Arabische media: Israël zou luchtmachtbasis nabij Damascus hebben gebombardeerd

Een reeks van vijf explosies die de Mezzeh-luchtmachtbasis ten zuidwesten van Damascus op zaterdagavond schudden, werd veroorzaakt door een Israëlische luchtaanval, zo meldden Arabische media op zondag.

Verschillende rapporten stelden dat de aanval een onbekend aantal slachtoffers veroorzaakten, terwijl anderen zeiden dat Syrië luchtverdediging de aanval afweerde. Het in het VK gevestigde Syrische observatorium voor mensenrechten zei dat een Israëlische luchtaanval een onbekend aantal doden en gewonden had veroorzaakt.

Volgens Arabische sociale media raakte Maher Assad, de jongere broer van de Syrische president Bashar Assad, gewond bij de aanval en werd een niet nader genoemde Iraanse generaal vermoord. Maher Assad, 50, wordt beschouwd als de op een na machtigste man in Syrië. Hij is de commandant van de Republikeinse Garde en van de 4de Pantserdivisie van het Syrische leger.

Een bewoner vertelde de BBC dat de explosies de nachtelijke hemel verlichtten en zei: “Het voelde alsof de zon vijf minuten scheen.” Syrische staatsmedia ontkenden dat de explosies waren veroorzaakt door een Israëlische aanval, waarbij ze zeiden dat ze het resultaat waren van een elektrische storing in een van de munitiedumps van de basis. Het Syrische Arabische nieuwsagentschap citeerde een hoge militaire bron door te zeggen: “De luchtbasis Mezzeh werd niet blootgesteld aan enige Israëlische agressie.”

De vliegbasis herbergt elite Syrische eenheden, Iraanse troepen en door de Revolutionaire Garde gesteunde sjiitische milities en wordt beschouwd als een strategisch Syrisch doelwit. Het was het doelwit van door de VS geleide coalitietroepen in april als vergelding voor een dodelijke chemische aanval die het Syrische leger uitvoerde in Douma, in het oosten van Ghouta, eerder die maand.

Israël
De rapporten werden niet bevestigd door een Israëlische bron. Een militaire woordvoerder zei dat de IDF geen commentaar geeft op buitenlandse mediaberichten. Al-Ikhbariya-tv-station van de overheid liet zien wat leek op opnames van bewoners van een reeks heldere explosies die de nachtelijke hemel verlichtten. Onder verwijzing naar een niet nader genoemde militaire bron meldde het station dat de explosies niet van binnenuit het vliegveld kwamen, maar van een nabijgelegen munitiedepot.

Israël erkent zelden aanvallen in Syrië, maar heeft consequent beloofd militaire actie te ondernemen om leveringen van wapens aan zijn vijanden te voorkomen. Israël is gealarmeerd door de uitbreiding van operaties door Iran en de Libanese militante groep Hezbollah ter ondersteuning van president Bashar Assad in de zeven jaar durende burgeroorlog in Syrië.

De ontploffingen komen op een gespannen moment, terwijl Syrische regeringstroepen zich voorbereiden om de laatste schuilplaats van de oppositie in het noordwesten van het land aan te vallen. De VS waarschuwen Damascus tegen het gebruik van chemische wapens in de strijd, terwijl Damascus beweert dat de VS zich voorbereiden op het vervalsen van een chemische aanval om militaire operaties in Syrië te rechtvaardigen.

De gemelde staking kwam toen hoge Amerikaanse functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël waren om Syrië te bespreken met de functionarissen van Jeruzalem. In januari 2017 beschuldigde Syrië Israël van het lanceren van raketten die de Mazzeh-basis bereikten, en dreigde ze met repercussies. Israëlische raketten namen naar verluidt ook eind 2016 de basis onder vuur.

Ambtenaren in Jeruzalem hebben gezegd dat ze actie ondernemen om de levering van geavanceerde wapens aan terreurgroepen te stoppen en ervoor te zorgen dat Iran geen voet aan de grond krijgt in het land; Tientallen aanvallen in Syrië werden aan Israël toegeschreven. Op woensdag beloofde premier Benjamin Netanyahu dat Israël actie zou blijven ondernemen tegen Iran en zijn proxies in Syrië (Hezbollah enz.), en zich niet zou laten beïnvloeden door een defensiesamenwerkingsakkoord tussen Damascus en Teheran.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Report: Massive Explosions at Damascus Military Airport” en een artikelNetanyahu, US Envoys Meet on Syria, ‘Iranian Aggression’” van 2 september 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Elad Benari “Israeli attack? Explosions heard at Syrian airbase – Number of loud explosions heard at the Mezzeh airbase near Damascus. Syrian news agency: A technical malfunction and not an Israeli attack” van 2 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael strikes airbase near Damascus, Arab media reports” van 2 september 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel2 pro-regime fighters said killed in purported Israeli strike in Syria” van 2 september 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Arabische media: Israël zou luchtmachtbasis nabij Damascus hebben gebombardeerd

 1. Mmmm?
  ” werd vermoord? ”
  Quote: volgens Arabische sociale media raakte Maher Assad, de jongere broer van de Syrische president Bashar Assad, gewond bij de aanval en werd een niet nader genoemde Iraanse generaal vermoord. unquote.
  Ik dacht dat ” gedood ” correcter was?

  Hoe dan ook, of Israël die basis wel of niet heeft bestookt, maakt niets uit. De Syriërs hebben een duidelijke waarschuwing gekregen.
  Iran moet WEG uit die hele regio.
  Laten ze eerst zorgen voor hun eigen populatie en zorgen dat ze genoeg drinkwater hebben ipv wapentuig.

  Like

Reacties zijn gesloten.