Israëlische boeren rondom de Gazastrook vervolgen Hamas in Strafhof in Den Haag

Na vele maanden van brandstichtingen met vliegers en balonnen en beschietingen met raketten en mortierganaten is een Israëlische delegatie landbouwers uit de omgeving van Gaza op maandagavond naar Den Haag gevolgen om een ​​rechtszaak aan te spannen tegen Hamas bij het Internationaal Strafhof.

De rechtszaak, die via de organisatie ‘Shurat Hadin’ zal worden ingediend, zal namens de boeren en nog eens 50.000 mensen uit Israël en over de hele wereld zijn die zich hebben aangesloten bij de rechtszaak tegen topfiguren van Hamas.

De rechtszaak zal gericht zijn op Hamas-schendingen van het Statuut van Rome, waaronder het gebruik van kinderen in oorlogsvoering, het gebruik van een burgerbevolking als menselijk schild, het aanvallen van de grenzen van Israël en het verbranden van de landbouwvelden van burgers via brandende ballonnen.

Tegelijkertijd zal een speciale tentoonstelling worden getoond tegenover het International Court Building, waarin de schade wordt beschreven die is veroorzaakt door de vliegende brandbommen en mortieraanvallen in de omgeving van Gaza.

Sinds maart 2018 hebben terroristen uit Gaza de mensen in buurgemeenten langs de grens met Gaza getraumatiseerd en vlogen vliegers met brandbommen, vuurden kogels en raketten af, het Israëlische grondgebied binnen.

Deze vier maanden hebben zowel het mentale welzijn van de Israëli’s als hun levensonderhoud bedreigd. Bijna 10.000 hectare landbouwgrond is verschroeid, waardoor de landbouweconomie in de regio is gedecimeerd, en er is een enorme toename van het aantal mensen dat wordt behandeld en behandeld voor posttraumatische stressstoornis (PTSS).


Bronnen:

♦ naar een artikelGaza-area farmers sue Hamas in International Court” van 3 september 2018 op de site van Arutz Sheva

14 gedachtes over “Israëlische boeren rondom de Gazastrook vervolgen Hamas in Strafhof in Den Haag

  1. Wat ik bedoel is simpel. Israël moet optreden.Kei en keihard moeten ze de terroristen uitschakelen.Doodschieten is het juiste woord .

   Like

 1. Shalom is echt het betere woord. Dat moet echt het uitgangspunt zijn.
  Ben wel bang dat de zaak het niet redt. Het zal nog wel een poosje duren voor ik voldoende vertrouwen in dit Hof heb. Heb het idee dat het internationale recht zichzelf nog helemaal moet ontwikkelen. Afgezien van de kwaliteiten van de rechters.

  Like

  1. Hoi lennybrit !! Shurat hadin is een inteligente ploeg met Nitsana Leitner !!
   ze doen dit op persoonlijke titel( als burgers) zonder tussenkom van regering !
   mocht(?) dit lukken dan ligt er een nieuwe weg open voor meer burgers bij ICC !
   VREDE ligt voor veel aardbewoners net buiten bereik : een nieuwe weg ??

   Like

   1. Ik hoop het van harte. Niet alleen vanwege de schadeclaims, maar ook in de hoop dat mensen in het andere kamp eens gaan nadenken. Geweld lost nooit iets op. Mijn familie heeft nogal wat doorgemaakt in WO I en II (ben Engels van geboorte), zoals Theresienstadt, werkkamp Drenthe, onderduiken en mijn tantes een belegering gedurende een maand door Arabieren in de jaren vijftig.
    Met haat schieten we niets op. Dat veel joden na WO II geen Duitser meer konden zien begrijp ik wel. De grenzen van Israël zijn geen dictaat van de Britten of van de internationale gemeenschap. In tegenstelling tot de Islam veroveren de joden de wereld niet en is het maar een heel bescheiden landje op de wereldkaart. Zelfs dat wordt ze niet gegund.
    Als domme IDF-soldaten zoals deze week uitspraken doen over Palestijnse Arabieren worden die uitspraken uitvergroot en worden alle joden in een kwaad daglicht gesteld. Daarom is het zo belangrijk om eerlijk te handelen en je geweten te volgen, maar je niet te laten verleiden tot wraak.
    Dat gezegd hebbende zal Israël niet over zich laten lopen en zeker alle maatregelen treffen inzake Hezbollah, Syrië en Iran. Vergeet Syrië beslist niet. Als Assad de kans krijgt zal hij onverwacht toeslaan.

    Like

 2. Ik vraag mij af, waartoe dit leidt. De Gazastrook is geen, internationaal erkende, soevereine staat. Voor zover ik weet, kan alleen een zelfstandige staat aangeklaagd worden. Bovendien: uit de gang van zaken bij de VN en haar nevenorganisaties is ruimschoots gebleken, dat Israël van deze instituten geen verwachting moet hebben. Men snelt moslims te hulp, maar Joden, nee….

  Like

  1. Oorlogsmisdadigers worden toch ook aangeklaagd? Eventueel zijn ze juridisch te beschouwen als een opstandige provincie van Israël. Dat zullen ze in Gaza weliswaar niet accepteren, maar dat is een andere zaak. Juristen zouden niet de lijn van de VN in niet-bindende uitspraken te hoeven volgen over de hoofden van partijen heen, maar de belangrijke destijds gesloten akkoorden.
   Ik maak me zorgen over de publieke opinie in het westen. De meeste mensen interesseert de problematiek te weinig, trekken te snel conclusies en zijn snel bevooroordeeld. Heb veel buitenlanders gesproken (waaronder Arabieren en Pakistani), maar het lijkt wel of mensen nergens zo bevooroordeeld zijn als hier als we de heel ‘kerkelijken’ overal vergeten.

   Like

  2. mm Jobse !! palestine is erkend door VN ; de leiding van palestine is volledig verantwoordelijk voor wat onderdanen hiervan doen ! omdat gaza ook hierbij hoort is “de autoriteit” hiervoor aansprakelijk !! dat allerlei loslopende strijdgroepjes maling hebben aan de conventie van geneve is dieptreurig waar de wereldgemeenschap ernstig stelling tegen moet nemen ! terreurbestrijding is ook een taak van palestine , of mogen zij hier nalatig in zijn ?? hoog tijd dat ICC hierop gaat reageren !!

   Like

   1. Tot op heden is er toch nog geen sprake van een twee-staten oplossing? Ik hoor juist Israëlische militairen heel andere dingen zeggen over Gaza, omdat het Hamas-bewind alleen maar aanzet tot haat en geweld en steeds maar tot de grens gaat en zo de publieke opinie bespeelt in het westen.
    Volgens mij is het Hof nog helemaal niet klaar voor dit soort ingewikkelde problemen. Het zou natuurlijk heel erg fijn zijn als hier eens een overwinning behaald zou worden, dus ik hoop heel erg dat ik het te somber inzie.

    Like

Reacties zijn gesloten.