Opmerkelijk: bijna 66 % Israëlische Joden zegt seculier of ‘niet zo religieus’ te zijn

Aan de vooravond van het Joodse Nieuwjaar (Rosj Hasjana) is de Israëlische bevolking aangegroeid tot 8.907 miljoen mensen – 162.000 meer dan een jaar geleden, volgens gegevens die dinsdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn gepubliceerd.

In een persbericht met gegevens over uiteenlopende onderwerpen, vatte het bureau het Joodse jaar van 5778 in cijfers samen en benadrukte het dat 89 procent van de Israëli’s zegt dat ze grotendeels tevreden zijn in het leven.

Vooruitlopend op de RosJ Hasjana-vakantie volgende week, telt de Joodse bevolking van Israël 6.625 miljoen mensen – 74.4% van de bevolking van het land. Zowat 1,864 miljoen, of 20,9%, zijn Arabisch en de overige 418.000 zijn andere minderheden. De bevolking van het land zal naar verwachting eind 2024 10 miljoen bereiken, volgens de gegevens.

Het vruchtbaarheidscijfer van Israël, met gemiddeld 3,11 kinderen geboren per vrouw, bleef het hoogst onder de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Sinds de laatste Rosj Hasjana, groeide de bevolking van Israël met ongeveer 162.000. Het groeitempo in 5778 was 1,9%, vergelijkbaar met voorgaande jaren. In hetzelfde jaar werden ongeveer 175.000 baby’s geboren in Israël en ongeveer 43.000 Israëli’s zijn overleden.

Ongeveer 29.000 mensen werden toegevoegd als immigranten, waaronder ongeveer 25.000 oliem (Joden die aliyah maken, terugkeren naar het land van hun voorouders).

Hoewel bijna 90% zei tevreden te zijn met hun leven als geheel, zei 37% dat ze niet gelukkig waren met hun financiële situatie en 31% zei dat ze moeite hadden om hun maandelijkse uitgaven te dekken. De overgrote meerderheid, 84%, zei dat ze in goede of zeer goede gezondheid verkeerden. Eenenvijftig procent zei dat ze regelmatig sporten.

Volgens de gegevens waren 52.809 paren het afgelopen jaar getrouwd, terwijl 14.819 echtparen waren gescheiden. De gemiddelde levensverwachting in Israël – een van de hoogste in de wereld – is 84,6 jaar voor vrouwen en 80,7 voor mannen.

Opmerkelijk is de al dan niet religieuze staat van de Israëliërs. Israëlische Joden van 20 jaar en ouder werden als volgt verdeeld volgens hun religieuze voorkeuren:

  • 44,3% zegt dat ze niet religieus zijn en in feite seculier zijn;
  • 21,4% zegt dat ze traditioneel zijn, maar niet zo religieus;
  • 12.3% zijn traditioneel en religieus;
  • 11.5% zijn religieus;
  • 10.2% zijn Haredi ofte ultra-ortodox.

Wie is Jood?
Een definitie geven wie of wat een Jood is, is geen futiliteit en hoe je die ook definieert, zal je altijd op een groot aantal pijnlijke [Joodse] tenen trappen. Persoonlijk sluit ik mij het nauwste aan bij de definitie van Andrew White, die al bijna even divers is als het Joodse volk zelf:

“De Joden zijn een volk, geen ras. De Joden bestaan uit vele rassen en etnische groepen, die op verschillende wijzen uitdrukking geven aan hun identiteit. Dat kunnen religieuze, seculiere of culturele Joden zijn. Dat kunnen ook ashkenazische of sefardische Joden zijn, conservatieve of liberale Joden, of Joden van uiterst links tot uiterst rechts. Het kunnen ook combinaties zijn van een of meerdere van deze. Voor vele Joden is Judaïsme helemaal geen religieuze identiteit. En voor vele Israëli’s is een ‘Israëli’ zijn, thans de enige vorm van hun Joodse identiteit.”

Allemaal Israëliërs in de IDF


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Ahead of Jewish new year, Israel’s population at 8.9 million, largely content” van 4 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David Israel “8.9 Million Israelis to Mark the Year 5779” van 4 september 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Rabbi Yitz Wyne “42% of US Jews reject their religion? It’s crazy! – What don’t you like about religion or religious people?” van 5 september 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.