Achtjarig jongetje vindt in Opper-Galilea 11.500 jaar oude vruchtbaarheidsbeeldje

Plaatje hierboven: Een intrigerend stukje steen gevonden door een kind ongeveer twee jaar geleden tijdens een reis naar Noord-Israël blijkt een oud en zeldzaam vruchtbaarheidsbeeldje te zijn [beeldbron: Asaf Peretz/IAA]

Twee jaar geleden toerde de achtjarige Itamar Barnea, nu een 10-jarige inwoner van Kibbutz Malkiya en archeologieliefhebber, door het gebied tussen Tel Kadesh en Nahal Dishon. Daar kwam Itamar de vondst tegen, stopte hem in een doos en vergat hem.

Ongeveer een maand geleden toen Itamar’s moeder, Re’ut, het huis aan het arrangeren was, zag ze het interessante object en presenteerde het aan archeoloog Dr. Renata Rosenthal-Heginbottom, die de vondst in opdracht  van Israël’s Antikwiteiten Autoriteit onderzocht voor identificatie.

Volgens Yanir Milavsky, hoofd van de Prehistorie Branch van de Antikwiteiten Autoriteit van Israël, “werden we compleet verrast toen we ons een zeldzaam beeldje werd gepresenteerd, een soort idool – waarschijnlijk het derde in zijn soort dat bekend is in Israël en ongeveer 11.500 jaar oud. Het beeld, dat op het eerste gezicht moeilijk te zien is, is door de mens gemaakt, is gemaakt van een kiezelsteen en meet 37x27x25 mm.

Het vertegenwoordigt de gestalte van een zwangere vrouw en is gemaakt door steentjes te wrijven en te etsen. Het afgeronde hoofd is door graveren gescheiden van het lichaam, net als het graveren van de voeten. Twee vergelijkbare (maar niet identieke) beeldjes werden gevonden bij Nahal Oren in de Carmel en Salvia in de Jordaanvallei. Deze sites dateren uit het begin van de Pre-Pottenbakkers Neolithische periode – ongeveer 11.000 jaar voor onze tijdrekening.

“Helaas kennen we de archeologische context van het beeldje in het Boven-Galilea niet, maar volgens de studie waren deze beeldjes een symbool van menselijke vruchtbaarheid, en sommige geleerden zien ze als een ‘moedergodin’. Het is een periode waarin het Nabije Oosten en het volk in de zuidelijke Levant naar permanente nederzettingen verhuisden, landbouw beoefenden en dieren gingen domesticeren en gedurende deze periode was de kwestie van de vruchtbaarheid in de menselijke samenleving erg belangrijk.”

“De familie Barnea en het kind Itamar toonden goed burgerschap bij het overhandigen van het beeldje om zich bij de schatten van de staat aan te sluiten. Itamar lijkt een veelbelovende toekomst te hebben in de studie van de aard en geschiedenis van oude culturen in Israël en de regio.”

Milavsky wilde het publiek eraan herinneren dat “wanneer we een vondst doen tijdens een excursie, het belangrijk is om te rapporteren aan de Israel Antiquities Autoriteit op dezelfde locatie, zodat de archeologen de meeste informatie uit het veld kunnen verkrijgen op het moment van ontdekking.”

Er zijn ongeveer 1000 voorbeelden van Judean Pillar Figurines (JPF) bekend, daterend omstreeks de 8ste eeuw voor Chr. De ca. 3000 jaar oude vondsten zijn afkomstig uit héél Israël vooral uit Jeruzalem, Beersjeba enz. Deze vrouwelijke vruchtbaarheidsbeeldjes, die ongeveer zes centimeter lang zijn, hebben een zuilvormig lichaam, hol of massief, met prominente borsten omringd of ondersteund door de armen. Overblijfselen van verf op sommige figuren wijzen op gekleurde gelaatstrekken en versiering met armbanden of halskettingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Child finds rare figurine in Upper Galilee – Itamar Barnea passes finding estimated at 11,500-years-old to state treasury; Antiquities Authority presents good citizenship certificate” van 30 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Michael Bachner “8-year-old boy stumbled on rare 11,500-year-old fertility figurine on hike” van 30 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

5 gedachtes over “Achtjarig jongetje vindt in Opper-Galilea 11.500 jaar oude vruchtbaarheidsbeeldje

 1. Shalom;
  Het kan best zijn, dat dit originele beeldjes zijn.
  Maar de fabricage-datum is ongegrond!
  Volgens de Hebreeuwse/Bijbelse tijdrekening is de Schepping bijna 6000 jaar oud.
  Dat is ook te zien aan bijv. de fossielen die bekend zijn; en tijdens de zondvloed zijn ontstaan. Deze wordt op ong. 6000 jaar gehouden.
  Goede week.

  Like

  1. Sorry Pieter maar ik “geloof” eerder in de wetenschappelijke benadering en luister graag naar wat o.a. archeologen hierover te vertellen hebben. Tenslotte hebben zij voor dat vak gestudeerd en wij niet.

   Like

   1. Dag Brabosh;
    De theorie waar u over spreekt, is die van o.a. Darwin. Die wilde alles oud hebben.
    Dus, de “wetenschappelijke benadering” is “darwiniaans”.
    Er is een anekdote over deze meneer.
    Hij zag in Vuurland mensen van grote lengte. Meer dan 2,50 meter.
    De captain van de Beagle schreef zijn bevindingen in zijn logboek.
    Dat zag mr. Charles; en sprak: Dit is tegen mijn theorieën!
    Terug in Engeland beklaagde hij zich bij de Admiraliteit; en die ontsloeg de captain.
    Zij zonden een leger eenheid naar Vuurland; en de theorie van Darwin werd “gered”.
    Is dat een wetenschappelijke benadering meneer Brabosh?
    Maar toch een: goede week.

    Like

Reacties zijn gesloten.