Amerikaanse ambassadeur: geen eisen in ruil voor verplaatsing van de ambassade

De Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, sprak over de opmerking van president Trump dat Israël een zware prijs zou moeten betalen voor de overdracht van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Volgens een transcript dat is gepubliceerd in Jewish Insider van een gesprek met vertegenwoordigers van het Amerikaans Joodse Congres, zei Friedman: “Er is geen en er was nooit een eis aan Israël dat het iets zou moeten doen in ruil voor de verhuizing van de ambassade.”

“De president is van mening dat als de partijen het geluk hebben om in een kamer te zitten en vooruitgang te boeken, hij tegen de Israëli’s zou kunnen zeggen: ‘Kijk, kunt u wat meer doen? Kijk wat we voor u hebben gedaan. Is er iets meer dat u zou kunnen doen?’ Het is niet dat hij iets specifieks in gedachten heeft, maar alleen dat onder de omstandigheden dat de Verenigde Staten zich hebben ingespannen voor echt belangrijke loyale pogingen om Israël te versterken en zijn historisch duizendjarige banden met Jeruzalem te versterken, misschien kunnen wij de Israëliërs duidelijk maken een beetje inschikkelijker te zijn. Dat is alles wat het betekende … ik was erbij toen het [Jeruzalem] besluit werd genomen. Ik stond daar toe te kijken en heb er in real time voor gepleit.”

Hij verwees in het gesprek ook naar het Amerikaanse vredesplan en zei dat de publicatie ervan “niet voor binnenkort” was.

“Er is geen schema [voor de uitrol van het vredesplan van Trump]. Ik kan me voorstellen dat we iets zullen uitrollen. Ik aarzel zelfs om er een maand op te zetten omdat het verschoven is terwijl we blijven luisteren en met mensen praten. Dus het is niet voor binnenkort. Er zijn enkele geruchten dat we iets zouden kunnen presenteren op de VN [Algemene Vergadering]. Het gaat niet gebeuren. We zullen het vrijgeven. We proberen alleen maar te bedenken wanneer we denken dat het het juiste moment is, opgesmukt om de meest positieve reactie te krijgen en misschien de meeste vooruitgang te boeken.”

Friedman zei dat hij gelooft dat het vredesproces werd “ingehaald door andere gebeurtenissen”.

“Ik denk dat de feiten zijn veranderd en dat de wereld meer is veranderd dan dat de prioriteiten zijn veranderd. Als Israël morgen vrede sluit met de Palestijnen, is een belangrijke veronderstelling dat ze de Westelijke Jordaanoever en Gaza met elkaar kunnen verbinden of verzoenen. Maar zelfs als ze dat zouden kunnen doen, hebben ze Bethlehem niet opgelost. Ze hebben Syrië nog niet opgelost. Ze hebben Irak niet opgelost. Dus hun drie grootste bedreigingen zijn er nog steeds.

“Dus de vraag is hoe groot is het risico dat je neemt om vrede met je zwakste vijand te bereiken wanneer je sterkste vijanden nog steeds buiten staan en je dat niet hebt opgelost? … ik bedoel, de wereld is uitgekeken op het Palestijnse verhaal. Ik bedoel, ik scheid het Palestijnse verhaal van het Palestijnse volk. Het Palestijnse volk is generaties lang verschrikkelijk slecht gediend door hun leiderschap. Maar blijven zeggen dat Israël op de een of andere manier een boosaardige acteur is die moet worden ingebonden, dat resoneert gewoon niet meer.

“Dat gezegd zijnde, heeft Israël twee en een half miljoen Palestijnen in Judea en Samaria, en op een gegeven moment zullen ze het daarover moeten hebben. Je moet ze in een onafhankelijke staat laten gaan of ze zullen ze moeten absorberen. Op dit moment hebben ze geen van beide gedaan …

“Op een gegeven moment zullen ze een beslissing moeten nemen. We willen hen graag helpen de juiste beslissing te nemen – de juiste beslissing voor hen en de Palestijnen – tijdens de Trump-regering, omdat het een goede omgeving is, denk ik, om nu vooruitgang te boeken. Als ze dat niet kunnen, kunnen ze dat niet, maar we geven niet op. Het vult echt een belangrijke doelstelling, maar het is zeker ingehaald door andere gebeurtenissen.”


Plaatje hierboven: De Amerikaanse ambassadeur aan Israël David Friedman aan de Westelijke Muur (aka Kotel/Klaagmuur) op de Tempelberg in Jeruzalem op 15 mei 2017 [beeldbron: Rob Ghost/Flash90]


Bronnen:

♦ naar een artikelUS Ambassador: No demands in exchange for embassy move” van 29 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.