Hoeders van het Heilig Land: Het Zion Ezelkorps deed geest van Bar Kochba’s leger herleven

Plaatje hierboven: 100 jaar geleden. Jeruzalem, december 1917. Soldaten van het Zion Ezelkorps van het Joodse Legioen poseren aan de Kotel (aka Klaagmuur of Westelijke Muur) na de Britse overname van Jeruzalem [beeldbron: Wikimedia Commons]

Vóór de oprichting van de Israel Defense Forces (IDF) hadden de Zionistische pioniers die in het Heilige Land leefden aan het begin van de 20ste eeuw geen officiële georganiseerde defensie-eenheid. Para-militaire organisaties verschenen in de pre-onafhankelijkheidsjaren, zoals de Bar Giora en de Hashomer-eenheid, maar dat waren vooral veiligheidsorganisaties en waren niet vertegenwoordigd op nationaal niveau.

In de Eerste Wereldoorlog zagen de Joden de noodzaak om hun grondgebied te beschermen en de geallieerden te helpen bij de oorlogsinspanningen. Joseph Trumpeldor [*], een Joods-Russische legerofficier en oorlogsveteraan, verhuisde in 1912 naar Israël. Hij woonde en werkte meer dan twee jaar in de kibbutzim, hoewel hij niet het meest geschikte lid van de groep was om deel te nemen aan de landbouw activiteiten – met slechts één arm, na de andere verloren te hebben in de Russisch-Japanse oorlog.

Wat hij op het slagveld had geleerd, zou echter van het grootste belang zijn. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 werd Trumpeldor – nog steeds beschouwd als een Russisch onderdaan en dus een vijand van de Centrale Bevoegdheden – gedwongen het door de Ottomanen bestuurde Palestina te verlaten en ging naar het Britse protectoraat van Egypte. Trumpeldor trok daarheen om de eerste Joodse militaire eenheid te stichten sinds de tijd van de Joodse opstandleider Bar Kochba in de 2de eeuw na Chr.

De Russische officier riep zijn collega-revisionist Ze’ev Jabotinsky op om het Britse leger ervan te overtuigen dat de Joodse inwoners van het Midden-Oosten klaar en bereid waren om de geallieerden te helpen bij de oorlogsinspanning en het Heilige Land te bevrijden. Na verschillende debatten over hoe en waar deze toekomstige eenheid kan dienen, heeft generaal John Maxwell toestemming gegeven voor de oprichting van het Zion Mule Corps (Zion Ezelkorps), een vrijwilligersondersteuningseenheid die deel zou nemen aan de Dardanelles-campagne als onderdeel van de Egyptische expeditieleger.

Beveldvoerend Officier kolonel John Henry Patterson, een Ierse protestant en een vurige Zionist en liefhebber van Israël, leidde de troepen, met Trumpeldor die als tweede-in-commando diende en de brug was tussen de onervaren soldaten en de Britse officieren. De eenheid was echter een korte tijd beschoren, maar niet zonder dat hij actie zag in de Slag om Gallipoli en Trumpeldor die voor de tweede keer gewond raakte, toen hij zichtbaar werd blootgesteld aan het Turkse geweervuur ​​om zijn troepen aan te sporen.

Het Habonim handboek voor jeugdbewegingen uit 1939 vertelt Patterson’s verbazing over het gedrag van Trumpeldor op het slagveld: “Tijdens die hele verschrikkelijke oorlog toonde deze vriendelijke kapitein een ongekende moed en / of onwankelbare vastberadenheid. Door zijn plichtsbetrachting stelde hij een voorbeeld voor iedereen. Toen de kogels ons rond de oren vlogen waarschuwde ik hem om op te letten, maar Trumpeldor antwoordde met zijn charmante, eenvoudige glimlach: ‘Laat maar, ik ben in orde.'”

Brigade-generaal R.C. Boyle van het Alexandria District schreef in een aanbevelingsbrief over de onverschrokkenheid van Trumpeldor als vrijwilliger in de Eerste Wereldoorlog dat hij “zichzelf een moedige, standvastige en enthousiaste soldaat bleek te tonen.”

In een dagboekaantekening van 27 augustus 1915 schreef generaal Sir Ian Hamilton, de opperbevelhebber van de Anglo-Franse expeditieleger in de Dardenelles, over de verbazingwekkende prestatiesvan het korps, vooral gezien het feit dat de mannen die het hadden gecompileerd wreed uit Jeruzalem werden verdreven en in Egypte aankwamen met hun gezinnen berooid en uitgehongerd. “Het kan je interesseren om te weten dat ik hier, vechtend onder mijn bevel, een puur Joodse eenheid – het Zion Ezelkorps heb. Voor zover ik weet, is dit de eerste keer in het christelijke tijdperk dat zoiets is gebeurd.”

Joseph Trumpeldor

[*Joseph Trumpeldor (1880-1920), was een vroege Zionistische activist en oorlogsheld. Hij hielp het Zion Mule Corps (Zion Ezelkorps) oprichten, een militair transport met ezels, dat een onderdeel was van het  Britse leger en in feite een voorloper van het Joods Legioen. Hij bracht ontelbare Joodse immigranten naar Israël. Trumpeldor werd door Arabieren doodgeschoten toen hij de Joodse landbouwcoöperatie van Tel Hai verdedigde. Sindsdien is hij een Zionistische nationale held.


Plaatje hierboven: Jeruzalem, december 1917. De soldaat Zeev ‘Willy’ Adler van het Zion Ezelkorps tijdens de eerste IDF-parade


Hierboven: Gallipoli, 2 mei 2017. Soldaten van het Zion Ezelkorps van het Joodse Legioen.

Hieronder: Het korps in actie in Gallipoli anno 1915/1916 [beeldbron: Herts & Middx]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Glatt “Protectors of the Holy Land – WWI Zion Mule Corps revived spirit of Bar Kochva’s army” van 26 mei 2016 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Hoeders van het Heilig Land: Het Zion Ezelkorps deed geest van Bar Kochba’s leger herleven

Reacties zijn gesloten.