Een citaat uit de oude Hongaarse doos: Ignotus in 1895 over het dreigende antisemitisme

Plaatje hierboven: Het Getto van Munkács (Mukachevo), Hongarije in 1944 tijdens de nazi-bezetting [beeldbron: USHMM]

Terug naar 1895. Voor Ignotus, pseudoniem van de Hongaars-Joodse auteur Hugó Veigelsberg (1869-1949), hadden de Joden “al meer gevaarlijke stormen doorgemaakt” en dat “er toch reden is om trots te zijn om zoveel haat onder ogen te zien”. Deze haat zal uiteindelijk leiden tot de Holocaust.

In zijn boek ‘Requiem pour un empire défunt‘ citeert François Fejtő (1909-2008), een Frans-Joodse journalist en historicus van Hongaarse afkomst, een artikel van Ignotus, dat op 13 februari 1895 verscheen in het tijdschrift A Hét (La Semaine):

“In februari 1895, schreef de bekende Joodse publicist Ignotus (bekend al was het maar voor zijn samenwerking met graaf Andrassy, de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken van de monarchie, voor wie hij zijn politieke toespraken schreef):

“Joden praten er niet over, niet-Joden spreken er in het openbaar nog minder over, en toch, vandaag, in Hongarije, draait het politieke leven om Joden. Wat betekent tegen de Joden. Omdat dit al tweeduizend jaar overal dezelfde manier is om met de Joden om te gaan. Als de Joden niet reageren, komt dit waarschijnlijk door het feit dat ze al door meer gevaarlijke stormen zijn gegaan en dat ze hun vijanden niet kunnen beschouwen als rechtvaardig en zichzelf als schuldig. En, ondanks dit, is er tenslotte reden om trots te zijn op het verduren van zoveel haat.”

Ignotus merkte ook op dat een andere minderheid, de Armeniërs, van wie hun nationale tradities hartstochtelijk worden gecultiveerd – in tegenstelling tot de geassimileerde Joden –  en geïnteresseerd waren in het lot van hun broeders die leden onder het Turkse juk, niet gekwalificeerd waren als niet-patriottisch of staatloos. Twee Armeniërs bezetten achtereenvolgens de zetel van minister van Handel, in een tijd dat Joodse deelname aan de regering nog steeds als onmogelijk werd beschouwd.”

Plaatje hierboven: De Joodse gemeenschap van Munkács (Mukachevo) omstreeks 1920 kort na de Eerste Wereldoorlog. Hierboven (midden) rabbijn Chaim Elazar Shapira (1871-1937) en zijn gezellen in hun typisch 18de eeuwse kaftans uit de tijd van de Poolse adel. Rebbe Shapira was de toenmalige opperrabbijn van Munkács [beeldbron: Yad Vashem]


Bronnen:

♦ naar een artikelCitation: Hugó Veigelsberg alias Ignotus (1895)” van 29 augustus 2018 op de site van Philosémitisme

2 gedachtes over “Een citaat uit de oude Hongaarse doos: Ignotus in 1895 over het dreigende antisemitisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.