Ambassadeur Haley: UNWRA kan blijven, maar moet een nauwkeurig aantal vluchtelingen aanbieden

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, vroeg dinsdag de cijfers op over ‘Palestijnse vluchtelingen’ die werden aangeboden door het Hulp- en Werkenagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA), wat suggereert dat ze aanzienlijk zijn opgeblazen.

Sprekend op de pro-Israël denktank Foundation for Defence of Democracies (zie video onderaan), werd Haley door FDD-president Cliff May gevraagd over de Amerikaanse relatie met de UNRWA, in navolging van de beperkingen opgelegd aan het agentschap door het Witte Huis en verklaringen van president Trump en anderen in de administratie die vraagtekens plaatsen bij de levensvatbaarheid ervan.

“UNRWA kan daar blijven en we zullen een donor zijn als het hervormt wat moet,” zei ambassadeur Haley. “Als het ervoor zorgt dat ze die onderrichtingen [van haat] niet in schoolboeken zetten, als ze daadwerkelijk het aantal vluchtelingen veranderen in een accuraat aantal. We zullen onze samenwerking met hen herzien. Maar anders ondergraaf je gewoon een organisatie die gebreken vertoont in een andere organisatie en dat lost het probleem niet op. Ik denk dat we verder moeten gaan dan dat.”

UNWRA beweert diensten te verlenen aan vijf miljoen ‘Palestijnse vluchtelingen’, waarvan de overgrote meerderheid nog niet in 1948 is geboren. De meeste zijn afstammelingen van personen die hun huizen ontvluchtten in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 in Israël. Brits premier May informeerde naar de definitie van Haley van “wie is een Palestijn“.

“Op dit moment heb je een interessante en soort onlogische situatie waarin iemand die een Palestijn is, woont in een gebied dat hij als Palestina beschouwt, ook kan zeggen: ‘En ik ben een vluchteling uit Palestina. Hier zit ik in Ramallah, ik ben een vluchteling uit Palestina’. May argumenteerde, zich afvragend: ‘En waarom neemt de Palestijnse Autoriteit, die beweert deze mensen te besturen, niet een zekere verantwoordelijkheid op zich om nee te zeggen, er is toch een VN-agentschap dat het doet, het wordt gefinancierd door de donorgemeenschap, wat ons en nog een paar anderen inhoudt, dus hoeven we daar ons geen zorgen over te maken en kunnen we ons zorgen maken over andere zaken.”

“Het is zelfs groter dan dat,” antwoordde de ambassadeur. “Als je kijkt naar UNRWA, zijn daar een paar problemen. Eerst en vooral, kijk je naar het feit dat er ja, een eindeloos aantal vluchtelingen is die hulp blijven krijgen, maar wat nog belangrijker is, de Palestijnen blijven Amerika bashen. Dit is de overheid, niet het volk, niet de Palestijnse bevolking. Dus de regering blijft Amerika bashen. Ze houden hun hand open om UNRWA-geld te willen. We moesten ze […] $ 130 miljoen geven. We sneden het doormidden en zeiden dat ze de dingen die ze aan het doen waren echt moesten hervormen en herstellen, omdat ze anti-Israëlische en anti-Amerikaanse dingen leren in hun studieboeken. Ze doen niet noodzakelijk dingen die vrede bevorderen …”

“Dus in plaats van de $ 130 miljoen geven we ze $ 65 miljoen. Ze zeiden niet dank u. UNRWA liet hen op straat protesteren omdat we niet meer gaven. Dus tijdens de laatste Veiligheidsraadvergadering die we hadden over de Palestijnse kwestie en de UNRWA, zei ik: ‘Jullie zijn allemaal zo snel om met je vinger naar ons te zwaaien omdat we niet meer geven. Waar is Saoedi-Arabië? Waar zijn de Verenigde Arabische Emiraten? Waar is Koeweit? Waar zijn al die landen? Maken ze zich niet druk om Palestijnen om geld te geven om ervoor te zorgen dat deze kinderen worden opgevangen?”

Op dit punt applaudisseerde het publiek voor de ambassadeur. Ze vervolgde: “Als de regio niet in die gebieden investeert, waarom worden we dan verweten dat we niet in die gebieden investeren? Ze moeten lef vertonen in het spel. Ze moeten – zij zijn degenen die elke dag tegen mij vechten omtrent Israelische kwesties. Maar toch geven ze geen cent als het erop aankomt – net zo min als ze dat zouden moeten. Ze geven aalmoezen en op het einde van de dag zijn we nog steeds de grootste donor van de UNRWA.”

“Dus gaan we naar een tweede set. Het is niet onze taak om de ranselingen die u ons geeft, te accepteren, zeggend dat we niet vriendelijk zijn voor de Palestijnen en vervolgens toch weer voor hen betalen. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat ‘kijk, we willen een partner van u zijn, maar alleen op basis van een partner waarin je kan geloven.’ Dus laat u ons zien dat u daar om geeft en dan komen we terug en besluiten we of we u [geld] zullen geven.”

Videoverslag: VN-ambassadeur Nikki Haley op de National Security Summit van de FDD


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Ambassador Haley: UNWRA Can Stay, But Must Offer Accurate Number of Refugees” van 29 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Ambassadeur Haley: UNWRA kan blijven, maar moet een nauwkeurig aantal vluchtelingen aanbieden

Reacties zijn gesloten.