Groot-Brittannië verhoogt bijdrage aan de UNRWA en geeft extra $ 9 miljoen

De Britse regering kondigde dinsdag aan dat het zijn bijdrage aan het hulpagentschap voor Palestijnen van de Verenigde Naties (UNRWA) zou verhogen, enkele dagen nadat de VS aankondigden dat het alle financiering aan de organisatie staakte. Het Verenigd Koninkrijk zal £ 7 miljoen ($ 9 miljoen) extra geven aan de UNRWA waarmee de totale bijdrage voor het lopende jaar op £ 45,5 miljoen ($ 58,5 miljoen) komt.

In een verklaring zei Alistair Burt, minister voor het Midden-Oosten, dat het geld zou worden gebruikt om essentiële humanitaire diensten te verlenen. “Britse hulpverlening, hoewel UNRWA een essentiële humanitaire en stabiliserende factor in het Midden-Oosten is, die jaarlijks honderdduizenden kinderen opleidt en gezondheidszorg verleent aan enkele van de meest kwetsbare Palestijnse vluchtelingen,” zei hij. “Het Britse hulppakket van vandaag bevestigt opnieuw onze ondubbelzinnige steun aan dit VN-agentschap en het belangrijke werk dat het doet.”

Ondertussen kondigde Spanje ook aan dat het zijn $ 1 miljoen aan financiering verdubbelde tot $ 2 miljoen dit jaar. Ook Duitsland kondigde eerder aan dat het de financiering van het Palestijnse Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNRWA)  ‘substantieel’ zal verhogen om het verlies aan middelen van de Verenigde Staten dit jaar te helpen goedmaken. Een bedrag werd niet genoemd.

De regering-Trump kondigde vrijdag aan dat het bijna $ 300 miljoen aan geplande financiering voor UNRWA blokkeerde en dat het het agentschap niet langer zou financieren na tientallen jaren van ondersteuning. In plaats daarvan zei het dat het andere kanalen zou zoeken om de Palestijnen te helpen.

In Westminster zei Burt dat hij het niet eens was met het Amerikaanse besluit. “We begrijpen de bezorgdheid van de Verenigde Staten, maar we geloven niet dat de manier waarop ze dat hebben gedaan klopt,” zei hij in het parlement. “We zullen de meest kwetsbaren blijven ondersteunen, want dat vormt opnieuw een essentieel onderdeel van een rechtvaardige oplossing voor de problemen tussen de Palestijnen en Israël.”

Hij zei ook dat diensten van de UNRWA essentieel waren voor de stabiliteit van de regio. “We zijn diep bezorgd over de verwoestende impact die een tekort aan middelen voor UNRWA kan veroorzaken op degenen die afhankelijk zijn van zijn diensten, evenals de gevolgen die dit zou kunnen hebben voor de regionale stabiliteit,” zei hij. Burt riep ook andere landen op hun donaties te verhogen “om ervoor te zorgen dat sommige van de armste Palestijnen onderwijs en gezondheidszorg blijven ontvangen.”

Het hoofd van de UNRWA verwelkomde het besluit van Groot-Brittannië. “Uitstekend nieuws uit het VK! Diepe waardering voor extra financiering aangekondigd door Alistair Burt vandaag,” twitterde Pierre Krähenbühl. “Ik waardeer het vertrouwen dat is gesteld in de UNRWA en steun aan onze onderwijs- en gezondheidszorgdiensten voor Palestijnse vluchtelingen. Het partnerschap met het departement voor internationale ontwikkeling is van cruciaal belang.”


Bronnen:

♦ naar een artikelUK to boost its funding of Palestinian refugee agency” van 5 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad benari “Britain increases aid to UNRWA – Britain announces an additional £7 million in aid to UN agency for “Palestinian refugees”, days after US ends funding to the organization” van 4 september 2018 op de site van Arutz Sheva

5 gedachtes over “Groot-Brittannië verhoogt bijdrage aan de UNRWA en geeft extra $ 9 miljoen

 1. Dat is een druppel op een gloeiende plaat. Ik lees per ongeluk op een andere WordPress-pagina allerlei rare verzinsels van een zog. kenner van het ‘Palestina-probleem’ uit de leerschool-Abbas.

  Hoe kunnen ze zoiets raars toch bedenken… Maar laat maar, laat die mensen graag als sponsor dienen voor hun ‘goede’ zaak en liefst andere mensen er niet mee lastig vallen. Misschien kunnen ze ook nog een bijbaantje vinden.

  Als ik de aangeboden bedragen zo lees, dreigt er een enorm tekort bij het rond krijgen van hun begroting. Als de investeringen en financiering ervan niet heel goed geregeld zijn dreigt een groot tekort met alle gevolgen van dien.

  Ik kan me er met mijn verstand niet bij dat mensen zoveel kunstgrepen moeten bedenken om gewoon te zeggen dat ze een hekel hebben aan Joden.

  Like

 2. Van de UK kon je dit verwachten , het vroegere zo protestantse UK I is een mesthoop geworden van islamitisch fundamentalisme. Een reis boeken naar de UK ? Neen bedankt !!

  Like

 3. Europa schiet meteen in een kramp om de ‘palestijnse vluchteling’ hun recht om vluchteling te zijn niet te ontnemen.

  Benieuwd hoelang deze hulpverleners nog bereid zullen zijn de bodemloze put te blijven financieren zonder Uncle Sam.

  Allemaal mooie woorden voor de bühne.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.