Greenblatt: Israëlisch-Arabisch conflict is NIET de kern van de problemen in het Midden-Oosten

Plaatje hierboven: Britse moslims trachten hun waarden en ethos over te brengen aan de kafirs, aka Joden, ongelovigen en andere niet-moslims, in Londen, Groot-Brittannië. Met de integratie op zich wil het nog niet zo best vlotten, maar dat komt wel goed van zodra de Britten zélves zich hebben aangepast aan de nieuwkomers [beeldbron: W.M. Briggs]

Het gezond verstand komt dezer dagen vanuit de Verenigde Staten. Wat wij al jarenlang zeggen en schrijven komt nu als een vanzelfsprekendheid, als een terugkerende boemerang, op tafel te liggen: Het conflict tussen Israël en de moslimlanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is helemaal niet de kern van de zaak, maar slechts een klein en relatief onbeduidend deeltje ervan.

Het dispuut tussen Israël en de Palestijnen oplossen brengt dan ook helemaal geen vrede in het M-O. Dat is hoax, een mythe en in wezen een boosaardige antisemitische fabel, weggeplukt uit de Duizend sprookjes en 1 nacht, Arabische sprookjes die verteld werden door Sheherezade, hier ten lande te koop bij de Fnac, de Bijenkorf en De Standaard.

Zelfs als Israël ooit van de kaart van het M-O zou verdwijnen, dan nog zullen sjiieten en soennieten, soefieten en alawieten, Perzen en Arabieren elkaar met veel lust, vermaak ende plaisier de hersenen tot moes blijven slaan en met religieus geïnspireerde overtuiging erop blijven inhakken, net zoals dat al eeuwen het geval is en zoals dat tot in der eeuwigheid zal blijven doorgaan.

Als je de geesten niet kan winnen, sla dan op de hoofden,” zei nazi Rijkspropagandaleider en Gouwleider van Berlijn Joseph Goebbels (1897-1945) ooit tijdens de duistere periode van het Derde Rijk (1933-1945). En die houding ligt exact aan de basis van het voortdurende geweld in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika, dat zich elders in de wereld verder uitzaait.


Jason Greenblatt, de Amerikaanse gezant van Donald Trump en de belangrijkste afgezant van het vredesproces in het Midden-Oosten, verspreidde scherpe woorden in drie verschillende talen over het Israëlisch-Palestijnse conflict dat “niet, zoals velen beweren, het kernconflict van de regio is.

De woorden van Greenblatt over Trumps ‘deal van de eeuw’ werden gepubliceerd in drie verschillende publicaties: in het Engels over de Jewish Telegraphic Agency, in het Hebreeuws in de Israëlische krant Israel Hayom en in het Arabisch in Asharq Al-Awsat, een internationale Arabische krant met hoofdkantoor in Londen .

Greenblatt ging in op de vele bedreigingen in het Midden-Oosten: “Het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict zal andere conflicten in de regio niet oplossen, inclusief de Islamitische Staat in Irak en Syrië, terroristen in de Sinaï-woestijn in Egypte, een tragische, voortdurende burgeroorlog in Syrië, oorlog in Jemen, Hezbollah in Libanon, instabiliteit in Libië, en een Iraans regime dat zijn eigen bevolking onderdrukt en terrorisme over de hele wereld aanwakkert.”

“Dat maakt het oplossen van dit conflict niet minder belangrijk”, schreef de co-leider van de delegatie van de Trump na een opsomming van alle conflicten in de regio. “De heersende houding van de Arabische wereld (met uitzondering van Egypte) was, zoals al decennia lang, agressie en oorlog met Israël. 35 jaar later is er echter een andere realiteit”, schreef Greenblatt over de regionale eenheid in het midden van een gemeenschappelijke vijand.

Greenblatt riep Israëli’s en Palestijnen op om “moeilijke beslissingen te nemen om tot een alomvattend vredesakkoord te komen”. De adviseur vermeldde dat “de Palestijnse leiding weigert om met ons in zee te gaan” als reactie op het besluit van president Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, een symbolische demonstratie van de Trump-regering om Jeruzalem te erkennen als de verenigde hoofdstad van de staat Israël.

“Ik zal bidden voor een duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ik zal bidden voor kalmte en rust voor degenen in de regio van Gaza – zowel Israëli’s als Palestijnen die lijden aan de kwaadaardige activiteiten van Hamas,” besloot hij. “Ik zal voor de families Goldin en Shaul bidden, dat Hamas Hadar en Oron aan hen zal teruggeven. Ik zal voor de Mengistu en Al Sayed families bidden, dat Hamas Avera en Hisham aan hen zal teruggeven. Ik hoop dat u met mij meegaat in deze gebeden.”

In juni, voorafgaand aan een bezoek aan Israël, gebruikte Greenblatt een vergelijkbare manier van kritiek tegen Hamas in een reeks Engelse, Hebreeuwse en Arabische twitterposten waarin hij verklaarde: “Moorddadige Hamasleiders blijven de middelen van Gaza verspillen“:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jonathan Weber Rosen: “Greenblatt: Israeli Palestinian conflict is not the core regional problem” van 4 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

4 gedachtes over “Greenblatt: Israëlisch-Arabisch conflict is NIET de kern van de problemen in het Midden-Oosten

  1. Het is een godsdienstige oorlog die is geworteld tussen Isaak en Ismael ! Godsdienst staat meestal vrede in de weg? Naar één religie dan? Neen, want mensen zijn gelukkig op dat vlak divers ! wie zit de wereld dwars? De mens zit de wereld dwars , zijn hoogmoed!!

    Like

Reacties zijn gesloten.