Israël heeft afgelopen jaar meer dan 200 Iraanse militaire doelwitten in Syrië bestookt

Het Israëlische leger heeft meer dan 200 luchtaanvallen uitgevoerd tegen Iraanse doelwitten in Syrië en meer dan 800 raketten en mortiergranaten afgevuurd in de afgelopen anderhalf jaar, heeft de IDF zopas onthuld.

De aanvallen waren bedoeld om de Iraanse verschansing in Syrië te voorkomen en leidden ertoe dat de Islamitische Republiek verschillende basissen in Syrië evacueerde, aldus de IDF. De campagne onderbrak ook de wapensmokkel van Iran. Niettegenstaande de nauwkeurigheid van de aanvallen, zet Iran zijn militaire opbouw in de regio voort, inclusief het overbrengen van ballistische raketten over de grens naar Irak.

Reuters berichtte afgelopen weekend dat Iran de raketten in een aantal maanden aan sjiitische proxies (zoals bv. Hezbollah) heeft overgedragen, en dat het raketproductiefaciliteiten bouwt in Irak en Syrië, en milities traint om de wapens te bedienen.

Minister van Defensie Avigdor Liberman signaleerde maandag dat Israël verdachte Iraanse militaire activa in de regio zou kunnen aanvallen, zoals het in Syrië heeft gedaan. Maar het leger zei dat het de inzet van raketten in Irak niet heeft geïdentificeerd die in staat zijn om Israël te treffen.

Israël heeft herhaaldelijk gewaarschuwd tegen Syrië dat dienst doet als een Iraans voorlopig opererend bestand of een tussenstation wordt voor wapensmokkel naar Hezbollah in Libanon. Volgens de IDF, terwijl Hezbollah ervaring op het slagveld heeft opgedaan tijdens de gevechten aan de zijde van president Bashar al-Assad in de zeven jaar durende burgeroorlog van Syrië, heeft het meer dan 2000 strijders verloren en bevindt het zich in een staat van economische nood.

Hezbollah is niettemin aan het werk om precisie-raketten te produceren, maar heeft dit niet kunnen doen vanwege IAF-aanvallen tegen wapenkonvooien en -faciliteiten in Syrië. De IDF zei ook dat het heeft bijgedragen tot de nederlaag van de Islamitische Staat als een territoriale entiteit in het Midden-Oosten, maar waarschuwde dat de ideologie van de groep nog generaties lang een bedreiging zal blijven.

Het Syrische leger, gesteund door de Russische luchtmacht en de sjiitische milities van Iran, heeft de afgelopen maanden grote stukken grondgebied veroverd en nu wordt aangenomen dat het meer dan 70% van het door oorlog verscheurde land controleert. Terwijl Syrische troepen opnieuw worden ingezet langs de grens met Israël, is de Russische militaire politie gestationeerd langs de grens met Golan Hoogtes, samen met VN-vredeshandhavers, om een ​​escalatie tussen de twee vijandige landen te voorkomen.

Stafchef van de IDF, luitenant-generaal Gen. Gadi Eisenkot zal de komende dagen een uitgebreid en geheim rapport voorleggen aan het Veiligheidskabinet over de bereidheid van het leger om oorlog te voeren. Eerder deze week schreef hij aan Liberman dat de IDF in hoge staat van paraatheid verkeert en voorbereid op elk scenario.

Het Syrische persbureau SANA meldde dinsdag dat Israëlische vliegtuigen militaire posities in Syrië bestookten, maar dat Syrische luchtverdediging sommige raketten confronteerde en neerhaalde. Onder verwijzing naar een militaire bron, zei SANA dat Israëlische vliegtuigen gericht waren “op onze militaire posities in de provincies Tartus en Hama. De vijandelijke raketten werden afgehandeld en sommige werden neergeschoten.” De IDF heeft niet geantwoord op dit bericht.

Video: Iran vs Israel – Military Power Comparison 2018


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Israel struck over 200 Iranian targets in Syria over past year” en een artikelSyria says Israeli planes target military positions in Syria” van 4 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “IDF says it has bombed over 200 Iranian targets in Syria since 2017” en een artikelIsraeli planes said to attack Iranian military sites in Syria” van 4 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “IDF Admits to Hitting Syria 200 Times, and 3 More Strikes Today” van 4 september 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israël heeft afgelopen jaar meer dan 200 Iraanse militaire doelwitten in Syrië bestookt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.