VS-vredesonderhandelaar Greenblatt: ‘Het Palestijnse leiderschap staat voor harde keuzes’

Plaatje hierboven: Ramallah, 25 mei 2017. Jason Greenblatt, gezant van Donald Trump in het Midden-Oosten, op visite bij Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit [beeldbron: Flash90/J-Press]

De Amerikaanse president Donald Trump’s hoofdafgezant van het vredesproces in het Midden-Oosten heeft de president van Egypte, Abdel Fattah el-Sisi, lof toegezwaaid omdat hij heeft bijgedragen tot het bereiken van een akkoord “om de rust in Gaza te herstellen” en de basis legt voor de Palestijnse Autoriteit zodat deze de controle over de kuststrook kan overnemen.

Het leiderschap in Ramallah “kan geen kritiek leveren vanaf de zijlijn”, zoals Egypte een nieuwe oorlog tussen Israël en Hamas tracht af te wenden, zei Jason Greenblatt, die in de afgelopen weken het aantal kritieken op de PA heeft verhoogd. De PA verbrak contact met Greenblatt en zijn team nadat Trump Jeruzalem eind vorig jaar als hoofdstad van Israël erkende.

“De Palestijnse Autoriteit zou deel moeten uitmaken van de oplossing voor de Palestijnen van Gaza en de Palestijnen als geheel,” zei Greenblatt. “Zo niet, dan vullen anderen die leemte op.” Greenblatt vervolgde met “Het leiderschap gaat over het maken van moeilijke keuzes. De bevolking van Gaza, en de Israëliërs in het gebied rondom Gaza, hebben veel te lang geleden. Het is tijd voor de Palestijnse Autoriteit om het Palestijnse volk – alle Palestijnen – naar een betere toekomst te leiden.”

Palestijnse functionarissen hebben Egypte en Israël ervan beschuldigd hen te willen omzeilen in hun Gaza-besprekingen. Sisi en premier Netanyahu kwamen naar verluidt bijeen om de crisis daar in de afgelopen weken te bespreken. “Als het kan mét de PA, als het moet zónder de PA,” was de sfeer in Caïro.

“Het is tijd voor president Abbas om te kiezen tussen haatdragende retoriek en concrete en praktische inspanningen om de kwaliteit van het leven van zijn volk te verbeteren en hen naar vrede en welvaart te leiden”, zo liet president Trump’s afgevaardigde naar het Midden-Oosten weten op 20 maart 2018, na de vreselijke belediging van PA-voorzitter Mahmoud Abbas tegen de hoogste Amerikaanse functionaris in Israël.  Abbas had de Amerikaanse ambassadeur David Friedman woedend een “Zoon van een hond” genoemd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Wilner “‘Hard choices ahead for Palestinian leadership’, Greenblatt says” van 30 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van David Israel “Greenblatt Begging Abusive Abbas to Return to Negotiations” van 20 maart 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelPalestinian President Mahmoud Abbas calls US ambassador ‘son of a dog’” van 20 maart 2018 op de site van The Telegraph

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.