Aliyah, recht vanuit Frankrijk naar Samaria: ‘Liefde op het eerste gezicht’

Plaatje hierboven: Honderden inwoners van Samaria kwamen deze week naar Brukhin om de immigranten te begroeten die in de zomer uit Frankrijk kwamen om in de stad Brukhin in Samaria te wonen. De olim arriveerde op een gemeenschappelijk aliyah-evenement, dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar werd gehouden in de Samaria Regionale Raad [beeldbron: Arutz Sheva]

Na de ontvangstceremonie werd de nieuwe buurt van de immigranten ingewijd en de deelnemers zetten een mezoeza op samen met de laatste oleh die die avond aankwam in Samaria bij de ingang van zijn nieuwe huis. Het hoofd van de Samaria Regionale Raad, Yossi Dagan, vertelde de immigranten:

“We zijn verheugd u te mogen verwelkomen voor de vijfde achtereenvolgende aliyah van Frankrijk naar Samaria, en we zijn ervan overtuigd gezien de grote liefde en de spirit van vrijwilligerswerk hier in Brukhin. De Samaria Regionale Raad heeft besloten deel te nemen aan de grote Zionistische daad van het brengen van immigranten naar Israël en we hebben er vertrouwen in dat de vele immigranten uit Samaria hier uiteindelijk honderdduizenden immigranten zullen brengen, net als op andere plaatsen in het land.”

“Het is geen gemakkelijke keuze om Frankrijk te verlaten, een prachtig land, we hebben onze families, onze vrienden, onze gewoonten, maar diep van binnen wisten we dat dit de beste keuze zou zijn om eindelijk thuis te komen”,  zei Dan Tobi, een film producer die deze week vanuit Israël naar Samaria emigreerde.

“De waarheid is dat het gemakkelijker was om in een stad met veel immigranten uit Frankrijk te wonen, maar vanaf het moment dat je Brukhin ziet, is het liefde op het eerste gezicht. Je kunt deze plek niet verlaten. We zijn trots en voelen ons vereerd om deel uit te maken van jullie project, een deel van jullie leven, een deel van de prachtige familie die jullie zijn,” voegde Tobi eraan toe.

Elk gezin dat emigreerde uit Frankrijk werd vergezeld door drie ‘adoptiefamilies’. Elke immigrant werd vergezeld door een werkgelegenheidsadviseur en de jeugd was verdeeld in teams die immigranten hielpen bij babysitten, zomerkampen, woonaccessoires en meer.

In de afgelopen vijf jaar zijn ongeveer 250 immigranten uit 53 gezinnen geëmigreerd naar Samaria, op een gemeenschappelijke immigratieroute. Geen van hen heeft Israël verlaten en bijna allemaal zijn ze in Samaria gebleven. Het Aliyah-project wordt ondersteund door de vereniging ‘Absorption of Jewish Communities’ onder leiding van Shalom Vach.

Brukhin (plaatje hierboven), gesticht in 1998, is een kleine mooie Israëlische gemeente gelegen in de bergen van Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), op ongeveer dertig kilometer ten oosten van Tel Aviv langsheen de Trans-Samaria-snelweg nabij het Arabische stadje Bruqin en tussen de gemeenten Ariel en Rosh HaAyin.

Meer dan 101 orthodox-Joodse gezinnen wonen in Brukhin. Nog eens 100 gezinnen kwamen er in 2015 wonen naarmate de gemeenschap verder uitbreidde. In 2017 telde de bevolking reeds 919 mensen.

Bevolkingscijfers
Volgens het World Factbook van de CIA wonen er thans 2.747.943 Arabieren in Judea & Samaria en Oost-Jeruzalem. Los daarvan wonen er eveneens 391.000 Joodse Israëliërs in Judea & Samaria evenals 201.200 Joodse Israëliërs in ‘Oost-Jeruzalem’. Samengevat wonen er volgens de CIA bijna 600.000 Joodse Israëliërs voorbij de Groene Lijn van april 1949 (schattingen – géén officiële tellingen! – van juli 2017).

Tegen het einde van 2015 telde het herenigde Jeruzalem officieel 865.700 inwoners – 528.700 (63%) Joden en 323.700 (37%) Arabieren, van wie 95% moslim is en 5% christenen.

Volgens meer recente cijfers van Israël’s ministerie van Binnenlandse Zaken is de Joodse populatie in de zogeheten ‘nederzettingen’ in Judea en Samaria per 1 januari 2018 aangegroeid tot 435.159, een stijging van 3,4 procent van 420.899 inwoners een jaar eerder. Gebaseerd op recente groeipatronen, zou de Joodse bevolking in Judea en Samaria de 500.000 kunnen benaderen tegen de tijd dat Trump zijn ambt verlaat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ido Ben Porat “From France to Samaria: ‘Love at first sight’ – Samaria Regional Council holds reception to welcome French olim to community of Bruchin” van 31 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.