland, de Juedische Allgemeine, merkte ze op “hoe snel rechtse radicalen zich kunnen organiseren” en drong er bij het maatschappelijk middenveld op aan zich bij de regering aan te sluiten om democratische waarden te verdedigen.

“Hoe langer de demonstraties doorgaan en uiterst rechts van heel Duitsland worden aangetrokken, des te groter het gevoel van onbehagen dat antisemitisme op elk moment kan uitbreken”, zei Deidre Berger, hoofd van het kantoor van de American Jewish Committee in Berlijn. “Dit is een moeilijk moment voor Joden die in Duitsland wonen.”


Chemnitz, 26-29 augustus 2018. De anti-immigratiegroep, die zichzelf Pro-Chemnitz noemde, had spandoeken gemaakt met rechtse leuzen die ze tijdens het protest droegen. Er waren ook rapporten van neo-nazigroepen die deelnamen, waaronder Die III. Weg, de Nationale Democratische Partij van Duitsland (NPD), Die Rechte, Freie Kameradschaften-groepen, de Junge Nationalisten, Autonome Nationalisten, en ook andere rechtse tot extreemrechtse hooligan-groepen zoals NS -Jungen, de Faust des Ostens, Inferno, en andere rechtse organisaties zoals Wir sind Kandel, Pegida, Wir für Deutschland, Bündnis Zukunft Hildburghausen, The Republicans, the De Duitse Sociale Unie, de Sächsische Volkspartei, de Reichsbürgerbewegung en de Identitarian-beweging [beeldbron: Evening Standard]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Toby Axelrod “German Jews call anti-foreigner riots a threat to democracy” van 4 september 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Polina Garaev “German police in hot water after two days of right-wing Chemnitz riots” van 29 augustus 2018 op de site van i24News

♦ naar een artikel van David Crossland “Chemnitz riots boost far-right AfD party to second place in Germany, says pollster” van 4 september 2018 op de site van The Times

9 gedachtes over “Duitse Joden noemen anti-vreemdelingen rellen een bedreiging voor de democratie

 1. Anti vreemdelingen demonstraties “een bedreiging van de democratie”.

  Nee, ze zijn een teken van democratie!

  Alleen daar waar alléén door ultra links of ultra rechts geprotesteerd mag worden is er een gevaar.

  Zolang beide partijen de straat opgaan is het prima in orde.

  De ordediensten moeten zorgen voor een ordelijk verloop….*en daar schort het nog vaak aan.

  Like

 2. Ik denk dat de Joden zich minder zonder maken om de AfD dan om al die anderen en andere organisaties die er tussen lopen; Als de AfD af en toe eens grote kuis doet komt het misschien nog wel goed.

  Like

 3. Ah ja, er zijn er wel meer die nieuws dat komt van Joden of Israêliërs ‘fake news’ noemen zowel van links als van rechts. Ik ben eerlijk gezegd de tel al lang kwijtgeraakt. Ook deze hele blog wordt af en toe een ‘fake blog’ genoemd … waarom? Omdat het nieuws is dat door Joden wordt gemaakt.

  Like

 4. De Joden zien de AFD ook als rechts extremistisch, wat ze niet zijn……krijgen ze geen juist beeld van wat gaande is?……….Worden de Joden ook misleid en zien ze het onderscheid niet meer?

  Like

 5. Nee, er wordt gezegd dat er onder de vele organisaties die meebetoogden er zich ook neo-nazi groeperingen bevonden die er een andere agenda op nahouden. Onderaan het artkel (onder het plaatje) staat een hele lijst.

  Geliked door 1 persoon

 6. Natuurlijk gaat in de samenleving de poralisatie toenemen, het is rechts tegen links aan het worden en door de massa immigratie waar alleen de mensensmokkelaars beter zijn van geworden , ook in de VS zien we hetzelfde , nog nooit werd een zittende president zo aangevallen dan de huidige, als je zelfs CNN mag geloven, dan zit er een clown in het Witte Huis, en over Obama zwijgt men in alle talen !!

  Like

 7. Het geen wat er geschetst word is niet juist, het waren Duitse bezorgde burgers en nu word er gezegd het Nazi´s waren.

  Wel bij de feiten blijven en niet de oren laten hangen naar derden met hun agenda.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.