‘Schepping van de Wereld’ concert aan de Kotel zorgt voor controversie

Yuval Baruch, Districtsarcheoloog bij de Israel Antiquities Authority (IAA), vertelde zondag tegen Ha’aretz dat “hij het hier wel heeft gehad met mensen die archeologische sites van de staat gebruiken om hun privé-evenementen te leiden”. Ha’aretz citeerde hem over een aanstaande, unieke gebeurtenis (vandaag maandagavond): met name een viering van de Schepping van de Wereld.

Volgens de meest gangbare Big Bang theorie ontstond het universum ongeveer 13,8 miljard geleden en de aarde ‘iets’ later, met name 4,5 miljard geleden. Maar niet iedereen hoeft het eens te zijn met wat die “satanische” wetenschappers ook mogen beweren die zoals bekend “alles oud willen hebben” (bedankt Pieter1 voor de hint 🙂

Traditioneel vieren de Joden de Schepping van de Wereld op Rosj Hashana, want het g’ddelijke project zoals beschreven in de Bijbel duurde in werkelijkheid slechts zes dagen en begon, volgens een traditionele denkrichting, op de 25ste van de maand Elul, die dit jaar valt op maandag 3 september 2018.

Om 20.00 uur op de 5.779ste verjaardag van de dag dat God zei: “Laat er licht zijn”, zal er een concert zijn in de buurt van het Jeruzalem Archeologisch Park (ook bekend als Ophel Garden), gelegen ten zuiden van de Westelijke Muur Plaza, aan de voet van de zuidelijke muur, onder de Dungpoort naar de Heilige Tempel. Cantors, dichters, muzikanten en een groot koor, geleid door Dr. Mordechai Sobol, zullen de grootste en meest luxueuze viering van de letterlijk Eerste Dag leiden.

Zes dagen later op zondagavond 9 september beginnen dan de Rosj Hashana vieringen met een hoogtepunt op maandag 10 september en die duren tot dinsdagavond 11 september.

Het concert werd bedacht door prof. Hillel Weiss, een leider van de Tempelberg Getrouwen en een woordvoerder van het Nieuwe Sanhedrin, die het concert produceren. “Dit concert werd gehouden sinds de schepping, de regisseur en de dirigent is G’d,” vertelde Weiss met een uitgestreken gezicht aan Haaretz.

Prof. Weiss zit ook achter de rituelen van Water Libation op Soekot en de demonstratie van het Pascal-offer vóór Pesach (Joodse Pasen). Het concert is zijn nieuwste innovatie en het werd enthousiast opgepikt door zijn collega’s van het Nieuwe Sanhedrin.

Archeoloog Baruch, die slechts twee weken geleden een bar mitswa van de Safra-familie op zijn favoriete plek had moeten doorstaan, was behoorlijk overstuur toen hij Ha’aretz vertelde – altijd bereid om seculier-religieuze schandalen te beginnen – dat “het park werd gebouwd bijna geheel met donaties van de Vrienden van de Antiquities Autoriteit van Israël, de plaats is bedoeld voor archeologie, toerisme en behoud, het is geen Bar Mitswa zaal of een trouwzaal of een plaats voor evenementen met een religieus of ideologisch karakter, en dit proces groeit.”

Ha’aretz kreeg de volgende reactie van Daniel Shukrun, secretaris van het bedrijf voor de Wederopbouw en Ontwikkeling van de Joodse Kwartier in de Oude Stad van Jeruzalem, die verklaarde: “Waarom is het dat in Caesarea, Masada en Beit She’an het OK is om evenementen te houden en hier is het verboden? […] Er zijn bijna geen sites waar de autoriteiten geen evenementen houden, omdat men begrijpt dat de band tussen de authentieke locatie en het publiek aanzienlijk is.”

De redactie van The Jewish Press vroeg om een ​​commentaar van de Israel Antiquities Authority (IAA), waarin werd opgemerkt dat prof. Baruch alleen voor zichzelf sprak en niet noodzakelijk het beleid van de Autoriteit vertegenwoordigde.

Trailer van het ‘Schepping van de Wereld’ -concert op 3 september 2018 aan de Tempelberg in Jeruzalem


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Israel Antiquities Archaeologist Attacks World Creation Concert: The Kotel Isn’t a Bar Mitzvah Hall” van 2 september 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “‘Schepping van de Wereld’ concert aan de Kotel zorgt voor controversie

  1. op ieder moment van de dag , op iedere plaats in de wereld mag men G-Ds schepping bejubelen, waar of wanneer die ook heeft plaatsgevonden !!
    helaas kunnen ook groot van geeste aardig benepen zijn !!

    Like

Reacties zijn gesloten.