Europese Unielanden bevestigen hun steun als ‘grootste donor’ van de UNRWA

Plaatje hierboven: Gaza, 19 september 2016. Dagelijkse bedeling van voedsel en goederen onder de nakomelingen van Arabische vluchtelingen van 1948 [beeldbron: screenshot YouTube]

Na de aankondiging van de VS  dat het zich onmiddellijk heeft teruggetrokken uit de UNRWA, heeft de Europese Unie haar rol onderstreept als zijnde de grootste donor van het hulpagentschap voor Palestijnen van de Verenigde Naties (UNRWA).

Het heeft minder dan 24 uren geduurd vooraleer de Europese Unie haar eigen rol als “grootste bijdrager” aan de begroting van het agentschap bevestigde. Er was blijkbaar grote haast mee gemoeid … In 2017 nam de Europese Unie – en apart nog eens 11 West-Europese landen van de Unie – 45,52 % van het UNRWA-jaarbudget voor haar rekening, ca. 468 miljoen dollars..

Scholen voor “honderdduizenden Palestijnse kinderen” heropenen dit weekend, zei woordvoerder Maja Kocijancic van de Europese Unie inzake buitenlandse kwesties, “dankzij het werk van het Hulp- en Werkagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten. . . en dankzij de vele landen over de hele wereld die de activiteiten van UNRWA ondersteunen en financieren.”

In wat duidelijk bedoeld was als een directe sneer naar de Verenigde Staten, vervolgde Kocijancic:

“De EU en haar lidstaten dragen gezamenlijk de grootste bijdrage bij aan de begroting van de UNRWA en we zijn er trots op het werk van UNRWA te ondersteunen bij het verstrekken van essentiële diensten aan Palestijnse vluchtelingen. 

Dit is de reden waarom de EU haar hulp aan de Palestijnen zal voortzetten, inclusief haar steun aan de activiteiten van UNRWA, terwijl we ook onze inspanningen zullen voortzetten om een ​​tweestatenoplossing te bereiken – een oplossing die de kwestie van de vluchtelingen omvat, wat een laatste status probleem is dat alleen de twee partijen kunnen oplossen door middel van onderhandelingen, met de steun van de internationale gemeenschap. 

De betreurenswaardige beslissing van de VS om geen deel meer uit te maken van deze internationale en multilaterale inspanning laat een aanzienlijke kloof achter en we hopen dat de VS hun beslissing kunnen heroverwegen. De VS hebben altijd een essentiële rol gespeeld en zullen dat blijven doen in het streven naar vrede in het Midden-Oosten. De EU zal contact blijven houden met de VS en haar andere regionale en internationale partners om aan dat gemeenschappelijke doel te werken.”

Het is echter niet waarschijnlijk dat de Verenigde Staten zich snel zullen bekommeren om de Europese druk. De Verenigde Staten maakten op vrijdag schoon schip met haar besluit om de definitieve toewijzing van $ 300 miljoen aan UNRWA niet over te dragen, en zei dat het agentschap niet langer zou worden ondersteund. Begin dit jaar had de VS haar bijdrage reeds met 60 miljoen dollars verminderd. In 2017 hadden de VS nog ruim 364 miljoen dollars bijgedragen aan de UNRWA, ofte 35,92 % van het budget.

In de zorgvuldig geformuleerde verklaring waarin de redenen voor de defunding worden uitgelegd, zei woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert:

“[..] dat buiten het budget en de lastenverdelingsvraagstukken, het fundamentele bedrijfsmodel en de fiscale praktijken die de UNRWA al jaren kenmerken … eenvoudig niet langer houdbaar is en zich al vele jaren in een crisismodus bevindt. We zijn ons zeer bewust van en bezorgd over de gevolgen voor onschuldige Palestijnen, met name schoolkinderen, voor het falen van UNRWA en belangrijke leden van de regionale en internationale donorgemeenschap om de UNRWA-manier van zakendoen te hervormen en opnieuw in te stellen. Deze kinderen maken deel uit van de toekomst van het Midden-Oosten. Palestijnen, waar ze ook wonen, verdienen beter dan een eindeloos crisisgestuurd dienstverleningsmodel. Ze verdienen het om te kunnen plannen voor de toekomst.”

Nauert voegde eraan toe dat de VS van plan zijn om de gesprekken met de VN, gastregeringen en andere belanghebbenden over nieuwe manieren om het probleem aan te pakken, te intensiveren. “Die kunnen,” zei ze, “directe bilaterale hulp van de Verenigde Staten en andere partners aanbieden” – met andere woorden, het geld zal waarschijnlijk worden doorverwezen naar waar het de Palestijnse Arabische ontvangers meer goed zal doen, met minder risico om te worden gestolen door terroristische tussenpersonen of corrupte politici.

unrwa-map02
De verborgen agenda van de Europese Unie en de UNRWA. De Zweedse Ann Dismorr, die sinds 1 oktober 2012 directrice is van UNRWA in Libanon waar ze de belangen van de Palestijnse vluchtelingen behartigt, staat hierboven rechts op het plaatje, blond met bril en handtasje om de arm. Rechts van haar op het plaatje staat de gekende blauw-witte vlag van de UNRWA/VN. En bovenaan het embleem van KfW, de bank voor ontwikkelingssamenwerking van Duitsland. Duitsland en Zweden behoren tot de belangrijkste donoren van de UNRWA en nemen samen 13,65 % van het UNRWA-budget (in 2017) voor hun rekening.

Plaatje hierboven: Op 3 mei 2013, tijdens de officiële start van twee door Duitsland gefinancierde projecten van de UNRWA in het zuiden van Libanon onder meer in het vluchtelingenkamp van Rashidieh, poseerde directrice Dismorr ostentatief bij een kaart van Palestina waarop Israël compleet van de kaart wordt geveegd. De kaart werd haar aangeboden door de ‘Vakbond van Palestijnse Vrouwen’. Bovenaan de kaart staat te lezen “Arabisch Palestina”.

UNRWA: Een Palestijnse ‘vluchteling’ doet het verhaal

2 gedachtes over “Europese Unielanden bevestigen hun steun als ‘grootste donor’ van de UNRWA

  1. UNWRA is bedrog !! het paradepaard van bruinhemden en gutmenschen ; de inkomstenbron van hamas/isis en fatah/plo !

    Like

Reacties zijn gesloten.