Burgemeester van Jeruzalem wil UNRWA-kantoor in Israël’s hoofdstad opdoeken

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, herhaalde de aankondiging van maandag van zijn voornemen om de UNRWA-organisatie uit Jeruzalem te verdrijven en de diensten die het verstrekt te vervangen door die van de gemeente. De BDS-beweging is een door de Palestijnen geleide internationale organisatie die wereldwijd ijvert voor een totale boycot van Israël.

In een tweet schreef Barkat: “Ik verwijder UNRWA uit Jeruzalem en vervang hun falende diensten door succesvolle gemeentelijke initiatieven. Waar de gemeente ook opereert, het Arabische publiek is meer tevreden en minder gewelddadig. Het verwijderen van UNRWA vermindert opruiing & terrorisme en bevordert eenheid en soevereiniteit.”

De organisatie was verantwoordelijk voor ongeveer 30.000 inwoners van het vluchtelingenkamp Shuafat en voorziet hen van gemeentelijke diensten en zorgt sinds 1965 tevens voor hun onderwijs en welzijn.

Barkat zei dat hij ‘de professionele staf van de gemeente opdroeg een werkplan voor te bereiden dat ik zal presenteren aan de premier voor het evacueren van UNRWA uit Jeruzalem.

De burgemeester zei dat UNRWA, in plaats van de Arabische bevolking van Oost-Jeruzalem te rehabiliteren, een consistent track record had om de relatie van de inwoners met de staat Israël te verslechteren.

Palestijnen boos
De Palestijnse Autoriteit (PA) kabinetschef Rami Hamdallah veroordeelde op dinsdag het plan van burgemeester Nir Barkat om UNRWA uit de Shuafat-buurt van de stad te verdrijven en de diensten die het verstrekt te vervangen door die van de gemeente.

Tijdens een kabinetsvergadering in Ramallah zei Hamdallah dat de opmerkingen van Barkat minachting betekenden voor de internationale gemeenschap, internationale instellingen en internationaal recht.

Het Barkat-plan, zo beschuldigde hij, is bedoeld om opzettelijk de “Palestijnse vluchtelingen” en hun rechten onder internationaal recht te schaden, en is het resultaat van de Amerikaanse politieke, juridische en financiële steun aan Israël, dat het aanmoedigt om zijn ‘agressie’ tegen de ‘hulpeloze’ Palestijnse bevolking voort te zetten.


Plaatje hierboven: Jeruzalem 8 mei 2018. Burgemeester Nir Barkat wijst de weg naar de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Jerusalem Mayor: ‘I’m removing UNRWA from Jerusalem’” van 4 september 2018 en een artikel van Dalit Halevi “PA blasts Jerusalem Mayor’s plan to expel UNRWA” van 5 september 2018 en een artikel van Tzvi Lev “Barkat vows to expel UNRWA from Jerusalem” van 3 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelNetanyahu: UNRWA harms Palestinian refugees, should close down” van 2 september 2018 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Burgemeester van Jeruzalem wil UNRWA-kantoor in Israël’s hoofdstad opdoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.